Det handlar inte om demokrati utan vem som lyder USA:s order och vem som inte gör det

På tisdag startar årets upplaga av det USA-ledda toppmötet ”Summit for Democracy” som kommer att hållas i Washington samt i partnerländerna Costa Rica, Sydkorea och Zambia, där Bidenadministrationen för andra året i rad exkluderat såväl Turkiet som Ungern från inbjudningslistan.

Rob Berschinksi, senior chef för mänskliga rättigheter och demokrati i det nationella säkerhetsrådet, sade i en intervju med al-Monitor att även om Turkiet var en viktig NATO-allierad till USA och en otrolig viktig partner, har USA varit ganska tydliga i termer av sin bedömning av status kring demokrati och mänskliga rättigheter inom landet, nämligen att den höll på att minska.

Att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan förra veckan tillkännagav att landet skulle börja ratificera Finlands medlemskap i Nato, men inte Sveriges, bidrog nog också till beslutet att lämna det utanför en andra gång.

Ungern, som Biden fördömde som ”totalitärt” år 2020, har fallit i onåd bland Natoallierade för sin vägran att stödja de strängaste sanktionerna som EU försökt sätta in mot den ryska olje- och gasindustrin med motiveringen att det skulle skada såväl Ungern som andra europeiska nationer mycket mer än det skulle straffa Ryssland för konflikten i Ukraina.

Den ungerska premiärministerns kansli upprepade dessutom tidigare i veckan krav på vapenvila i Ukraina och fördömde Storbritanniens beslut att skicka ammunition med utarmat uran till Kiev samtidigt som både Gergely Gulyas, chef för premiärministerns kansli och landets utrikesminister Peter Szijjarto kritiserat den ukrainska regimen för dess återkommande diskriminering av etniska minoriteter samt tillkännagivit att man inte kommer tillåta att Ukraina släpps in i EU om inte grundläggande normer för mänskliga rättigheter efterlevs.

Det är således ingen slump att Turkiet och Ungern exkluderats på nytt, utan ett sätt för Washington att straffa de som inte rätat in sig i ledet. Samtidigt är kanske inte ett toppmöte för Amerikas vasaller så mycket att missa. Kan man ens kalla det ett ”demokrati-toppmöte” om ett land talar om för alla andra vad de måste göra och vad de inte kan göra?

Den sanna definitionen av en demokrati signerad västvärlden kan sammanfattas med ett system där du tillåter USA att blanda sig i dina angelägenheter – om USA inte kan blanda sig i din sak, har du ingen demokrati i ditt land.

En parentes i resonemanget kring USA:s ”engagemang” för demokrati är att mellan 2018 och 2020 genomförde USA:s regering vad den kallade ”antiterrorism”-aktiviteter i hela 85 länder (se bild längre ner), men när Auktorisation för användning av militär styrka (AUMF) som använts för att rättfärdiga USA:s bekämpning av terrorism har granskats, avslöjar det en brist på såväl statlig insyn som tillsyn så var finns egentligen legitimiteten och hur länge till ska vi blunda för det som pågår?

#demokratur

#followthemoney

https://www.rt.com/news/573595-biden-hungary-turkiye-summit-democracy/

https://watson.brown.edu/costsofwar/papers/2021/2001AUMF

8 reaktioner till “Det handlar inte om demokrati utan vem som lyder USA:s order och vem som inte gör det

   1. Nu kanske du bara trollar. Men vilka val brukar Ryssland och Kina hålla där sittande regim utmanas av oppositionen, menar du?

    Gilla

   2. Jaha, så ”Hans” tycker jag trollar? Både i Ryssland och Kina har man val och i Ryssland har man även ett flerpartisystem där de forna kommunisterna har ca 20% i duman som exempel. Nu var det ju agerandet i FN som var på tal och där kan man bara konstatera att USA är en buffel som hotar sina vasaller och mindre länder om de inte röstar som USA vill! Försök till skifta fokus är typiskt för de som saknar argument!

    Gillad av 1 person

 1. USA är världens största sponsor av terrorism, de slår t o m Saudiarabien på det området! Och efter det nya avtalet med Iran ska Saudiarabien dra ner på sin sponsring av jihadister, är det tänkt i alla fall! Vi får väl se…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s