Macrons kommentarer efter sitt besök i Kina skapar politisk turbulens

Frankrikes president Emmanuel Macrons kommentar i en intervju med Politico efter sitt tre dagar långa statsbesök i Peking, där han förutom att träffa Kinas president Xi Jinping även gjorde en rad affärsavtal för franska företag, har väckt upprördhet efter att han sagt att Europa bör minska sitt beroende av USA samt undvika att bli inblandad i en konflikt mellan USA och Kina om Taiwan.

Macron deklarerade att han ville att Europa skulle antaga ett strategiskt självstyre från USA – ett koncept som stöds av Peking och varnade för konsekvenserna om Europa blir ”Amerikas anhängare”.

-”Om spänningarna mellan de två supermakterna värms upp kommer vi inte att ha tid eller resurser att finansiera vår strategiska autonomi och vi kommer att bli vasaller. Det paradoxala skulle vara att vi, övervunna av panik, tror att vi bara är USA:s anhängare. Frågan som européer behöver svara på – ligger det i vårt intresse att påskynda en kris i Taiwan? Nej. Det värsta vore att tro att vi européer måste bli anhängare i detta ämne och ta vår utgångspunkt från USA:s agenda och en kinesisk överreaktion. Européer kan inte lösa krisen i Ukraina; hur kan vi trovärdigt säga om Taiwan, ”se upp, om du gör något fel kommer vi att vara där”? Om du verkligen vill öka spänningarna så är det här sättet att göra det.”

Macrons utspel har väckt bestörtning och ilska i såväl Europa som USA, där den republikanske senatorn Marco Rubio uppmanade europeiska länder att snabbt klargöra om Macron talade för hela Europa eller bara för Frankrike.

-”Vi måste fråga Europa om han talar för dem eftersom vi är ganska tungt involverade i Ukraina just nu, vi spenderar mycket av våra skattebetalares pengar på ett europeiskt krig. Och jag har gett det mitt stöd eftersom jag tror att det ligger i USA:s nationella intresse att vara allierade med våra allierade. Men om våra allierades ståndpunkt, om Macron faktiskt talar för hela Europa och deras ståndpunkt nu är att de inte kommer att välja sida mellan USA och Kina över Taiwan, borde vi kanske inte välja sida heller? Vi kanske borde säga att vi kommer att fokusera på Taiwan och de hot som Kina utgör och att ni hanterar Ukraina på egen hand?”

Malcolm Davis från Australian Strategic Policy Institute beskrev Macrons kommentarer som i bästa fall ogenomtänkta och dåligt tajmade med tanke på situationen i Ukraina samt behovet av att Europa och USA samarbetar för att stödja Kiev.

-”Han har dramatiskt försvagat den transatlantiska enheten inför en målmedveten utmaning från Moskva och Peking genom att främja sitt koncept strategiskt självstyre för Europa (med Frankrike i spetsen – jag undrar vad tyskarna måste tycka?) och genom att göra det försvagat NATO. ”

Intressant utveckling och Macron har definitivt en helt annan hållning än den som EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen visade upp vid sitt besök i Kina nyligen. Men det är bra med intern splittring – allt som kan få stopp på EU-elitens galenskaper välkomnas. Kanske är det början till slutet på Ukrainakonflikten vi nu beskådar i och med att såväl USA som Europa får det allt svårare att bidraga ekonomiskt samt bistå med vapenstöd när deras egna interna problem växer sig allt större.

https://www.theage.com.au/world/europe/after-visit-with-xi-macron-warns-europe-on-support-for-taiwan-infuriating-china-hawks-20230410-p5cz6t.html

5 reaktioner till “Macrons kommentarer efter sitt besök i Kina skapar politisk turbulens

 1. I Frankrike protesterar man inte bara mot höjda pensioner utan mot Nato och stödet till Ukraina också och det vet Macron så det känns som han vänder kappan efter vinden! Frågan är om han i verkligheten vågar göra något rent praktiskt? CIA försökte mörda De Gaulle åtskilliga gånger när han var president och förde för USA en obekväm självständig politik! Palme blev ju enligt polisen mördat av ”Stay Behind-rörelsen” som var ett projekt drivet av CIA i Europa. Även den dåtida Västtyska säkerhetstjänsten kom fram till att CIA hade ett finger med i Palmemordet.

  Gilla

  1. Detta är ett utspel som tydligt visar ett desperat behov (som globalisterna försöker) att hålla sig kvar vid makten.
   Ser kanske bra ut men Macron måste bort från makten.

   Gilla

 2. Man får bara hoppas att Macron vågar gå i de Gaulles spår. Det kan vara så att Macron och Von der Leyen spelar good och bad guys. När Scholtz håller tyst och tvingas i ett hörn av Biden och NATOs krigshetsande länder (läs Polen, Balter och nordiska länder) då är det tveksamt att Makron kan stå på sig.
  Vi får se!

  Gillad av 2 personer

 3. Som många tror ser Macron sin position hotad, och dom gula västarna har visat på sitt långa motståndet och nu fått många fransmän att ta till strid.
  Hoppas det sprider sig.
  Tyskland står i stort behov av en liknande rörelser som jag tror har en stor folklig förankring.
  Det politiskt spelet har börjat röra på sig.
  Utan USA i NATO kan vi få ett säkrare Europa.

  Gillad av 1 person

 4. Även om Macron gör en del av det här av eget intresse kan det här bli början till en omprövning i Europa. Men det räcker inte för verklig förändring. Tyskland måste också med på skutan om det ska bli någon verklig förändring.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s