Notan för Ukrainas återuppbyggnad fortsätter växa i takt med fortsatt vapenstöd

Notan för Ukrainas återuppbyggnad är ett levande dokument och enligt en ny bedömning som gjorts gemensamt av landets regering, Världsbanken, Europeiska kommissionen och FN uppgår de uppskattade kostnaderna för närvarande till över 400 miljarder dollar.

Enligt utvärderingen kommer Kiev kräva 14 miljarder dollar bara i år för de mest kritiska och prioriterade återuppbyggnadsinvesteringarna. De beräknade kostnaderna innebär att landets regering kommer att behöva 11 miljarder dollar i extern finansiering utöver den summa som redan tilldelats för dessa uppgifter i den årliga budgeten.

Den nya utvärderingen representerade en ökning på 60 miljarder dollar jämfört med den tidigare utvärderingen som släpptes i september förra året. Enligt rapporten bör siffrorna betraktas som minimum eftersom behoven kommer att fortsätta öka så länge kriget fortsätter.

Enligt Världsbankens vicepresident för Europa och Centralasien, Anna Bjerde, kommer återuppbyggnaden av Ukraina att ta flera år och det saknas uppskattningar om när den faktiskt kan börja. Bjerde sade också att offentliga investeringar i Ukraina borde kompletteras med betydande privata investeringar för att öka den tillgängliga finansieringen för återuppbyggnad.

Vem exakt som förväntas stå för notan är oklart, men i grund och botten är det så klart skattebetalare i EU som står närmast till hands. Med tanke på att västvärlden fortsätter hålla igång kriget med sina regelbundna vapenleveranser lär notan dessutom sticka iväg ytterligare. Om Storbritannien gör verklighet av sina planer att skicka ammunition med utarmat uran till Ukraina lär dock ingen summa pengar i världen kunna ångra skadan som åsamkas.

I slutändan är kärnfrågan hur mycket av dessa pengar som väst ska bidraga med till återuppbyggnaden som kommer att hamna i fickorna hos företrädare för regeringen och myndigheter? Man har inte haft någon som helst kontroll på vart alla miljarder som väst pumpat in i landet tagit vägen hittills, så det lär inte förändras när pengarna för återuppbyggnaden ska skeppas in. Korruptionen är tyvärr utbredd och våra egna beslutsfattare är en del av den.

#followthemoney

#yourtaxmoneyatwork

https://www.rt.com/news/573438-ukraine-reconstruction-costs-report/

15 reaktioner till “Notan för Ukrainas återuppbyggnad fortsätter växa i takt med fortsatt vapenstöd

 1. Artikeln i rt.com anger ”$411 billion”. Billion på engelska är lika med miljard på svenska.
  Alltså, kostnaden anges till 411 miljarder, inte 400 000 miljarder, dollar.
  (eng trillion = sv biljon)

  Gilla

  1. Jag utgick från det som står när man googlar – att en biljon är tusen miljarder. Men kommer ändra i texten till 400 biljoner dollar så får folk själva räkna ut det om de är intresserade.

   Gilla

  2. Men det blir också fel eftersom det inte är en biljard. Grejen är att när jag tidigare skrivit miljard som översättning har jag fått höra att det är fel.

   Gilla

   1. Jaa det blir lite svårt då både valutor och prefix varierar…. Tror att vapenaffären är typ 2.000miljarder SEK och att återställandet skulle kosta det dubbla är inte osannolikt…… dvs summerat i nivå med Sveriges BNP….. den som har andra siffror rätta gärna MEN inte på NGN…… et.al.

    Gilla

 2. Det finns inga tveksamheter om vilka som ska betala merparten av allt som förstörts i Ukraina! Det är Ryssland, det finns enorma mängder fastlåsta, ryska förmögenheter som kommer att användas om nu Ryska staten är bankrutt efter kriget! Självklart så kommer det finnas fler finansiärer som genom olika avtal kommer att se till att återuppbyggnaden blir av, för att själva tjäna pengar. I slutändan är det Ryska och det Ukrainska folket som är de som kommer att få betala mest för Putins stormaktsambitioner!
  Självklart så har väst en så stor kontroll man kan ha på vart krigsmateriel osv tar vägen, genom att man har inspektörer osv på plats. Genom att se på vad som händer i Ukraina så är det enkelt att se att Ukraina har bättre koll på korruptionen än Ryssland. Putin trodde att han hade en jättebra utrustad och effektiv armé, men de saknade effektiv utbildning och utrustning! Det är fruktansvärt hur ryssarna skickar fram oerfarna soldater att dö när de tvingas fram mot motiverade och väl utbildade Ukrainska försvarsstyrkor.

  Gilla

   1. Rörande korruption Ryssland 28, Ukraina växlande kring 30 Sverige sjunkande 85…. 28 vs 30 bättre well…. men ett vet vi och det är att styrelsemedlemmar i Ukrainas gasföretag, Burisma, hade rejält betalt…… utan alltför hög kompetens……. och utan krav på närvaro…..

    Gilla

   2. https://www.forskning.se/2022/03/11/regler-krig/#
    Att Ryska soldater själva beskriver vad som händer och protesterar mot hur de behandlas har helt passerat förbi dina ögon? Inte så konstigt om man enbart läser propaganda från ena sidan, men du kan väl åtminstone konstatera att tom Putin pratar om krig i Ukraina, trots att han hävdat att det är en specialiperation. Rysslands militärmakt är omodern och har dålig utbildning, det kan väl inte ens någon utan militärkunskap förstå??
    Kinas besök i Ryssland handlar till största del om att säkerställa billiga priser på olja mm från Ryssland. De stöder inte utropandet av självständiga stater i Ukraina, för det skulle innebära att de säger ok till Taiwan som en egen stat, vilket de inte vill göra av flera olika skäl!

    Gilla

   3. Din länk behandlar inte hur det går för Ryssland i kriget eller deras påstådda omoderna militär. Jag har hört motsatsen – att de har ett av de mest avancerade vapnen i världen, även bättre än USA, men att de inte vill använda dessa om de inte behöver, bättre bli av med gammalt skrot först. Men om det är som du säger, varför har Ukraina isf inte vunnit kriget för länge sedan?

    De snyfthistorier som massmedia basunerar ut om missnöjda soldater tar jag med en nypa salt eftersom dessa medier inte rapporterar ärligt överhuvudtaget, utan bara ensidigt med samma budskap varje dag.

    På tal om folkmord och brott mot mänskligheten – att Ukraina ägnat sig åt etnisk utrensning av rysktalande och ungrare som bor i Ukraina i åratal är så klart helt ok, för i din värld är det bara Ryssland som begår brott?!

    Gillad av 1 person

   4. Var är dina källor då?
    Det är ju bara skit du kommer med ifrån obskyra och konspiratoriska stollar med extremt bekräftelsebehov

    Gilla

   5. Som jag skriver är det en rapport som gjorts gemensamt av Ukrainas regering, Världsbanken, Europeiska kommissionen och FN.

    Den enda skit som kommer ut på den här sidan är från er troll som tar er nya namn hela tiden och tycks vara helt fast i propagandan från massmedia. Varför hänger ni ens här? Skrolla vidare!

    Gillad av 1 person

  1. Jaa om gränserna justeras så områden som tidigare var Ukraina blir ryska är det väl helt rimligt…… om Ukraina vill ha ett rörstört område feel free…… speciellt i de områden där det bara bor ryssar………

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s