Nedslående utveckling vad gäller läsvanor när skärmar tar över

Det fortsätter råda stiltje på nyhetsfronten och vad som egentligen händer omkring oss får vi sällan veta numera.

En lite nedslående, men inte alls oväntad nyhet som jag noterat, är att högläsningen minskat markant i Sverige de senaste tre och enligt en undersökning som Sveriges Radio tagit fram läser de flesta inte alls högt för någon.

Enligt undersökningen har högläsningen minskat från 44 till 36% på bara tre år och 62% säger att de aldrig läser högt, varken för andra vuxna eller för barn.

Gun Indahl, litteraturpedagog, konstaterar att det tyvärr är mycket skärmar idag, vilket inte är något nytt utan så har det varit ett tag och människor tar sig inte tiden. Indahls bästa tips är att man själv är en läsande förebild och har böcker framme lättillgängligt för barn.

Tyvärr kan jag bara instämma i att skärmarna tagit över på ett negativt sätt, vilket bidrager till att barn både läser och skriver allt mindre.

Min egen familj är dessutom ett levande exempel på misslyckandet. Själv var jag en bokmal som barn och satt alltid med näsan i en bok, även i bilen, så jag har läst för barnen sedan de var små. Fram till för ca ett år sedan när det äldsta barnet blev tonåring, samlade jag barnen nästan varje kväll innan läggdags för högläsning med spännande böcker – skräck, äventyr, livet i skolan etc och en dag i veckan gick vi alltid till biblioteket för att låna nya böcker, men till slut blev det ohållbart när intresset avtog alltmer från barnens sida och jag inte vill tvinga dem.

Summa summarum är det nu bara ett av barnen som är intresserad av att läsa böcker själv ibland, medan övriga tycker det är jättetråkigt samt helt ointressant när de måste göra det via skolan. En av fyra är ingen fjäder i hatten direkt.

Skärmar är det enda som gäller och det är som ett gift. Även om jag har reglerad skärmtid så är det oerhört beroendeframkallande och inte särskilt kreativt, även om det givetvis ger dem såväl tekniska färdigheter som goda språkkunskaper i engelska från tidig ålder. Hade vi inte haft regler om speltider hade de varken lekt eller varit kreativa överhuvudtaget. Jag tycker personligen att man hade kunnat vänta med att ge barnen egna ipads från skolan att ta med sig hem till åtminstone åk 7, för att bättre gynna skriv- och läsintresset, men det tillhör väl den digitala utvecklingen.

Så även om en förälder är superengagerad och läser samt introducerar böcker under hela barnens uppväxt så kan det de facto inte konkurrera ut skärmarna i slutändan. Det är bara att erkänna sitt misslyckande och Skolverket samt våra beslutsfattare kanske skulle ta sig en funderare på vad detta får för konsekvenser på sikt.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/gavleborg/allt-farre-foraldrar-laser-for-sina-barn-tyvarr-mycket-skarmar

5 reaktioner till “Nedslående utveckling vad gäller läsvanor när skärmar tar över

 1. Skärmar är ett gissel, barnen tappar intressetet för böcker och läsning men de förlorar många gånger även sin förmåga att skriva med penna och papper, de förlorar även känslan för bokstäverna eftersom datorn ”rättar” när de skriver på datorn vilket innebär att barnen inte lär sig skriva och att förstå ordföljden och grammatiken. De fanns de som varnade för datorn när datorn kom in i skolans värld och mycket riktigt blev de som sa detta kallade för bakåtsträvare och att de försökte motarbeta framtiden, precis som nu så får man inte skilja sig från den stora massan.

  Ser man på smartphones så har ADHD och andra neuropsykiatrisk funktionsnedsättning ökar lavinartat efter telefonens intåg, nu hittar jag inte de diagrammen eller den studien, men den finns på nätet. Det finns forskare som ifrågasätter hur nyttigt det kan vara att sätta en smartphones i händerna på barnen och den utvecklingen har vi inte riktigt sett slutet på än. Många glömmer även att telefonen utsöndrar farlig strålning mot oss människor, även här ökar cancern och andra strålsjukdomar, men som vanligt finns det inga pengar att forska om det utan de enda uppgifterna som kommer fram är från de som drabbas men även många läkare varnar, men efter som det inte finns någon forskning så förnekas faran för telefonen. Likadant med 5G-master och mycket annat som sänder ut strålning.

  Gillad av 2 personer

 2. Något som är riktigt bedrövligt är att journalister inte längre skriver korrekt svenska. Expressen är en av de värsta och det är bedrövligt på så sätt att barn och ungdomar som kanske ser dagstidningar som en källa till korrekt skriven svenska lär sig fel. Korrekturläsning finns inte längre,vi får hoppas på AI. Skriv som du talar. Där har vi ytterligare en friktion i samhället när yngre personer arbetar inom myndigheter och inte längre behärskar sitt eget modersmål. När en befolkning bokstavligen inte längre talar samma språk är förskingringen av vårt samhälle fulländad. Hoppet är ute för Sverige som ett gott samhälle.

  Gillad av 4 personer

  1. Råkar man titta på tv och ser något med textremsa, så dröjer det idag inte länge förrän man stöter på grammatiska fel och t.o.m. direkta felöversättningar. Något störande när det gäller engelska. Min skoltyska har jag inte praktiserat sedan slutet av 1980-talet och den är m.a.o. något ”rostig”, men förstår såpass mycket av talad tyska, att man reagerar när det blir översättningsfel även där …

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s