Skolelever får sämre mat än fängelsekunder trots att de inte avtjänar något straff

Jag har tidigare belyst sparkraven i Ystads kommun, där skolan måste spara 11 miljoner kronor som en konsekvens av de styrandes inkompetens att prioritera rätt samt kommunens ovilja att använda sig av den befintliga resultatutjämningsfonden på cirka 170 miljoner kronor.

Förutom minskade resurser till de redan hårt drabbade skolorna, drabbas också skolmaten där matpersonalen förväntas trolla med knäna trots redan knappa resurser och skenande matpriser.

I dagens Ystads Allehanda belyser man hur mycket maten kostar för skolbarn, äldre och sjuka samt för fängelsekunderna. Att fångar får mer pengar per person än skolever är inget nytt och Jonas Persson, kriminalvårdsinspektör på anstalten i Ystad, försvarar det med att deras klienter döms till fängelse och inte till att äta dålig mat.

Kriminalvårdens budget är 65 kronor per fånge och dag.

Matbudgeten för patientmåltider på Ystads lasarett, lunch och middag, är 98,48 kr. Förutom maten inkluderar priset även transporten upp till respektive avdelning.

Vad gäller mat för äldre ligger lunchpriset på särskilda boenden på 75,56 kr, varav livsmedelskostnaden uppgår till 45,13 kr.

I Ystads grundskolor ligger det budgeterade portionspriset för lunch på runt 11 kronor.

Som skattebetalare med fyra barn i grundskolan sticker det här i ögonen och man undrar varför inte resten av världens länder anammat samma resonemang när det gäller att prioritera vuxna kriminella individers matbehov framför växande barn som är vår framtid. Det här är ett nationellt problem som våra beslutsfattare borde tagit tag i för länge sedan, men så länge ingen protesterar kan de så klart fortsätta med sina unika prioriteringar.

#vadfanfårviförpengarna

#vibetalar

https://www.ystadsallehanda.se/ystad/sa-mycket-kostar-maten-i-fangelset-1a98834c/

8 reaktioner till “Skolelever får sämre mat än fängelsekunder trots att de inte avtjänar något straff

  1. … Jonas Persson, kriminalvårdsinspektör på anstalten i Ystad, försvarar det med att deras klienter döms till fängelse och inte till att äta dålig mat.
    Hur tänkte han där? Att bli gammal och skolplikt kommer ingen undan, så varför skall dessa två grupper bestraffas med dålig mat? (Sverige är ensamt land med skolplikten och ett av ytterst få länder där hemundervisning normalt inte är tillåten. Gissa varför …) Man hamnar heller [normalt] inte i fängelse, om man inte begått något brott. Något som man utan problem kan hålla sig borta ifrån. Klienter? Ska man tolka det som att fångvården tar ”betalt” av fångarna …? Tillgängliga fritidsaktivitéter skiljer sig markant åt, om man jämför fångarna med åldringarna. Gratis utbildning och mycket annat, som åldringar inte får se röken av … Vilka är det som i realitéten blir straffade? [ret]

    Gillad av 2 personer

  2. Då bör tilläggas att fångarna jobbar också i köket och lägger man till arbetskostnad för tillagning till fängelsematen så kommer man nog upp i en hundralapp per portion.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s