EU-medlemsländer (inkl Sverige) anklagas för missbruk av EPF-fonden i syfte att uppgradera sin vapenarsenal

Att proxykriget i Ukraina främst handlar om att på olika sätt gynna västvärldens makthavare framför att hjälpa det ukrainska folket, har de flesta som kan tänka själva insett vid det här laget och nu har det även bekräftats.

Sju anonyma EU-diplomater och tjänstemän har nämligen uttryckt en ökande oro över att vissa medlemsländer kan ha missbrukat fonden för den europeiska fredsfaciliteten (EPF), som är avsedd att delvis ersätta länder som har skickat militärt bistånd till Ukraina, vilket Politico rapporterade om i dag.

Särskilt ett land – Estland – anklagas för att använda fonden för att uppgradera sin egen militära arsenal på bekostnad av sina EU-grannar samtidigt som de skickar sina gamla lager till Ukraina.

Enligt EPF-reglerna är alla EU-stater inställda på att få samma ersättningsgrad för vad de spenderar på Ukraina – cirka 84% av det totala priset, men det finns inga överenskomna regler för hur länder beräknar priset på utrustningen de skickar till Kiev.

Enligt sekretessbelagda uppgifter från EU:s utrikes- och försvarsdepartement (EEAS) som erhållits av Playbook, tros sex länder – Finland, Lettland, Litauen, Estland, Frankrike och Sverige – ha beräknat sina ersättningskrav baserat på inköpspriset för nytt material snarare än värdet av det de skickade till Ukraina.

Enligt diplomaterna skickar länderna sina rester till Ukraina och köper helt nytt material till sig själva, vilket finansieras med EU-pengar.

Estland har toppat listan i absoluta tal, med hänvisning till en översikt från EEAS. Landet ska ha fått en återbetalning på 134 miljoner euro efter att officiellt ha deklarerat att de spenderat över 160 miljoner euro på donationer till Ukraina. Estlands premiärminister Kaja Kallas anklagas nu för ”sanktionerande beteende” efter att hon offentligt ledde uppmaningar i EU om ökat militärt stöd till Ukraina för att senare använda EPF för att generöst stödja sin egen armé. Det sägs också vara anledningen till att Estlands militära stöd verkar vara så mycket högre per capita än andra länders i statistiken som alla citerar.

Ett exempel på hur Estland manipulerade systemet att de skickade gamla sovjettillverkade missiler till Ukraina, för att sedan hänvisa till priset på en modern Stinger-missil i ersättningsanspråket. Estniska tjänstemän har avvisat påståendena och avfärdat dessa som ”illvilligt förtal”.

Detta är dock inget som massmedia belyser, för vitsen är att vi alla ska fortsätta ge vårt stöd åt fortsatta vapenleveranser finasierat med skattemedel så att den korrupta eliten kan fortsätta roffa åt sig.

#followthemoney

#sakerviintepratarom

https://www.rt.com/russia/573752-estonia-ukraine-aid-reimbursement/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s