En sorgens dag för krigsindustrin

Påskhelgen har bjudit på fint väder och stiltje på nyhetsfronten, förutom det gamla vanliga malandet om Ukrainakonflikten samt de ständiga utspelen från såväl svenska politiker som talespersoner för svenska försvaret som fortsatt hyser stora förhoppningar om ett snart svenskt Natomedlemskap.

Men medans freden lyser med sin frånvaro i Ukraina på grund av västvärldens regelbundna vapenleveranser som bidrager till att förlänga kriget, ser det desto ljusare ut för det krigshärjade Jemen vars invånare efter nio års inbördeskrig som beskrivits som en av världens värsta humanitära katastrofer med över 11.000 döda och skadade barn, äntligen kan se början på lite ljus i tunneln.

I går anlände nämligen delegater från Saudiarabien och Oman till Jemens huvudstad Sanaa för att diskutera en permanent vapenvila för att få ett slut på inbördeskriget mellan den Saudistödda jemenitiska regeringen och de Iranbackade Houthi-rebellerna.

De saudiska och omanska sändebuden kommer försöka förhandla med Houthitjänstemän om att avsluta striderna. Samtalen syftar även till att återställa rättigheterna för jemenitiska medborgare, inklusive betalning av statliga löner med intäkter från olja och gas. Upphävandet av en Saudipåtvingad blockad mot jemenitiska hamnar kommer också att diskuteras, liksom upprättandet av en tidslinje för utländska militära styrkor att lämna landet.

Diskussionerna är ett resultat av Saudiarabiens och Irans beslut att återupprätta diplomatiska förbindelser, som nyligen förmedlats av Kina.

Lyckas man uppnå fred blir det en fjäder i hatten för Kina och en plump i protokollet för USA:s diplomati. Det bästa av allt – förutom att folket i Jemen som genomlidit ett helvete i alla dessa år äntligen får fred i landet om man ror i hamn detta, är att det blir en sorgens dag för krigsindustrin som tjänat multum på folks lidande.

Jag tror det först när jag ser det, men det här är definitivt ett par steg i rätt riktning.

https://www.reuters.com/world/middle-east/saudi-omani-delegations-arrive-sanaa-hold-talks-with-houthi-leader-2023-04-09/

3 reaktioner till “En sorgens dag för krigsindustrin

  1. Inte helt lugnt på hemmafronten. Blev väckt runt 05:30 i morse av att det small till utanför på parkeringen. Konstaterade först att det nog var någon mindre begåvad person, som stängde igen en av sopcontainerna något våldsamt. Det händer ibland dagtid. Några minuter senare, så kom det två likadana smällar och jag fick ge mig upp och se vad som pågick. På andra sidan parkeringen stod en brandbil, med personalen upptagna med att släcka en bilbrand. Insåg att smällarna kom ifrån när däcken exploderade. Bilen kände jag igen och vet att ägaren inte bott i landet speciellt många år. När jag tittade ut igen ca. 06:30, så var både brandkåren och polisen borta.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s