USA som drev på för oljerestriktioner mot Ryssland vill nu säkra flödena från densamma

Det införda oljeembargot med pristak mot Ryssland inklusive de nyligen implementerade sanktionerna som innefattar handelsförbud mot ryska oljeprodukter som EU-länderna genomfört, har som väntat inte fått önskad effekt och ryssarna har framgångsrikt breddat sina transporter till Kina, Indien, Turkiet och andra länder som ökat inköpen av oljeprodukter.

Amerikanarna verkar dock inte så roade av att följa de dåraktiga direktiven och ska enligt uppgift till Financial Times ha uppmanat världens största råvaruhandlare att släppa oron över att handla med rysk olja i ett försök att säkerställa globala leveranser.

Förra året förbjöd G7-länderna och EU import av sjöburen rysk olja, men försäljning till länder som inte har anslutit sig till sanktionerna är fortfarande tillåten till en prisgräns på 60 dollar per fat. Även om Vita huset inte motsatt sig handel med rysk råolja i enlighet med pristaket, har stora handelshus undvikit oljeaffärer från Ryssland. Men nu när oron över hinder i den ryska oljeförsörjningen ökar, försöker Washington – som från början drev på för restriktioner – nu säkra flödena.

Enligt Financial Times har tjänstemän från det amerikanska finansdepartementet hållit privata möten med chefer och handlare för några av de största globala handelsföretagen – inklusive Trafigura och Gunvor som förra året slutade göra affärer med Ryssland pga oro över deras rykte och rädsla för att förlora bankstöd – samt uppmanat dem att återuppta leverans av rysk olja. Washington ska ha försäkrat dessa företag att de kunde handla med Ryssland utan att bryta mot västerländska regler.

Medan handlare från EU och G7-länderna kräver dokumentation som bevisar att rysk olja handlas i linje med pristaket, har USA:s tillsyn enligt handlarna varit relativt slapp och de konstaterade att amerikanerna verkligen vill att rysk olja ska förflytta sig.

Detta är bara ännu ett bevis på makthavarnas arrogans mot folket och det är sorgligt att människor inte inser hur Europa medvetet sugs ut.

Det är också intressant att notera att Saudiarabien har ökat importen av rysk diesel genom både direkta överföringar och via fartyg-till-fartyg (STS), enligt spårningsdata och handlare. Gulfstaten tog emot sina första laster på totalt 190.000 ton ryskt bränsle i hamnarna Ras Tanura och Jeddah förra månaden. Enligt marknadskällor kommer Saudiarabien sannolikt att förfina och återexportera en del ryska dieselleveranser, varav vi dumskallar i Europa lär vara en av mottagarna till ett mycket högre pris än vad vi hade behövt betala till Ryssland så klart.

Veckans första dag kan sammanfattas så här – först var det klimatkrisen, följt av Covid-19, sedan Ukrainakrisen och nu bankkris med en gemensam nämnare: Vi betalar!

#followthemoney

https://www.rt.com/business/572754-us-treasury-urge-traders-resume-russian-oil-exports/

https://www.rt.com/business/572768-saudi-arabia-russian-diesel-exports-soar/

3 reaktioner till “USA som drev på för oljerestriktioner mot Ryssland vill nu säkra flödena från densamma

  1. USA oligarkernas makt vilar på att dom kon kontrollera oljan. Det var därför USA in gång dödade elbilarna och ångbilarna. Dom vill till varje pris behålla monopolet och kontrollen, alltså oljan. Det betyder att fortsätta med olja. Också, en anledning att dom är så ivriga att stoppa Kina, för Kina vill överge oljan, och därmed befria sig från USA oligarkins makt och påverkan.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s