Klart att pengarna inte räcker till när elefanten i rummet ska ha mat först men vi klagar aldrig

I Frankrike har de återkommande protesterna mot president Macrons beslut att höja pensionsåldern eskalerat efter beskedet att regeringen tänker driva igenom förslaget utan stöd från parlamentet via den kontroversiella 49.3-klausulen i landets grundlag och i går utspelades våldsamma scener när över en miljon människor gick man ur huse för att protestera mot införandet av förhöjd pensionsålder från 62 till 64 år eftersom det nuvarande pensionssystemet blöder pengar och enligt Macron är för dyrt.

Intressant i jämförelse är att man i Sverige justerat pensionsåldrarna flera gånger de senaste åren utan att folket motsatt sig detta. Det beslutades i riksdagen redan 2017, implementerades år 2020 när åldern för när man tidigast kan ta ut allmän pension höjdes till 62 år och från i år kommer ytterligare en höjning när åldern för när allmän pension kan tas ut som tidigast ändras från 62 år till 63 år samtidigt som åldern för när garantipension, inkomstpensionstillägg och bostadstillägg kan börja betalas ut ändras från 65 år till 66 år.

Dessutom införs det som kallas riktåldern från år 2026, där åldern som kommer att styra när man tidigast kan ta ut allmän pension eller få garantipension, inkomstpensionstillägg och bostadstillägg kommer att följa medellivslängdens utveckling och räknas fram varje år för att sedan tillämpas sex år senare.

Men i Sverige accepterar det kuvade folket alla försämringar utan att protestera eftersom vi är de ”goda”. Det spelar till exempel ingen roll att den av våra beslutsfattare skapade energikrisen och efterföljande ekonomiska krisen förtär oss – självklart är det heller inga problem för oss svenskar att jobba längre för att förse andra med våra surt förvärvade skattepengar och människor som aldrig arbetat en dag av sina liv i Sverige ska givetvis få det bättre på vår bekostnad. Vi själva kan minsann klara oss på de få korvören som blir över på ålderns höst.

I Sverige är det trots allt en oskriven regel att elefanten i rummet ska äta först och våra styrande politiker fortsätter årligen se till att elefanten hela tiden växer med strategin att en kaka går att dela hur många gånger som helst. Men vi klagar inte över att en liten klick ska försörja en stor grupp som inte arbetar och bidrager, istället ger vi tummen upp till fortsatt utarmning av landet och dess skattebetalare under parollen allt åt alla.

Bildkälla: Bloomberg

https://www.pensionsmyndigheten.se/nyheter-och-press/nyheter/beslut-om-justerade-pensionsaldrar

3 reaktioner till “Klart att pengarna inte räcker till när elefanten i rummet ska ha mat först men vi klagar aldrig

  1. Som Paludan sa…folket i Sverige är dumma i huvudet och det gäller ca 80% av befolkningen. Och hur f-n kan man betala ut pension till folk som aldrig jobbat i Sverige? Det är fråga om ren förskingring av de pengar som pensionsinbetalarna pytsar in i systemet. Hur är det ens möjligt att folk är så infantila? Är det okunskap, man bryr sig inte, eller ren och skär dumhet?

    Gillad av 3 personer

  2. Fransmännen har revolution i blodet, de är och blir aldrig nöjda, vi svenskar är fega, lata, freds skadade och vi har ingen ledare som vill samma sak som många som oss andra, svensken behöver ha någon som leder oss, denna person lyser med sin frånvaro. Innan denna person kommer får vi inse att inget kommer att hända, frågan som kommer upp är, kommer det komma någon ledare? Vill någon leda folket? Vill någon få Sverige på köl igen? Själv är jag pessimistisk det har helt enkelt gått för långt, spiralen går med blixten fart neråt.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s