Vapenlagren tomma i flera EU-länder samtidigt som EU-eliten beslutar om mer militärt bistånd

I går rapporterade tidningen Corriere Della Sera att det inte finns mycket kvar i Italiens militära lager efter sex hjälpsändningar till Ukraina och med italiensk industri nedmonterad samtidigt som återförsörjningen från USA är osäker, har landet enligt uppgift bara tillräckligt med ammunition kvar för två dagars strider.

Med hänvisning till en källa i försvarsministeriet uppgav tidningen att den italienska militären för närvarande saknar tung och lätt artilleriammunition, vilket försätter dem i en allvarlig sits. Enligt andra militära officerare som citeras i rapporten, skulle Italien om det attackerades idag bara ha tillräckligt med ammunition för att göra motstånd i mellan 48 och 72 timmar.

Enligt den tyska tankesmedjan Kiel Institute for the World Economy, har Italien skickat drygt 727 miljoner dollar i militärt bistånd till Ukraina. Även om denna siffra bleknar i jämförelse med de 47 miljarder dollar som USA bidragit med till Ukraina, har Italien också betalat till EU:s ”Europeiska fredsfacilitetsfond”, ett gemensamt vapenköpsprogram värt nästan 4 miljarder dollar.

De italienska lagren var låga till att börja med och efter att två tredjedelar av italienska tillverkningsfabriker stängts under det senaste decenniet, skulle det ta tre år för inhemsk industri att tillgodose sina nuvarande behov av artilleriammunition och sex år att fylla på med missiler.

Försvarskällan sade även till tidningen att Italien kontaktat Washington och bett om ammunition, men blivit tillsagda att ”ställa sig i kön” och att väntan skulle bli lång.

Italien är dock långt ifrån det enda europeiska land som förblöder efter att ha gett sitt stöd till kriget. Storbritannien har exempelvis bara tillräckligt med ammunition kvar för att klara någonstans mellan tre timmar och en dag av modern strid enligt flera pensionerade generaler, efter att britterna överlämnat hela sitt lager av AS-90-haubitsar samt otaliga mängder ammunition.

Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis sade i oktober att hans land inte hade fler vapen kvar att ge Ukraina, medan tyska tjänstemän ända sedan mitten av 2022 har varnat för att landets redan nedslitna militär lämnats utblottade av Tysklands ansträngningar att beväpna Ukraina.

Trots ökningar av militära utgifter i hela EU var unionens lager nästan tomma redan i december, vilket EU:s representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, Josep Borrell, signalerat. Samtidigt har USA:s militära ledare försökt få fram artillerigranater från sina utländska allierade och deras på varandra följande vapenpaket har misslyckats med att inkludera det antalet granater som Ukraina säger sig behöva för att avfyra sina vapen med full kapacitet.

De nyligen läckta Pentagondokumenten tyder också på att ammunitionsbrist kan hindra Ukrainas sedan länge utlovade våroffensiv, medan en rapport från Politico förra månaden hävdar att Bidenadministrationen är orolig för att operationen kan misslyckas.

Låter som att EU tagit sig vatten över huvudet och om någon vill ta över Europa så är det väldigt bra förutsättningar just nu, om nu någon ens vill ha det.

Det hade varit lite pinsamt om något Natoland nu åberopar artikel 5 och ropar på hjälp eftersom svaret lär bli ”tyvärr, vi har ingen ammunition”.

Det finns förvissa ett sätt att lösa problemet – att handla på svarta marknaden där Ukraina säljer mycket av sina vapenleveranser från väst för att på så sätt köpa tillbaka sina ”gåvor”. Det är bara skattebetarnas pengar man slösar med så det är som vanligt och vi protesterar så klart inte eftersom det är till en ”god” sak.

Nyligen rapporterade New York Times att västerländska nationer misslyckats i sina ansträngningar att förse Ukraina med de nödvändiga mängderna vapensystem och ammunition. Tidningen noterade att de flesta av de utlovade tysktillverkade Leopard-tankarna fortfarande renoverades och konstaterade att det skulle ta EU:s och USA:s industrier år att hinna med efterfrågan från Kiev, som är i princip obegränsad.

EU-eliten tycks för övrigt inte reflektera över problemet eftersom de i går kom överens om en finansieringsmekanism som skulle innebära att Ukraina får ammunition till ett värde av 1 miljard euro som en del av blockets biståndsplan. Paketet förväntas inkludera mestadels 155-mm-kaliber artillerirunder och missiler.

Detta blir således utöver det tidigare löftet om 1 miljard euro i ammunition som blockets medlemmar i april gick med på att skicka till Ukraina från sina egna lager. EU:s toppdiplomat Josep Borrell kommenterar beslutet;

-”Tillsammans med det tidigare beslutet att snabbt tillhandahålla ammunition från befintliga lager, avsätter vi 2 miljarder euro för detta ändamål, vilket gör att EU:s totala militära stöd till Ukraina uppgår till 5,6 miljarder euro. Ammunitionen kommer att köpas samt levereras av EU-medlemmar och för att få ersättning måste upphandlingskontrakt eller inköpsorder avslutas före den 30 september 2023. Ammunitionen får endast köpas från ekonomiska aktörer etablerade i EU eller Norge.”

Det är uppenbart att EU vill falla tillsammans med Ukraina och vem ska hindra dårarna som styr från att fortsätta gräva vår egen grav när medborgarna knappt får veta vad som händer?

#followthemoney

https://www.rt.com/news/575857-italy-ammunition-shortage-ukraine/

https://www.rt.com/news/575863-eu-billion-ammunition-ukraine/

3 reaktioner till “Vapenlagren tomma i flera EU-länder samtidigt som EU-eliten beslutar om mer militärt bistånd

  1. Europa avväpnas i praktiken och vilka får då möjligheten att utan motstånd marschera in här? Varken Kina eller Ryssland är rimligen inte intresserade, för vad skall de med ett dårhus till …? Svaret ligger närmare ett icke rumsrent land i västerled, om så är fallet, men de har inte mycket resurser kvar heller …

    Gillad av 1 person

  2. Det börjar väl stå klart för allt flera att den västerländska militära förmågan är en papperstiger! Usla insatser i alla krig de senaste tjugo åren och det enda man verkar vara bra på är att lägga bombmattor från hög höjd på uländer som saknar riktigt luftvärn! Och inte verkar Natos vapen fungera speciellt bra under fältmässiga förhållanden heller. För tunga, mycket underhåll och måste rengöras noggrant efter varje insats förutom då att ammunition saknas. Inte konstigt att Nato vill ha med Ukraina i organisationen, för det måste man ge dem, att de kämpar tappert trots sitt utsatta läge. Natos gummisoldater hade skitit på sig för länge sedan i en motsvarande situation och dunstat.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s