EU blir allt mer en isolerad ö

Intressant att notera att utikesministrarna i Turkiet och Syrien kommer hålla sitt första officiella möte idag sedan starten av det syriska inbördeskriget för mer än ett decennium sedan. Samtalen i Moskva kommer också att involvera toppdiplomaterna i Ryssland och Iran eftersom båda länderna har hjälpt till att förmedla samtal mellan de två sidorna.

Erdogan har gjort upp med tidigare rivaler över hela regionen och uppvaktar nu även president Assad. En försoning med Syrien stöds också av Erdogans motståndare i helgens val.

Att Mellanöstern, Afrika och Asien närmar sig varandra tillsammans med Ryssland vad gäller såväl internationellt samarbete som gemensam handel torde vara en nagel i ögat på USA och dess vasaller i EU, särskilt när handeln sker i andra valutor än den amerikanska dollarn.

Att den politiska eliten i Bryssel gjort ett aktivt val att hålla Washington hårt i handen samtidigt som man gjort flera misslyckade försök att sanktionera först Ryssland och nu Kina på samma gång som man är en del av proxykriget i Ukraina med generöst stöd, har lett till svåra konsekvenser för medborgarna som betalar ett högt pris för beslutsfattarnas ambitioner att sko sig själva.

EU blir allt mer en isolerad ö från omvärlden och snart vill ingen ens ta i oss med tång. Man undrar om Bryssel har en plan för hur de ska överleva när USA vänder oss ryggen när det inte går som de tänkt sig och det är dessutom en skandal att ingen ställer Ursula von der Leyen till svars som kört hela unionen käpprätt åt helvete.

#followthemoney

https://www.arabnews.com/node/2300351/middle-east

22 reaktioner till “EU blir allt mer en isolerad ö

 1. Avspänning är bra så det är välkommet att Turkiet och Syrien börjar förhandla med varandra. För vrigt delar jag inte alls din negativa syn på EU.
  Unionen bildades en gång som fredsprojekt efter de förödande världskrigen med grundtanken att knyta de europeiska ekonomierna så hårt till varandra att krig skulle bli omöjligt. Sedan har det utvecklats till ett omfattande internationellt samarbete grundat i värderingar om demokrati, rättsstatens oberoende, mänskliga rättigheter och fri rörlighet bland mycket annat. Projektets betydelse såg vi för tjugo år sedan då vi välkomnade större delen av Östeuropa, som då kände större säkerhet från Rysslands imperialistiska strävanden, i gemenskapen.
  Att vissa länder i världen distanserar sig från EU handlar till stor del om att de går i mer auktoritär riktning och därmed förkastar de värderingar som vi står för. Det bästa vi kan göra är att stå upp för dessa värderingar och visa hur man bygger ett gott samhälle.
  Slutligen tycker jag att du lägger alltför stor vikt vid von der Leyens betydelse. Den verkliga makten ligger i ministerrådet, kommissionen fungerar mest som ett parlamentsutskott som bara kan komma med förslag, inga beslut.

  Gilla

  1. Om man vid det här laget inte ser hur EU håller på att krackelera och att medborgarnas rättigheter inskränks allt mer medan vi dräneras på våra tillgångar av representanter som inte vill vårt bästa, är man tyvärr ett offer för massmedias effektiva hjärntvätt. Finns således inget att tillägga i diskussionen med dig, bara att beklaga att ni är så många som låtit er duperas.

   Gillad av 2 personer

   1. Det är tråkigt att det inte verkar förutsättningar för en meningsfull diskussion, men jag förstår din utgångspunkt. En grundförutsättning är man är överens om de faktiska sakförhållandena och om det saknas så finns ingen gemensam grund. Men så länge du publicerar dina åsikter offentligt kommer jag att ge min syn på saken. Det hedrar dig att du ändå lägger upp alla kommentarer.

    Gilla

   2. Zelensky och von der Leyens betalda hejdukar sträcker ut sina tentakler överallt för att kväva alla som tänker annorlunda och fritt.

    Gilla

  2. Det finns bara EU och USA som har kvar imperialistiska strävanden det är ett arv från den fula kolonialismen som envist hänger kvar i tankegodset! Och detta har man upptäckt i resten av världen vilket tydligen gått ”Mikael Andersson” förbi! Men detta är faran med att läsa fulmedia man blir helt lurad av propagandan. Läs nu detta i stället…En riktig journalist i aktion!
   https://anthropocene.live/2023/05/09/ljugande-propagandamedia

   Gillad av 1 person

   1. Både USA och EU är unioner av delstater och stater som frivilligt anslutit sig till och lika frivilligt kan lämna respektive union utan repressalier. De har aldrig med våld eller tvång tillskansat sig territorium.

