Utbredd självcensur lär knappast leda till eftertanke hos etablissemanget

Att Sverige har en väldigt trång åsiktskorridor som sedan länge präglas av en utbredd tysthetskultur av rädsla för att kränka någon eller bli uthängd för sina åsikter är inget nytt och ny forskning bekräftar nu bilden.

Statsvetarprofessorn Sten Widmalm har genom sin forskning sett flera illavarslande tecken på att något inte står rätt till i Sverige och det senaste larmet från Göteborg, där en visselblåsare från kommunen slog larm om självcensur bland personalen med anställda som berättade att de inte vågade lyfta känsliga frågor om bland annat gängkriminalitet, våldsbejakande extremism samt hederskultur till sina chefer av rädsla för att det skulle hindra karriären, var ännu en bekräftelse.

Widmalm och forskarkollegan Thomas Persson lät med hjälp av SOM-institutet vid Göteborgs universitet 3.500 svenskar ta ställning till påståendet ”I dagens politiska klimat kan jag inte öppet uttrycka mina åsikter eftersom andra kan tycka de är stötande”, där över 50% av de tillfrågade som svarade på frågan instämde.

Enligt Widmalm betyder det att vi har strikta åsiktskorridorer, där många är rädda för att prata om sina åsikter. Det handlar ofta om frågor som rör invandring, migration, integration, religion och politisk samt religiös extremism.

Konsekvensen av att saker som tidigare stämplades som främlingsfientligt nu helt plötsligt betraktas som rätt och riktigt av samma politiker som tidigare smutskastat detsamma får konsekvenser. Enligt Widmalm uppfattas politik som en form av hyckleri och gör att folk tappar förtroendet för politiker.

Ett större problemet är enligt Widmalm dessutom att man får tvära kast – först är det totalstopp att göra något i exempelvis språkfrågan eller migrationsfrågan och när det väl släpper får man en gummibandseffekt som kan gå över till extremer i stället för att ta ett balanserat grepp om frågan.

Ett exempel går 30 år tillbaka i tiden när SVT höll valvaka på valnatten 1991 och dåvarande Folkpartiledaren Bengt Westerberg indignerat reser sig ur soffan i protest mot att ledarna för Ny Demokrati välkomnades in i studion.

Westerberg hyllades för sin markering mot populism och främlingsfientlighet, men enligt Sten Widmalm var det snarare ett avgörande misstag att inte vilja tala med dem eftersom det politiska etablissemanget koketterade med sin egen förträfflighet och moraliska överlägsenhet på ett sätt som skapade aversion samt därigenom tryckte ut väljare både till höger och vänster som intar olika former av mer extrempolitiska hållningar.

Så här är det tyvärr i landet lagom och efter år av splittring och politisering är det få som vågar säga öppet vad de tycker i många frågor. Tyvärr lär inte våra styrande politiker ta till sig någon lärdom av detta och uppbackade av media kör de på som vanligt medan det kuvade folket grämer sig i tysthet.

#onlyinsweden

#politikerförakt

https://www.dn.se/sverige/statsvetarprofessor-politikerna-uppfattas-som-hycklare/

3 reaktioner till “Utbredd självcensur lär knappast leda till eftertanke hos etablissemanget

 1. Det ända problemet innan valet var de ”Svenska rasisterna”.
  Nu kommer små tecken på att något är fel från olika myndigheter.
  Men det är bara för att våra pengar är borta och de kriminella vill
  Ha mer.
  De behöver mer pengar för att köpa lägenheter , möbler ,jobb och ny
  Identitet så de kan raderas ut som kriminella ..
  Så löser våra politiker problemen,

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s