Zelenskys rådgivare anklagar Louis Vuitton för att använda rysk militärsymbol

Man kan undra om den ukrainska presidenten Zelenskys medhjälpare har för lite att göra om de har tid att följa Louis Vuittons Fashion Week-show i Paris och man kan även fråga sig om de tittat för långt ner i glaset nu när kriget inte går deras väg eftersom de föreställer sig att det franska modehusets logga är en rysk militärsymbol, men det gäller att hålla Ukraina i fokus hela tiden.

En senior rådgivare till Ukrainas president Vladimir Zelensky hävdar nämligen, likt en grupp pro-Ukraina aktivister, i en tweet att den franska modeikonen Louis Vuitton har blod på sina händer efter att ha lagt ut en annons som innehåller en av företagets decennier gamla symboler.

Det handlar om en Louis Vuitton-annons som marknadsför sin show på Paris Fashion Week, som visar hur en stor flagga rullas ut med de blå, röda och vita ränderna i den franska trefärgen. Flaggan har ett stort V i mitten som symboliserar Vuitton, precis som V i företagets logotyp.

Samma banderoll har svävat över företagets flaggskeppsbutik i Paris sedan åtminstone 2014, långt innan konflikten mellan Ryssland och Ukraina eskalerade förra året. Den har dessutom tryckts på några av designerns produkter. Louis Vuitton har faktiskt använt V-logotypen sedan åtminstone 1901, vilket framgår av dess utseende på väskor i märkets museum.

Detta hindrade dock inte Zelenskys seniora rådgivare Mikhail Podoliakh att attackera företaget under gårdagen i ett utspel som försökte anspela på Rysslands röda, blå och vita flagga samt V-symbolen som används av dess militär.

An elite fashion house focused on Russian nouveau riche chose to publicly toy with the symbols of aggression. Luxury smells better when it’s drenched in blood, right Louis Vuitton?

Även om de franska och ryska trefärgerna är något lika, matchar Louis Vuitton-bannern tydligt arrangemanget av de blå, röda och vita vertikala ränderna i Frankrikes flagga. Den ryska flaggan har en vit rand på toppen, blå i mitten och röd på botten. Den ryska militären använder V som en symbol som betyder ”styrka i sanning” och bokstaven Z som betyder ”för segern”.

Podoliakh borde nog tänkt till lite innan han skrev och publicerade tweeten. 🤦‍♀️

https://www.rt.com/russia/572509-ukraine-louis-vuitton-aggression/

En reaktion till “Zelenskys rådgivare anklagar Louis Vuitton för att använda rysk militärsymbol

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s