Utländsk jornalist gripen i Ukraina och såväl protester som fördömanden från väst lyser med sin frånvaro

När en internationell journalist nyligen arresterades i Ryssland anklagad för spionverksamhet tog det genast hus i helvete i väst där såväl massmedia som politiska ledare fördömde gripandet samt krävde att han omedelbart blev frisläppt.

När journalister grips av regimen i Ukraina är det dock knäpptyst från etablissemanget trots att det går emot alla demokratiska värderingar som landet påstår sig vilja kämpa för genom proxykriget mot Ryssland som bedrivs med hjälp av väst. Detsamma gäller den ukrainska regimens förbud av landets samtliga oppositionspartier, flera medier och kyrkan där tystnaden från väst är talande trots att man de facto antagit lagar som kriminaliserar oliktänkande.

Nu senast grep Ukrainas säkerhetstjänst (SBU) i går Gonzalo Lira, en 55-årig chilensk/amerikansk medborgare och youtuber som bor i Kharkov, misstänkt för ”pro-ryska sympatier”. Enligt ett uttalande från SBU som citerats av ukrainska medier, bejakade Lira ”offentligt den väpnade aggressionen av Ryssland, förnekade eller förhärligade påstådda ryska krigsförbrytelser och engagerade sig i att misskreditera den högsta militära och politiska ledningen samt försvarsstyrkorna i vår stat.”

SBU filmade Liras arrestering av tungt beväpnade agenter och suddade ut ansiktena på alla inblandade. Lira misstänks för att ”producera och distribuera material som rättfärdigar Ryska federationens väpnade aggression mot Ukraina.” En domstol dömde honom till fängelse i väntan på resultatet av utredningen. SBU ska ha beslagtagit Liras dator och flera mobiltelefoner som bevis.

Lira är en författare och filmskapare som brukade arbeta i USA. För flera år sedan flyttade han till Kharkov, där han gifte sig och började blogga som ”Coach Red Pill” med många följare globalt. Det är andra gången han är häktad av SBU, första gången han greps var i april 2022, men släpptes då efter en vecka. Inga anklagelser väcktes vid den tidpunkten och Lira ville inte diskutera detaljerna kring vad som hände, utan sade bara att han inte fick lämna Kharkov. Lira höll en låg profil i flera veckor efter frigivningen, men återvände sedan till sociala medier och fortsatte att framföra kritik mot regimen i Kievs politik.

Så en man som uttrycker sin åsikt om proxykriget och den långvariga konflikten i Ukraina som pågått i åratal blir fängslad, inte för att ha exponerat Ukrainas statshemligheter utan för att ha yttrat vad han tycker. Vilken demokrati!

Jag har personligen ingen erfarenhet av Liras rapportering, men i ett videoklipp tar han upp hur många oskyldiga människor – inklusive barn – som dödats i Donbass i alla dessa år innan Ryssland gick in i Ukraina, så han var helt enkelt en obekväm röst som måste tystas så att inte fasaden rämnar.

Hyckleriet från väst är vidrig och man försöker inte ens dölja att man använder dubbla måttstockar när man rapporterar från Ryssland vs Ukraina trots att de är lika goda kålsupare, med den skillnaden att Kiev med ”helgonet” Zelensky som frontfigur backas upp av USA och dess vasaller som alla vill skydda sina intressen. Demokrati i Ukraina betyder att du ska göra som du blir tillsagd, inte tänka själv och kritiska opponenter fängslas. När det sker i Ryssland eller andra länder som stämplats som diktaturer av väst är det förfärligt samt brott mot mänskliga rättigheter, men när EU- och Nato-kandidaten Ukraina gör likadant tittar västvärlden åt andra hållet.

#itsokwhenwedoit

#hycklare

https://www.rt.com/russia/575861-gonzalo-lira-ukraine-arrested/

https://www.businessinsider.com/author/gonzalo-lira

5 reaktioner till “Utländsk jornalist gripen i Ukraina och såväl protester som fördömanden från väst lyser med sin frånvaro

  1. ”Vilken demokrati!”- jag tror detta är många länders dröm, EU har varken lyft detta eller fördömt det, vilket gör att jag tror att detta är framtiden för EU demokrati planer. Personligen tror jag att EU vill styra/tysta de kritiker som gör sin röst hörd, för inte finns de väl något bättre än EU? EU är som en svulst som växer med hjälp av att man indoktrinerar men även hotar länder och regeringar med vite om man inte följer deras linje. Nu råkade killen hålla på ”fel” lag och genast fick han sota för det och precis som du skrev att den amerikanska journalisten fick allt stöd han kan få men så höll han på ”rätt” lag enligt de styrande. Enligt mig är detta en farlig utveckling när man ”sållar” bland som vill ge sin bild av verkligheten, men det är väl precis detta som EU/Väst/Nato vill göra, de ska styra vi ska rätta oss, de ska styra vilka nyheter som ska presenteras och vi ska läsa de som de tycker passar folket, välkomna till EU.

    Gillad av 1 person

  2. Nu är väl inte båda sidor lika stora ”kålsupare”! Ryssland försöker i möjligaste mån undvika civila förluster medan ukrainarna med berått mod skjuter rakt in i bostadsområden i östra Ukraina troligtvis för att det är svårt att bekämpa ryska militära mål då de är väl skyddade mot attacker. Sedan är det ju en uttalad policy från regimen i Kiev att det är sanktionerat att mörda civila i östra Ukraina och det är de helt öppna med, alltså inget hycklande där inte!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s