Västerländska vapen säljs av ukrainska befälhavare till smugglare i Polen, Rumänien och andra stater med västvärldens vetskap

Den senaste tiden har man kunnat läsa i media om hur Ukraina saknar vapen igen – det har i princip varit samma visa sedan kriget startade och det spelar ingen roll hur mycket väst lovar att skicka för det mesta verkar inte komma fram. Dessutom har tankesmedjan CSIS i en ny rapport slagit fast att Ryssland med sina stora vapenlager är överlägsen Ukraina i antalet vapen, något som även nämnts i svensk media.

Vi är många som under en längre tid upplyst om rapporter från Europa som visar att den svarta marknaden för vapen blomstrar som aldrig förr med vapen samt ammunition som var menat till Ukraina, men istället hamnat hos kriminella. Detta har dock inte hindrat beslutsfattare i Sverige och EU att fortsätta skicka såväl vapen som mängder med pengar utan någon kontroll över vart detta tar vägen.

Den amerikanska veteranjournalisten och Pulitzerpristagaren Seymour Hersh, som tidigare grävt fram vilka som låg bakom terrorattacken mot Nord Stream-ledningarna, hävdar nu i en ny intervju att västerländska vapen säljs av ukrainska befälhavare till smugglare i Polen, Rumänien och andra stater.

I programmet ”Going Underground” sade Hersh att västvärlden är medveten om denna svartamarknadshandel, eftersom vissa rapporter om saknade vapenleveranser till och med har dykt upp i amerikanska medier.

Enligt Hersh blev Polen, Rumänien och andra länder vid gränsen översvämmade med vapen som skickats av USA och dess allierade nästan omedelbart efter att konflikten bröt ut i februari förra året.

-”Oftast var det inte generaler, det var överstar och andra som fick försändelser av vissa vapen som de personligen skulle sälja vidare till den svarta marknaden. Det fanns oro i väst under förra året för att några av de vapen som skickades till Ukraina, såsom Stinger axelavfyrade missiler, skulle kunna användas för att skjuta ner ett flygplan på avsevärd höjd. CBS skrev till och med en artikel om hur västerländska vapen hamnar på den svarta marknaden som de tvingades dra tillbaka.”

På frågan om varför artikeln drogs tillbaka sade Hersh att media stödjer den amerikanska regeringens ståndpunkt att ”vi är på Ukrainas sida och hatar Ryssland.”

Hersh syftade troligen på dokumentären ”Arming Ukraine” som CBS sände i augusti förra året. Kampanjen för filmen inkluderade ett påstående från grundaren av den pro-ukrainska icke-statliga organisationen Blue-Yellow, Jonas Ohman, att endast 30% av det militära biståndet faktiskt nådde frontlinjen. Detta togs sedan bort, medan själva dokumentären och berättelsen som åtföljde den var redigerat.

Nu behövs återigen mer vapenleveranser till Ukraina, vilket Natochefen Jens Stoltenberg efterlyste häromdagen och Ukrainas vice utrikesminister Andrey Melnik twittrade i går att västländer bör avsätta 1% av sin BNP för vapenleveranser till Ukraina under landets konflikt med Ryssland.

”Vi är tacksamma mot våra allierade för deras militära hjälp. Men: det räcker inte. Ukraina behöver 10 gånger mer för att avsluta rysk aggression i år. Vi uppmanar våra partners att korsa alla ”röda linjer” och lägga 1% av BNP på vapenleveranser.”

Att USA redan tillhandahållit vapen till Kiev för mer än 35,4 miljarder dollar sedan starten av striderna i februari förra året, medan EU och dess medlemsländer har lagt till ytterligare 13,3 miljarder dollar är så klart inte nog.

När får skattebetarna nog, som redan är tyngda av såväl inflation som en skapad energikris? Hur hjälper vi människorna i Ukraina genom att bidraga till korruptionen?

#followthemoney

#neverenough

#vibetalar

https://www.dn.se/varlden/rapport-stora-mangder-ryska-vapen-kvar-i-forraden-trots-enorma-forluster/

https://www.rt.com/russia/575218-ukraine-weapons-cbs-hersh/

https://www.rt.com/russia/575209-ukraine-melnik-west-aid/

5 reaktioner till “Västerländska vapen säljs av ukrainska befälhavare till smugglare i Polen, Rumänien och andra stater med västvärldens vetskap

    1. Nja, bunkern ska ha legat ca 80 meter under jord. Kinzal-missilen kan slå ut bunkrar på 40 meters djup, det vet man, så frågan är om man skickat flera missiler som träffat på samma ställe och på det sättet slagit ut bunkern? Kinzal ska enligt uppgift ha en precision på 1 till 2 meter från den tänkta träffpunkten så visst är det möjligt. Sedan att dementimaskinen i MSM är på fullvarv brukar betyda att något för Nato allvarligt bakslag har hänt! När Kinzal presenterades för några år sedan till västvärlden så trodde man att det bara var propaganda och att ingen kunde ha sådana missiler men ack så fel man hade…För övrigt precis samma ”experter” som med jämna mellanrum påstår att Ryssland har slut på granater, missiler och mycket annat sedan 2022!

      Gilla

  1. Ukrainas problem är nog inte tillräckligt med vapen utan folk som använder vapnen! Dessutom så är det lite si och så med utbildningen av nya soldater som nog inte är så villiga att åka ut till fronten för att bli massakrerad.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s