Ungern kritiserar den ukrainska regimens fortsatta etniska diskriminering

Vid ett möte med FN:s biträdande generalsekreterare för mänskliga rättigheter, deklarerade Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto att Ungern inte kommer gå med på att Ukraina går med i Nato och EU så länge Ukraina fortsätter att diskriminera etniska ungrare som bor i Transkarpatien.

Enligt Szijjarto hotas upp mot 99 ungerska grund- och gymnasieskolor av stängning i Ukraina på grund av landets utbildningslag, vilket ministern skrev om på sin Facebooksida i går.

”Jag gjorde det klart för Ilze Brands Kehris att Ungern inte under några omständigheter kommer att kunna stödja Ukrainas transatlantiska och europeiska inteäde så länge som ungerska skolor i Transkarpatienregionen är i fara.”

Ukrainas regim har i flera år inskränkt minoritetsspråkens rättigheter. Lagar som upprätthåller användningen av det ukrainska språket i såväl utbildning som i TV antogs 2017 under dåvarande presidenten Pyotr Porosjenko. Under 2018 förbjöd en annan lag undervisning i ryska, såväl som rumänska, polska och ungerska utanför grundskolenivån. År 2019 kritiserade Europarådets Venedigkommission Ukrainas statliga språklag och sa att den misslyckas med att hitta balans mellan att stärka ukrainska och skydda minoriteters språkliga rättigheter.

Enligt Szijjarto har Ukraina inte gjort något väsentligt för att ta itu med Ungerns oro.

”Under de senaste åtta åren har vi kontinuerligt fått löften från de ukrainska myndigheterna att de kommer att lösa det här problemet, men de har faktiskt inte gjort någonting.”

I februari meddelade Szijjarto att Europarådet kommer se över behandlingen av minoriteter och utfärda en rapport om påstådd diskriminering av etniska ungrare samt rumäner som bor i Ukraina. Han pekade på ännu en lag som antogs så sent som i december 2022, vilken föreskrev användningen av ukrainska i de flesta aspekter av det dagliga och offentliga livet – inklusive skolor.

Cirka 156.000 etniska ungrare bor i Ukraina, de flesta i den västra regionen Transkarpatien. Ukraina är också hem för omkring 150.000 etniska rumäner och mer än 250.000 moldaver. Rumänien har tidigare kritiserat Ukrainas språklagar.

Att Ukraina i åratal ägnat sig åt etnisk diskriminering av både ungrare och rysktalande är dock inget som massmedia belyser och våra hycklande beslutsfattare som inte gör annat än sätter president Zelensky på piedestal gör det definitivt inte – lika lite som man pratar om den etniska utrensningen som pågått i Donbass de senaste åtta åren.

Tur att något land i Europa har vett att dra i handbromsen när den politiska eliten i Bryssel vill skapa ett snabbspår in i EU och Nato för det odemokratiska Ukraina, men med tanke på hur den ungerska premiärminister Orban i regel är stor i orden, men i slutändan ändå röstar som Bryssel vill, är det kanske bara ännu ett symboliskt utspel utan substans.

#demokratihyckleri

https://www.rt.com/news/573581-hungary-ukraine-nato-eu-bids/

3 reaktioner till “Ungern kritiserar den ukrainska regimens fortsatta etniska diskriminering

  1. När jag läser texten så tycker man att Ukraina beter sig dåligt som diskriminera de Ungerska rättigheterna, nu är jag ute på djupt vatten! Hjälp mig om jag tänker fel eller ser fel,,, men ex den finländska minoritet som lever i Sverige måste ju uppleva precis samma sak? Deras språk finns i hemmet och i hemspråkundervisningen, ingen i Sverige bryr sig om vad en finländare tycker eller vill, ingen här vill prata finska, här måste han/hon anpassa sig till de svenska normerna, som i och för sig inte skiljet speciellt mycket, men ändå. Kan ha jättefel och är den förste som erkänner det i så fall.

    ”Att Ukraina i åratal ägnat sig åt etnisk diskriminering av både ungrare och rysktalande” här känns det som vi skiljer oss åt, men som sagt vad jag kanske ser det från fel håll?

    Gilla

    1. På det teoretiska planet har du rätt men än så länge riskerar du inte livet i Sverige som de diskriminerade grupperna i Ukraina faktiskt gör…Men det kommer nog när islam får mer inflytande i Sverige!

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s