En påminnelse om rättsliga övertramp i kriget mot terrorism

Ibland behöver man påminnas om saker man inte läst om på länge – Guantanamo Bay är en sådan och jag hade nästan helt glömt bort dess existens eftersom det gått så lång tid utan att det varit på tapeten.

Den amerikanska miltärbasen Guantanamo började som bekant att användas som militärfängelse den 11 januari 2002 för personer med misstänkt koppling till terrorgruppen al-Qaida. När president Obama tillträdde 2008 var ett av hans vallöften att fånglägret Guantanamo skulle stängas inom ett år, men 15 år senare är det fortfarande öppet. Även Joe Biden har gett tomma löften om att stänga fängelset och de många aktivister som genom åren krävt att Guantanamo skulle stängas verkar nästan ha glömt bort att det fortfarande finns kvar.

Nu kommer larmrapporter från Internationella Röda Korset som hävdar att de fångar som fortfarande är fängslade i det amerikanska militärfängelset lider av snabb försämring av kropp och själ, med symtom på accelererat åldrande.

Röda Korsets representant rekommenderade tillgång till ordentlig hälsovård, inklusive akutvård och ökad kontakt med familjer som grundläggande steg för att tillgodose de grundläggande mänskliga behoven hos fångar som kanske aldrig lämnar ön levande.

Ungefär en tredjedel av Guantanamos fångar har varit inlåsta på ön i över 20 år, helt isolerade från omvärlden. De flesta av dem har aldrig åtalats eller ställts inför rätta och många av dem har torterats samt utsatts för andra kränkningar.

Totalt har 780 fångar passerat den ökända anläggningen, varav totalt 31 finns kvar. Minst tre män hålls för närvarande i Guantanamo på obestämd tid och rekommenderas inte för överföring, inklusive två som har varit där sedan 2006. Alla tre torterades tidigare på CIA:s ”black sites” enligt tidningen New York Times.

Ytterligare 17 fångar hålls i krigsförvar men skulle teoretiskt sett kunna överföras om vissa säkerhetsvillkor uppfylls. Bara tio har åtalats i det militära kommissionssystemet och enbart en är dömd; resten förblir odömda. Tio män har suttit fängslade på ön sedan 2002 och ytterligare sju som skickades dit det året har avlidit på platsen.

2008 slog USA:s högsta domstol fast att fångar hade rätt att ifrågasätta sitt frihetsberövande på grundval av habeas corpus (en allmänrättslig princip om att den som tar en person i förvar skall tala om varför), men bara en fånge har vunnit ett sådant fall.

Fängelset är en påminnelse om de rättsliga övertramp som gjorts i kriget mot terrorism, men som USA nog gärna ser att det faller i glömska – samma land som för övrigt kommer med pekpinnar till resten av världen om ”demokrati” och ”mänskliga rättigheter”.

En intressant jämförelse är hur de tidigare vakterna i nazisternas koncentrationsläger jagas än i dag, medan de som utövat inhuman behandling på Guantanamo går fria utan ett ord. Absurt hur människor använder tunnelseende när det passar.

https://www.rt.com/news/575187-red-cross-guantanamo-aging-inmates/

En reaktion till “En påminnelse om rättsliga övertramp i kriget mot terrorism

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s