Svenskar och finnar mailade ungerska representanter med uppmaning om att rösta nej till Natomedlemskap

Sveriges Natoansökan går som bekant lite trögt, då både Ungern och Turkiet valt att avvakta med sin omröstning om ett svenskt Natomedlemskap. Det senaste utspelet från den svenska regeringen – där man anslöt sig till den Europeiska kommissionens rättsfall mot Ungerns lag om skydd av barn som förbjuder skildringar av homosexualitet eller könsbyte i mediainnehåll riktat till barn under 18 år – föll så klart inte heller i god jord av Budapest och ses som respektlöshet för såväl Ungern som det ungerska folkets vilja.

Ungerns talman Laszlo Kover har dessutom hävdat att han fått dussintals mejl från svenska och finska väljare som uppmanat honom att blockera deras länders anslutning till Nato.

Även om Kover stödde Finlands framgångsrika medlemskapsansökan, hävdade han att Ungern förråddes av Finland omedelbart efter omröstningen då landet omgående efter att de fått grönt ljus anslöt sig till EU-kommissionens pågående process mot Ungern.

I en intervju med ungerska Hir TV i dag, sade Kover att även om opinionsundersökningar visat att majoriteten av väljarna i både Finland och Sverige stödde ett Natomedlemskap, har ingen av regeringarna låtit beslutet gå till folkomröstning.

-”Ungerska representanter fick dussintals mejl från medborgare i Sverige och Finland med uppmaningar om att inte acceptera Natoanslutningen eftersom det enligt dem inte finns någon demokratisk legitimitet bakom beslutet. Det var en folkomröstning i Ungern om Natoanslutning 1999, medan både Sverige och Finland glömt att fråga folket om detta.”

Helt rätt noterat av Ungern – varken Finlands eller Sveriges regering har brytt sig om att fråga folket trots att beslutet kommer påverka generationer framöver, äventyra rikets säkerhet samt ålägger oss ytterligare betungande ekonomiska utgifter.

Glädjande att svenskar och finnar som är emot Natomedlemskapet agerat genom att vädja till ungerska representanter att stoppa ett oönskat medlemskap i krigsalliansen. Tyvärr är det redan kört för Finland, men hoppet lever om att såväl det ungerska som turkiska parlamentet fortsätter stå på sig mot ett svenskt Natomedlemskap trots påtryckningar.

#nejtacktillnato

https://hungary.postsen.com/news/148932/As-soon-as-we-gave-our-consent-Finland-turned-against-us.html

2 reaktioner till “Svenskar och finnar mailade ungerska representanter med uppmaning om att rösta nej till Natomedlemskap

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s