En påminnelse om den misslyckade svenska psykiatrivården

När jag slutade jobba inom barn- och vuxenpsykiatrin trodde jag att jag skulle sakna det, men icke. Att se vårt dysfunktionella vårdsystem med alla barn som far illa av att vänta i åratal på vård och höra deras föräldrars alltmer desperata rop på hjälp, är sannerligen inget som ger en positiv energi. Kudos till alla eldsjälar därute som fortsätter kämpa i uppförsbacke trots den ständiga resursbristen!

I dag blev jag dock påmind om eländet när en patient som jag kände igen från barnpsykiatrin med mångårig psykiatrisk anamnes och suicidförsök x flera i bagaget nu dök upp i somatiken pga ännu ett suicidförsök. Nu är dock patienten myndig och tillhör vuxenpsykiatrin med tvångsinläggningar och medicinering som lösning.

Tragiskt på många sätt eftersom denna patient bara är ett av många barn som inte fått hjälp i tid trots det uppenbara behovet och den stora risken för suicid, utan istället får de stå i kö till behandling i åratal utan att få träffa någon som kan hjälpa dem för att i slutändan slussas över till den minst lika undermåliga vuxenpsykiatrin – troligen med en total brist på förtroende för vuxenvärlden.

Det är ett stort och allvarligt nationellt problem att vi har en havererad psykiatrisk vård i Sverige. Det tycks dock inte spela någon roll för våra beslutsfattare hur många larm det kommer om barn som tar sina liv, eller självskadar samt hur de långa vårdköerna bara växer och i slutändan blir en stor samhällsbelastning eftersom man inte gör tillräckligt på regeringsnivå – de har helt slagit dövörat till.

Men märkligt nog finns det hur mycket pengar som helst att ta av när det handlar om sådant som är viktigt för den svenska regeringen, som exempelvis migrationen, klimatet, Nato samt vapen och pengar till Ukraina. Det är tydligt att det egna folkets hälsa hamnat i botten på politikernas prioriteringslista.

#ingenhörettroppåhjälp

2 reaktioner till “En påminnelse om den misslyckade svenska psykiatrivården

 1. ”Men märkligt nog finns det hur mycket pengar som helst att ta av när det handlar om sådant som är viktigt för den svenska regeringen, som exempelvis migrationen, klimatet, Nato samt vapen och pengar till Ukraina. ” Jag tror inte regeringen ser problemet så enkelt, visst det ligger mycket i att de värdesätter allt annat än att satsa på svenskarna, klimatet tar sin tid inte att glömma de som har legat i zenit de sista generationerna nämligen migrationen, idag har vi både analfabeter och de som inte vill vill arbeta men får bidrag och pengar ändå, detta fungerar bara i Sverige.

  Även om alla regeringar har förstått att Sveriges invandring, migration eller folkförflyttning inte kommer att fungera med våra normer och värderingar så har alla regeringar satsats allt på detta kort ändå, kosta vad de kosta vill, det spelat ingen roll om de som lever på bidrag inte betalar skatt eller gör rätt för sig detta löser svenskarna med sin skattesedel, dyrt? Fruktansvärt dyrt men eftersom svensken inte vågar ifrågasätta systemet så är det bara köra över de röster som säger som det är.

  Alla regeringar ser sin chans att vara ”godhjärtade”, ”behövande”, ha en ”feministiska utrikespolitik”, en ”ekonomisk jämställdhet ”, vara ”fredsskapande” osv ingen ser Sverige och deras folk alla regeringar blir helt förblindade av makten, dårskapen och av galenskapen. Att vi skickar miljarder till Ukraina ses bara som en styrka att de går före folket tycker jag säger allt, att vi lägger miljarder på människor som inte vill, kan eller har förmåga att bidra till vårt samhälle får kosta vad det vill, bara de har det bra. Att regeringen klagar över att vi har en gängkriminalitet ser jag som en enorm svaghet det är väl ändå de som äger detta problem, har de inte förstånd eller vetskap hur man stoppar detta så blir min fråga vad gör de i Sveriges riksdag om de vill Sverige väl?

  Om man nu prioriterar ner ex rökare, feta människor och de som inte sköter sin hälsa inom vården varför tar man då hand om gängkriminella och låter de få vård? Dessa borde förblöda om de inte betalar för vården själva, de betala ingen skatt, de kostar samhället miljarder och orsakar skador på vårt samhälle som bara de borde kosta livstid.

  Har man som idag problem med fängelseplatser så borde man outsourca mycket av det till länder som har möjlighet att ta hand om våra kriminella element på bästa sätt, länder som borde ställa upp med tanke på de miljarder de har fått är ex Ukraina, detta skapar arbetstillfällen och ge inkomst till landet och vi blir av med ett av många problem.

  Eftersom vi har en regering som är lika flat som de tidigare så blir det ingen ändring oavsett ”alla avtal” de säger sig ha ingått, jag ger inte mycket för avtal på den nivån. Vi vill se resultat och inte en massa prat om det och datt, men dagens politikerna är precis som alla andra politiker allt handlar om makt och ekonomisks möjligheter.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s