Dagens möte i Moskva hotar USA:s dominans

Att Kinas president Xi Jinping kommer till Ryssland i dag för att besöka president Putin i Moskva är säkerligen en rejäl nagel i ögat på USA. Inför besöket satte Xi dessutom tonen genom att i en artikel som i går publicerades i Rossiyskaya Gazeta deklarera att övergången till en ”multipolär värld” befriad från USA:s dominans inte kommer att stoppas.

-”Världen idag går igenom djupgående förändringar som inte har setts på ett sekel. Den historiska trenden med fred, utveckling och win-win-samarbete är ostoppbar. De rådande trenderna med multipolaritet i världen, ekonomisk globalisering och ökad demokrati i internationella relationer är oåterkalleliga. Världen står inför traditionella och icke-traditionella säkerhetsutmaningar såväl som skadliga handlingar av hegemoni, dominans och mobbning.

Länder runt om i världen är ivriga att hitta en samarbetsvillig väg ut ur krisen när de försöker ta sig igenom en lång och slingrig global ekonomisk återhämtning. Vi tror att så länge som alla parter anammar visionen om gemensam, övergripande, kooperativ och hållbar säkerhet samt driver en jämställd, rationell och resultatinriktad dialog med samråd, kommer de att hitta ett rimligt sätt att lösa krisen, liksom en bred väg mot en värld av varaktig fred och gemensam säkerhet. Kinas plan tar hänsyn till alla länders legitima säkerhetsproblem.

Kina och Ryssland har cementerat ömsesidigt förtroende och främjat en ny modell av relationer mellan stora länder under det senaste decenniet, vilket framgår av en fördubbling av handeln mellan de två nationerna som nådde 190 miljarder dollar 2022. Vi har varit aktiva i att utöva sann multilateralism, främja mänsklighetens gemensamma värderingar och förkämpa uppbyggnaden av en ny typ av internationella relationer samt en gemenskap med en gemensam framtid för mänskligheten. Vi strävar efter ökad kvalitet och kvantitet på investeringar samt ekonomiskt samarbete mellan Kina och Ryssland med en starkare politisk samordning. Vi har all anledning att förvänta oss att Kina och Ryssland, som medresenärer på resan mot utveckling och föryngring, kommer att ge nya och större bidrag till mänskliga framsteg.”

Högintressant utspel och det ska bli spännande att se vad deras möte mynnar ut i. Räkna med att massmedia kommer göra allt för att skriva ned det oavsett eftersom storebror är rädd om sin sviktande position som världens centrum.

https://www.rt.com/news/573256-xi-jinping-multipolar-world/

15 reaktioner till “Dagens möte i Moskva hotar USA:s dominans

 1. Det är knappast två jämbördiga parter som träffas. Kina har världens näst största ekonomi med BNP på drygt 11 biljoner USD medan Rysslands ligger på lite drygt en tiondel av det. Rysslands ekonomi har dessutom i princip stått still sedan 2008 då de invaderade Ukraina medan Kinas växer med cirka 5% per år. Ryssland är i stark beroendeställning till Kina nu när västvärlden vänt Putin ryggen och det vet Xi Jinping om.

  Gilla

  1. Jaa väst har genom girighet och kortsiktighet satt sig i ett riktigt tufft läge, dvs väst=USA, resten av väst dvs EU/europa är i DDS för ingen tror väl att USA skulle låta oss ”gå före” eller ens sänka USA på marginalen OCH våra välbetalde EU-parlamentariker får hållas…. SWEXIT

   Gillad av 1 person

  2. Var i världen har du en jämbördig partner till Kina? Kinas reala ekonomi är stor som USA och EU har tillsammans! Fattar du inte att sättet ”ekonomer” räknar BNP är bara skit och inte en indikator på de verkliga ekonomiska resurserna som skapas av en stor befolkning? En riktig ekonom som Michael Hudson har räknat på västländernas ekonomi och han säger att minst hälften kanske upp till 60% bara är luft. Ryssland ska enligt detta sätt att räkna ha en ekonomi i paritet med Italiens och då är min fråga till ”Mikael Andersson” hur många krigsfartyg, missiler, ubåtar, stridsflyg som Italien skulle ha resurser med att bygga? Sen är det ju så att Putin skiter i västvärlden, de viktiga nationerna är Kina och Indien och världen utanför väst som är 85%. Snacka om tunnelseende men så blir det när man bara matas med skit från fulmedia!

   Gilla

   1. Resurser har Italien, men de har valt att satsa dem på att bygga upp en välfärdsstat åt sina medborgare. Hur väl de har lyckats är en annan fråga, men medelitalienaren har betydligt högre levnadsstandard än medelryssen. Jag håller med om att BNP är ett trubbigt verktyg, men det är det bästa och internationellt mest vedertagna mått vi har på ekonomisk aktivitet och det är det som styr den ekonomiska politiken i världen, även i Kina och Indien.

