Danska försvaret skrotar elflygplan som var en del av ”grön” handlingsplan

Det danska försvaret var först i världen med att använda elektriska flygplan när de två enmotoriga flygplanen leasades, som en del av en ny ”grön” handlingsplan. Föga förvånande meddelar nu den danska försvarsmakten att man beslutat att lämna tillbaka de två elflygplanen när hyresperioden går ut i september.

Slutsatsen är nämligen att elflygplanens batterier gör räckvidden de kan flyga för kort samtidigt som manöverfriheten är för liten, vilket Casper Børge Nielsen, överstelöjtnant och chef för affärsområdet flyg i försvarsdepartementets material- och upphandlingsbyrå, säger till media.

-”Än så länge har vi inga andra konkreta planer med elflygplan. Vi behöver ha ny batteriteknik på fältet innan vi förväntar oss att se en räckvidd som är betydligt större. Vi har inga illusioner om att vi kommer att flyga elektriska stridsflygplan inom en snar framtid, precis som jag personligen inte tror att jag kommer att flyga till Mallorca i ett elektriskt flygplan under min livstid.”

När verkligheten kommer ifatt falnar glansen kring klimathysterin och de fantastiska elplanen var visst inte så funktionella i slutändan – likt problemet med elbilar ställs dessutom aldrig frågan om var all el som behövs ska tas ifrån och hur länge till vi ska blunda för barnarbetet som bidrager till framställningen av de icke miljövänliga batterierna.

Det är så klart inte känt vad det här spektaklet har kostat de danska skattebetalarna.

#followthemoney

https://jyllands-posten.dk/indland/ECE15274037/forsvaret-returnerer-historiske-groenne-fly-efter-to-aar/

3 reaktioner till “Danska försvaret skrotar elflygplan som var en del av ”grön” handlingsplan

  1. Detta borde ha varit uppenbart redan på idéstadiet. Det är sedan länge känt att eldrivna lastbilar har både kortare körsträcka och mindre lastmöjlighet, än med traditionella förbränningsmotorer. Om batteriet dessutom töms, så blir lastbilen ståendes efter vägen. I flygversion är det ännu värre … Har de inte ryggrad i danska försvaret heller, att säga ifrån …?

    Gilla

  2. El-flyg måste vara en av de mest idiotiska prylar som klimatdårarna hittat på hittills! El-flyg får ju vindsnurror att verka effektiva. Men så här blir det när skattesubventioner används till det ena idiotprojektet efter det andra. El-flyg är nog t o m än mer idiotiskt än Hybrit-stål med vätgas!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s