    Gilla

   2. Håller helt med vad som skrivs. Tyvärr har det hela pågått hur länge som helst, men nu är det uppenbart, med tanke på den ensidiga rapporteringen, sedan allt man mörkat vad som hände under Maidan 2014 hade undvikits om man nu var så missnöjd med sin President hade man bara kunnat rösta bort honom i nästkommande valet. Istället började den illegala kuppmakarna ett inbördeskrig 2014 som tills nu eskalerat. Med tanke på att man kallar deras statsskick för demokrati ser vi nu att det inte stämmer. Var kuppen demokratisk? Nej detkan man inte säga. Är det demokratiskt att förbjuda ett språk? Nej är svaret även där i 8 år mörkade vår egna medier kriget i Donbass likt omvärlden, men när Putin går in i Donbass efter att Kiev under 8 dagar tid redan attackerat Donbass heter det att Putin startat kriget vilket är lögn, Kiev med Usas oavhängiga stöd är orsaken till konflikten och resten av EUs medlemmar medskyldiga till detta. Att Usas utrikespolitik orsakat miljontals offer med död genom krig eller svält genom politiska beslut som sanktioner mm. Man kritiseras aldrig USA eller att man sätter sanktioner mot USA, nä istället för man fram lögner om diverse länder och attackerar dem, visst några kritiska röster har hörts men ingen kritik från våra politiker som helhjärtat stött USAs lögner.

    Gillad av 2 personer

   3. Mikael Andersson du skriver ”Både USA och EU är unioner av delstater och stater som frivilligt anslutit sig till och lika frivilligt kan lämna respektive union utan repressalier. De har aldrig med våld eller tvång tillskansat sig territorium.”

    Har du helt missat debatten och reaktionerna från Bryssel före och efter det att England lämnade EU? EU gjorde allt för att försvåra Englands utträde. Om det nu är frivilligt att lämna EU ska denna organisation göra allt för att underlätta för det land som vill lämna och inte komma med diverse påhittade regler och ekonomiska tvångsmedel som straff. EU visar gång efter annan prov på sin maktfullkomlighet och arrogans.

    Gillad av 1 person

  3. Här har du ett ”bra” exempel på hur EU fungerar. Blandar sig i enskilda länders förehavanden.

   ”Ylva Johansson: Länder som inte följer migrationspakten kan åtalas
   EU-kommissionär Ylva Johansson (S) är inte orolig att lämna över ordförandestafetten i EU till den spanska vänsterregeringen. Hon är övertygad om att migrationspakten som tvingar medlemsländerna att ta emot från Bryssel centralt dikterade migrantkvoter kommer att gå igenom när Sverige släpper rodret.”

   https://samnytt.se/ylva-johansson-lander-som-inte-foljer-migrationspakten-kan-atalas/

   EU är en odemokratisk med drag åt diktatur som styrs av en icke vald von der Leyen.

   Gillad av 1 person

   1. Både ministerrådet och kommissionen består av ledamöter som utses i allmänna val, så EU:s beslutsfattande har stark demokratisk förankring.

    Gilla

   2. Det gäller inte de som sitter på den riktiga makten, bara fotfolket som dessutom är styrda uppifrån så det där med folkliga val är en sanning med modifikation.

    Gillad av 1 person

 2. Inte märkligt att diktaturerna Syrien och Turkiet möts i diktaturen Ryssland, med på ett hörn är diktaturen Iran. Samtliga av länderna är kända för att fängsla och döda sina egna medborgare som driver krav på demokrati. Alla regeringar har dessutom överlevt pga stöd från de övriga. Hur kan nu Jenny prata dig varm för dessa diktaturer??

  Gilla

  1. Stefan Andersson:
   I Ukraina förbjuds politiska partier (15 stycken ska det visst vara). All media kontrolleras av Zelensky. Journalister som rapporterar realistiskt om Ukraina (an)grips av polis. Kyrkor i Ukraina angrips av polis med hänvisning till ”kopplingar” till Ryssland. Rysktalande personer diskrimineras.

   En underbar ”demokrati” i Zelenskys Ukraina, finansiellt stött av EU, NATO och andra västländer.

   Gillad av 1 person

  2. Stefan, vurmadet för diktaturer som Ryssland har vi tyvärr ofta sett på Jennys blogg, så inget nytt under solen.

   Gilla

   1. Och när den svenska regeringen kryper för diktaturer är det så klart ok?! 👍 För övrigt är det ingen som tvingar dig att läsa min blogg, leta upp utgången om det inte passar.

    Gilla

 3. Säger det igen, när Kina går in i Taiwan så kommer du inte säga något negativt om invasionen utan bara kasta skit på Taiwans ledning.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s