    Gilla

 2. Vi får inte glömma Rysslands extremt stora naturtillgångar vilka med råge kompenserar västs fiktiva BNP.
  Snålvattnet rinner fortfarande i väst efter den misslyckade kombinationen Jeltsin/inbjudan till västkapitalets huggsexa i forna Sovjetunionen, den grusades skiftet aprox. 2000, vi ser fortsättningen i detta nu.

  Gillad av 1 person

  1. Det är exakt det som Xi Jinping är ute efter, Rysslands enorma naturtillgångar. För övrigt har han inget att hämta där.

   Gillad av 1 person

   1. Öhh? Kina har inget behov av att tillsätta en marionett i Kreml för kineserna bryr sig inte om ideologier utan man köper helt enkelt det man vill ha av råvaror oavsett vilken ledare landet i fråga har! Kina har inte gjort en enda ”färgrevolution” någonstans i världen! USA däremot stjäl olja i Syrien, Libyen, Irak och jobbar för ”regimchange” i alla länder. Det är nog en sjuka från det koloniala arvet som USA ärvt, varför betala när man kan stjäla allt? Inte konstigt att världen ser ut som den gör och ju fortare USA går i graven desto bättre för resten av världen.

    Gillad av 1 person

   2. Jenny Piper: Inte nu längre. Västeuropa är på god väg att göra sig oberoende av rysk naturgas och olja.

    Gilla

   3. Ryssland har gott om tillgångar på olja, naturgas, guld, diamanter, järnmalm, nickel och andra värdefulla mineraler så visst är deras naturtillgångar eftertraktade av omvärlden.

    Gillad av 2 personer

   4. Det förnekar jag inte. Men så länge Europa och USA betraktar Ryssland som ett hot mot säkerheten i världen kommer man att anstränga sig för att distansera sig från dem.

    Gillad av 1 person

 3. Kina behöver inte göra några färgrevolutioner i andra länder. En stor del av Afrika är uppköpt av kinesiska intressen, och Kina har tillgång till en mängd olika naturresurser där och man har även köpt upp politiskt stöd i många länder. I tex Gambia, som är det minst landet på det Afrikanska fastlandet så har kineserna i bla annat Banjo byggt enormt stora byggnader med stora inhägnade områden, och lokalbefolkningen har inte en susning om vad som pågår där och information från Kina eller de lokala politikerna saknas. I väst har kineser köpt upp mängder med företag och även i delar av Asien. Kina vill så klart även ha relationer med Ryssland då de köper gas, olja osv till priser som ligger en bra bit under marknadspriserna. Däremot lär de inte vara speciellt intresserade av att göra sig ovänner ordentligt med väst då deras ekonomiska intressen är alltför stora här. Så att slå på stora trumman för att två diktatorer träffas bör man passa sig för.

  Gilla

 4. I dagens läge har vi en stor förlorare och det är USA. Kina löste knuten mellan Saudiarabien och Iran, härom dagen bjöd Saudiarabiens kung Salman in Irans president till ett besök i Riyad. Under veckan så undertecknade Iran och Irak också ett avtal om säkerhetssamarbete som kommer att stoppa den CIA-sponsrade kurdiska verksamheten mot Iran. Nu har Kina lyckats med fredliga medel ändra balansen i Mellanöstern på bara en månad.

  Under de senaste 30 åren har USA betraktat Mellanöstern som sin bakgård och allt de har lyckats med är kaos, mord och elände för folket som bor i Mellanöstern. Kina fortsätter att visa engagemang och har presenterat en fredsplan mellan Ryssland och Ukraina, jag tror att chansen är stor att Putin kommer att stödja fredsplanen från Kina men även Ukraina tror jag är intresserade, till USA stora förskräckelse.

  Vi är helt insnöade med katastrofalt hög inflation, stigande räntor där våra centralbanker väntas prioritera inflationsbekämpning och svara med räntehöjningar. Detta kommer att bli en jätteutmaning för centralbankerna, att försöka ta bort risken för hög inflation utan att döda konjunkturen som kan skapa recession och hög arbetslöshet. Det blir som att skära bort blåmöglet i en blåmögelost med en yxa utan att ta bort det vita säger Lars Kristian Feste, räntechef på Öhman Fonder.

  Ryssland, Indien och Kina ritar om världsordningen tror inte det kommer dröja speciellt länge innan dollar blir en officiell ”Fiatvaluta” och yuanen tar över och blir den valutan som alla vill handla i.

  Lite kuriosa.
  Enligt Ipsos så är kineserna världens lyckligaste/nöjdaste folk i världen.

  Klicka för att komma åt Ipsos%20Global%20Happiness%202023%20Report.pdf

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s