Konsten att rapportera sakligt – en stor brist i svensk media

Att svensk media sedan dag ett av Ukrainakonflikten haft svårt att rapportera sakligt och därmed medverkar till att sprida ett falskt narrativ har jag poängterat otaliga gånger, vilket de i och för sig inte är ensamma om då västerländska medier överlag rapporterar ensidigt. I kväll såg jag ett tydligt exempel på just detta efter att ha kastat ett öga på Dagens Nyheters sida som toppar med hela fem nyhetsartiklar från kriget i Ukraina, där samtliga är skrivna från Ukrainas synvinkel.

I vanlig ordning upprepar man allt som kommer från regimen Kiev som oemotsagd sanning och i exemplet får de svenska läsarna veta att president Zelensky i kväll basunerat ut att ryssarna drabbats av svåra förluster i Bachmut med över 1100 döda ryska soldater sedan den 6 mars. Som alltid nämns ingenting om hur stora förluster Ukraina drabbats av i form av såväl bakslag som döda soldater.

Läser man däremot norska Aftenposten får man veta att de siffror Zelensky uppgivit inte bekräftats av oberoende part och dessutom får läsarna veta att Moskva uppger att över 220 ukrainska soldater har dödats det senaste dygnet, något som inte heller bekräftats av oberoende källor.

Så rapporterar man sakligt från båda sidor – något som svenska medier tycks sky som pesten trots att det är deras jobb att opartiskt upplysa allmänheten. Hade våra journalister utfört sina arbetsuppgifter på korrekt sätt istället för att piska upp hatet och även förklarat bakgrunden till konflikten istället för att mörka, hade människor antagligen haft ett helt annat förhållningssätt till kriget samt även till Ryssland.

Men då hade så klart varken EU-eliten i Bryssel eller den svenska regeringen kunnat använda Ukraina som penningtvättmaskin genom att skicka vapen samt ekonomiskt stöd på löpande band som gjort Sverige till en partisk deltagare i det USA-ledda proxykriget som suger ut Europa och dödar den ukrainska befolkningen samt framförallt inte kunnat pressa igenom ett obefogat Natomedlemskap.

#followthemoney

https://www.dn.se/varlden/folj-det-sakerhetspolitiska-laget-i-europa/

https://www.aftenposten.no/verden/i/eEv3AK/direktestudio-krigen-i-ukraina?pinnedEntry=72070

2 reaktioner till “Konsten att rapportera sakligt – en stor brist i svensk media

  1. Enligt de flesta oberoende källor så förlorar Ukraina ca 500 man per dag i striderna med ca hälften döda, skadade och många deserterar. Skulle fulmedia säga detta så skulle det bli ett ramaskri. Men har man som MSM en gång börjat ljuga så måste man fortsätta att putsa på ljuget medan lögnerna staplas på varandra till en enorm stinkande hög av propaganda. Nu senast meddelar AB att Kadyrov minsann är dödligt sjuk? Ren BS men fungerar säkert i det zombifierade Sverige där ca 70% fortfarande tror på MSM-sagorna.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s