DU-ammunition från Storbritannien på plats i Ukraina – farligt för såväl jordbruket som folket i Ukraina

Storbritanniens beslut att skicka granater med utarmat uran till Ukraina har tidigare fördömts av Ryssland och nu har det brittiska försvarsministeriet bekräftat att de radioaktiva vapnen redan finns i Ukraina.

Moskvas brittiska ambassad utfärdade ett uttalande på tisdagen efter att en hög tjänsteman, James Heappey, erkänt att den brittiska DU-ammunitionen hade anlänt till slagfältet för att avfyras från Challenger 2-stridsvagnar som också levererats till Ukraina.

-”James Heappeys kommentarer är ett dystert bevis på hänsynslösheten i anglosaxarnas politik för en total upptrappning av den ”proxykonflikt” som de själva släppte lös i Ukraina. Han sade cyniskt att London inte övervakar utplaceringen av dessa vapen och inte har någon skyldighet att eliminera konsekvenserna av deras användning efter konfliktens slut. Den brittiska regeringen är ansvarig för effekterna av den giftiga ammunitionen och kan inte undgå ansvar genom att lämna över dem till ukrainska styrkor.”

I en intervju med RT förra veckan varnade Rysslands sändebud till Storbritannien, ambassadör Andrey Kelin, för att DU-ammunition kommer att vara en fruktansvärd sak för jordbruket och för folket i Ukraina eftersom radioaktiva rester kan förorena landets vatten och mark i minst sex generationer.

Både brittiska och amerikanska tjänstemän har ifrågasatt de påstådda hälsoriskerna förknippade med DU-skal, som använder en tät urankärna för att förbättra sina pansargenomträngande kapacitet och förnekar anklagelser om att vapnen var kopplade till en ökning av cancer och fosterskador i Irak. Heappey har hävdat att utarmat uran endast medför ”låga” hälso- och miljörisker, vilket pekar på en statlig studie från 2007. Han tillade senare att försvarsministeriet inte skulle göra några ansträngningar för att spåra var ukrainska styrkor använder brittiskt levererade DU-ronder och att de inte har någon skyldighet att hjälpa till med saneringsinsatser efter konflikten.

Men enligt Doug Weir, en expert vid Conflict and Environment Observatory, genererar uraniumammunition kemiskt giftiga och radioaktiva DU-partiklar när de träffar hårda mål och att dammet utgör en inandningsrisk för människor.

Annan nyare forskning har också visat att vapnen kan ge ogynnsamma hälsoresultat med tanke på DU:s kemotoxiska och radiotoxiska egenskaper.

Bedrövligt att detta får ske utan att omvärlden reagerar och samtidigt säger man sig värna om det ukrainska folket. Man spelar inte bara med människoliv, utan ukrainska grödor som världen är beroende av riskerar att bli obrukbar i åratal framöver. Men det är locket på som vanligt.

https://www.rt.com/russia/575340-ukraine-depleted-uranium-landfill/

6 reaktioner till “DU-ammunition från Storbritannien på plats i Ukraina – farligt för såväl jordbruket som folket i Ukraina

 1. Livsmedel som exporteras från Ukraina kan därmed också innehålla radioaktiva rester. Tillbakakaka som det kallas. Smaklig spis James Happy:D

  Gillad av 1 person

 2. Utarmat uran, ett avfall som blivit ”nyttig produkt” penetrera pansar.
  Avfallet som monterats på den blivande DU-granaterna består nästan uteslutande av 238U. Samtliga isotoper är radioaktiva och emitterar till större delen α-strålning med kort räckvidd och låg penetrationsförmåga (α-strålning tränger inte igenom vanligt skrivpapper och inte heller människohud).
  Likt naturligt uran är utarmat uran pyrofort och kan i finfördelad form självantändas i rumstemperatur eller antändas genom ett kraftigt slag. Uran brinner explosivt, och sprids i nanostora uranpartiklar till omgivningen.”
  Det låter ju betryggande att strålningen inte tränger genom huden…men för omgivningen vid inandning finns ingen skyddande hud, slemhinnor utsätts för denna strålning.
  Det dammar rejält när granater träffar sina mål och finfördelat sprids i området.
  (Naturligt uran har en halveringstid på 700-miljoner år.)
  Jag undrar om restprodukten/avfallsprodukten utarmat uran har liknande halveringstid.
  Ovanstående ett radiologiskt gift likt
  Plutonium?
  Giftigheten då? Plutonium är ett radiologiskt gift som kan komma in i kroppen genom t.ex. inandning eller öppna sår och skada vävnader genom hög energi från alfasönderfall.
  Farlighet, plutoniumdamm som kommer löst i naturen förefaller som jag, novisen vid spisen känner också skada oss genom dammets strålning, i framtiden penetrera våra slemhinnor när det virvlar upp från marken i områden där granaterna exploderat mot sina mål.

  Gillad av 1 person

 3. Det är en jakt på jordbruksmark i hela världen…
  Vi ser hur EU vill lägga ner samtliga lantbruk i Nederländerna för att bygga en politisk koloss i deras ställe….

  Att förgifta Ukrainas jordbruk är en del av den strategin som vill minska antalet människor på planeten….

  Mycket av exporten från Ukraina och Ryssland går till Afrika och Sydamerika så om man ödelägger den odlingspotentialen så kommer Afrika återigen att läggas i ruiner genom svält…
  Det är sedan länge känt att Afrika inte tillåts att odla grödor som ger kontinenten självförsörjning och nu har man slingrat sig hela vägen in i den ryska kornboden…

  Gillad av 3 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s