Tystnadskultur kring vem som egentligen bombade Nord Stream-ledningarna

Ett ämne som inte diskuteras överhuvudtaget är vem som bombade Nord Stream-ledningarna trots att det var en terrorattack utförd på europeisk mark, i Sveriges ekonomiska zon, som skadat den redan hårt tärda havsmiljön i Östersjön och dessutom haft en stor påverkan på energipriserna som suger ut det europeiska folket.

När Washington Post således publicerade en artikel om Nord Stream-attacken i går, förväntade jag mig en grundlig genomgång av såväl händelserna som vem som misstänks ligga bakom. Mainstream media gör dock som de brukar och utelämnade väsentliga delar. Artikeln listade såväl polska som ukrainska agenter som troliga förövare och tog upp den osannolika teorin att ett polskt företag hyrde en yacht för att transportera sprängämnen till sprängplatsen på uppdrag av Kiev, att en annan ”pro-ukrainsk grupp” var skyldig och att ”sabotörer från andra länder” begick attacken utan den ukrainska regeringens vetskap.

Självklart utelämnade de en viktig misstänkt, nämligen USA, vilket den prisbelönta grävande journalisten Seymour Hersh avslöjade tidigare i år med hänvisning till amerikanska underrättelsekällor när han pekade ut USA tillsammans med Norge som skyldiga. De som dessutom haft mest att tjäna på attacken – USA  på grund av sin position som leverantör av LNG till Europa och Norge som i samma veva öppnade sin gasledning Baltic Pipe som de nu tjänar miljarder på.

Att USA:s president Joe Biden och ministern för politiska frågor Victoria Nuland innan attacken offentligt talat om att ”stoppa” och ”avsluta” Nord Stream 2 är heller inget man anser vara av vikt att nämna i sammanhanget.

Det tycks som om ämnet ”Vem bombade Nord Stream?” fått beröringsskräck och tidningen skriver om hur västerländska tjänstemän helst inte vill veta vem som bombade Nord Streams rörledningar eftersom de inte vill upptäcka att deras allierade var ansvariga.

Enligt en icke namngiven europeisk diplomat har ”Prata inte om Nord Stream” nu blivit en oskriven regel vid sammankomster med politiska beslutsfattare i Europa och Nato eftersom ledarna ser liten nytta i att gräva för djupt och hitta ett obekvämt svar.

-”De vill helst inte behöva ta itu med möjligheten att Ukraina eller dess allierade var inblandade. Det är som ett lik på en familjesammankomst – även om alla kan se den metaforiska kroppen, låtsas de att den inte är där. Det är bättre att inte veta.”

Det här säger en del om beslutsfattarnas moral och vems intressen de egentligen företräder. Samma mentalitet kan nog appliceras på många andra nödvändiga, men stendöda frågor som man inte tar tag i trots att unionen närmar sig en kollaps.

#wedonttalkaboutnordstream

#followthemoney

https://www.washingtonpost.com/national-security/2023/04/03/nord-stream-bombing-yacht-andromeda/

15 reaktioner till “Tystnadskultur kring vem som egentligen bombade Nord Stream-ledningarna

 1. Om en svensk pensionär skriver något på nätet är det viktigt att lyfta fram detta i offentlighetens ljus och otroligt viktigt att verkligen tala om hur många som lidit av detta…. trots att de allra flesta om oss aldrig hade upptäckt detta utan MSM.. detta ”pojkstreck” som nästan vem som helst är skyldig för behöver inte undersökas närmare…… ingen tog ju illa vid sig…… inget hat.. inget hot…..

  Gilla

 2. I Februari 2022 var det tänkt att Nord Stream 2 skulle öppnas vilket Tyskland tackade nej till så den har inte levererat någon gas.
  Den andra September avbröt Ryssland leverans via nord Stream 1 pga ”tekniska problem”.
  Sprängningarna skedde den 27:e September, så varken 1:an eller 2an användes. Ganska lägligt med ett terrordåd för Ryssland som kan hävda Force Majeure och slippa betala skadestånd för uteblivna leveranser, frågan är vad de andra ägarna säger om det hela.
  Gazprom är föresten inbjudna för att vara med och hämta upp och undersöka ett nytt föremål vid en av explosionsplatserna!
  Skitlätt att kontrollera samtliga uppgifter, kanske inte via Ryska statliga kanaler men via all media i alla demokratiska länder.

  Gilla

  1. Just då ja, men de levererade gas överlag och självklart tjänar USA på detta. Tror du är rätt ensam om att stödja den teorin om Ryssland som förövare. Tyvärr lär vi aldrig få reda på sanningen.

   Gillad av 1 person

   1. Gazprom sparar 450 miljarder kronor i kontraktsbrott på att ledningen sprängts. Vilken slump.

    Gilla

 3. Den svenska utredningen är inte klar ännu och vad jag vet är inte heller den danska utredningen klar, så det enda som förekommer i pressen är rena spekulationer. Ingen av ledningarna användes för att transportera gas från Ryssland så sprängningen påverkade inte gaspriset.

  Gilla

  1. Precis man hade problem med turbinerna som pumpade gasen… Siemens skulle utföra underhåll….. och av någon anledning i Kanada…. sedan att det pga sanktioner inte gick att på ett enkelt sätt transportera turbinerna från Kanada till Tyskland blev en följetong….. tror man skickade pjäserna runt hit och dit för att tvätta bort sanktionerna…. Jag är naturligtvis inte lika klipsk som SA MEN i min okunskap får jag för mig att detta trixande för att undvika sanktionerna försenade transporten…. vet faktiskt inte ens om de kom fram…. sedan var det visst lite ont om dokumenten rörande vad som utförts….. Ryssland? Well väst är nog till stor del orsakerna till dröjsmålen….. MEN det sades att färdiga turbiner låg i Kanada i väntan på….. det verkar inte som så många drivit på detta och ja sanktioner från väst förstås…. märkligt att ledningarna inte saboterades förrän det började lösa sig med turbinerna…. vilket sammanträffande Fortfarande hade det varit helt möjligt att stoppa flödet beroende på t.ex. att en icke miljögodkänd packning inte fanns….. man behövde inte använda dynamit. Dynamit används då man vill göra permanenta åtgärder…… Bra iofs att Norge precis kunde börja använda sin ledning och att USA som av en händelse hade ett antal fartyg för transport av LNG tillgängliga….. Det finns inga konspirationer och det fi
   nns inga tillfälligheter. Occhams razor är en bra början även om man ogillar USA för som ovan…. ”det saknas rätt packningar”, förresten det fanns visst inte dokument om vad som gjorts heller…..
   OM det finns terrorister som gillar att spränga gasledningar skulle väl fler sprängts……. ??
   https://www.reuters.com/business/energy/nord-stream-turbine-tension-puts-focus-gas-pipeline-parts-2022-09-02/

   Gilla

 4. Då försöker jag igen. Tvåan togs aldrig i bruk då Tyskland vägrade att öppna rören i Tyskland. Ryssland stoppade transporten i Ettans rör den 2/9-22. Tack vare sprängningarna slipper Ryssland betala viten för uteblivna leveranser pga force majeure. Kostnader för ev reperationer drabbar enbart Ryssland delvis då det finns flera europeiska delägare i Nord Stream 1. Har inte RT skrivit om det?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s