Svantesson skäller på livsmedelskedjorna som skyller på leverantörerna men matpriserna har höjts ungefär lika mycket som i andra länder i EU

Att det numera är svindyrt att handla livsmedel i Sverige för oss svenskar kan nog de flesta skriva under på, men vems fel är det? Politiker hävdar att matjättarna smyghöjt sina priser för att tjäna pengar och regeringens sätt att hantera inflationen påminner mest om plakatpolitik. Finansminister Elisabeth Svantessons senaste utspel till exempel, där hon pekar ut livsmedelsbranschen som de skyldiga och pekar på konkurrenssituationen där tre aktörer har 90% av marknaden.

Svantesson pekar nu med hela handen och har haft enskilda möten med chefer från matjättarna Axfood, Coop samt Ica där de stigande matpriserna diskuterades. Finansministern säger efter dessa möten att det är orimligt att svenska matkassar kostar så mycket mer än i länder runt om.

Livsmedelskedjorna i sin tur pekar på leverantörerna när det gäller de skenande matpriserna, men matproducenterna slår i från sig och tycker att det är djupt olyckligt att de får skulden av dagligvaruhandeln.

I realiteten har dock matpriserna i Sverige höjts ungefär lika mycket som i andra länder inom EU, vilket en ny rapport från Ekonomihögskolan vid Lunds universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet visar.

Inflationen i västvärlden har uppstått efter att centralbankerna kraftigt ökat penningmängden och pumpat in bidrag i storföretag för att rädda börsen under coronapandemin.

I den nya rapporten framgår det att Sverige inte skiljer sig från genomsnittet för euroländerna om man tittar på hela den undersökta perioden, men utvecklingen skiljer sig tidvis åt mellan olika länder under delar av perioden.

Enligt Fredrik Wilhelmsson, föreståndare vid Agrifood Economics Centre vid Ekonomihögskolan, var prisökningarna i Sverige under andra halvan av 2022 något högre än genomsnittet i euroländerna och i slutet av 2022 avtog prisökningstakten i Danmark respektive Finland medan priserna i Sverige och de flesta andra euroländer fortsatte uppåt.

Möjliga orsaker till att prisökningarna på livsmedel kan skilja sig åt mellan länder inom EU trots en inre marknad och en gemensam jordbruks- och handelspolitik diskuteras i rapporten, där exempelvis skillnader i konkurrens i livsmedelskedjan, importkostnader, energikostnader i livsmedelsproduktionen och nationell politik kan vara faktorer som påverkar.

Något som vi inte pratar så mycket om i Sverige är hur den svenska kronans försvagning under lång tid påverkar oss och under 2022 fick vi till exempel höga importkostnader till följd av den rekordsvaga svenska valutan.

Enligt Wilhelmsson sammanfaller den stora ökningen av svenska importpriser med en försvagning av kronan. Det har således blivit dyrare att importera livsmedel till Sverige och dyrare import jämfört med andra EU-länder har sannolikt bidragit till den höga prisökningstakten i Sverige under andra halvan av 2022.

Men självklart vill våra styrande politiker inte prata om sådant, för då skulle man avslöja att Sverige inte går som tåget som man så gärna lyfter fram för att invagga folket i en falsk tro på att vi inte har några större problem trots att vi är som ett fragilt korthus. Det är enklare att skylla på någon annan – en paradgren inom svensk politik.

https://www.svd.se/a/kEB36L/finansministern-orimligt-dyra-matkassar

https://www.di.se/live/matproducenter-skyll-inte-skenande-matpriser-pa-oss/

https://www.friatider.se/svenska-matpriser-lika-hoga-som-i-andra-eu-lander

https://www.agrifood.se/publication.aspx?fKeyID=2116

8 reaktioner till “Svantesson skäller på livsmedelskedjorna som skyller på leverantörerna men matpriserna har höjts ungefär lika mycket som i andra länder i EU

 1. När skall Sverige få en regering som styr efter folkets vilja och röstning. Dessa pseodoregeringar som styrs av DS, det korrupta SVT och likaledes korrupta pk pressen måste bort. Det är dags för svensken att vakna upp ifrån dvalan.

  Gillad av 2 personer

 2. Att vi bara har tre aktörer inom livsmedelsbranschen påverkar klart vår situation, de livsmedelsföretagen som har försökt komma in på den svenska marknaden har blivet motarbetade både av facket, politiker och av livsmedelsbranschen. Att Sverige inte är självförsörjande av livsmedel spelar också en stor roll för priset, idag är vi självförsörjande på spannmål, socker och morötter inte ens potatisen hade räckt om gränsen hade stängts.

  De ansvariga är politikerna som inte har gett de olika aktörerna rätt förutsättningar att kunna genomföra och driva sina företag, att sen riksbanken men även politikerna har prioriterad en ”svag” krona till fördel av vår export industri är väl ingen hemlighet, staten har levt gått på skatteintäkterna av ex Volvo, Saab och stålindustrin, i gengäld har de sett till att kronan har varit svag. Detta blir väldigt dyrt för oss nu när vi måste importera mat och livsmedel, vi tillhör den s.k. bottenligan där bland annat Argentinas peso och Sydafrikas rand återfinns.

  Även detta är politikernas fel när de under 10-15 år har trott på allvar att man kan leva på noll ränta, har inte sett en enda politiker som har varit ute och förklarat att de hade fel när de lurade in en hel generation av bolånekunder till bankerna, bara för ett år sedan sa politikerna att det nya var noll ränta under överskådlig tid. Nu sitter väldigt många i skiten med högre räntor, högre elpriser, högre inflation och snart även arbetslöshet.

  Vad har politikerna gjort för att inte sätta oss i denna situation? De har stängt kärnkraftverk, de har skrotat kronan, de har i mitt tycke inte levt upp till sitt åtagande när det gäller att styra Sverige. Hela samhället krackelera och politikerans ursäkt blir att det ”är nya tider” och man måste sträva framåt, klart att inget står still! Men för det måste man kunna föra landet framåt, kan man inte sätta Sverige och det svenska folket först då ska man inte vara politiker.

  Gillad av 2 personer

 3. Fixar man el och drivmedelspriserna så sjunker inflationen, men man vill inte för staten tjänar miljarder på dessa höga priser. sen tror jag man vill skapa en acceptans för de höga el och bränslepriserna med motivering, klimat och Ryssland, vilket är lögner.
  Björn

  Gillad av 2 personer

 4. Bra sammanfattning. Jag brukar för det mesta vara rätt kritisk till det du skriver, så det kan vara på sin plats med lite beröm när du får till det.

  Gillad av 1 person

  1. Du är kritisk eftersom du har en annan åsikt om bl a Ryssland och migrationsproblemen, men även obekväm information är viktig att sprida som motvikt till den desinformation som massmedia basunerar ut.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s