EU:s plan att sänka oligarkerna misslyckades

Minns ni hur det lät förra året när EU-eliten slog sig för bröstet och deklarerade att man genom sanktionerna mot Ryssland skulle sänka oligarkerna?

Med facit i hand ser man tydligt att det misslyckats. Bloomberg rapporterar nämligen att den kollektiva nettoförmögenheten för Rysslands rikaste människor har ökat med 10,4 miljarder dollar sedan början av året trots oöverträffade västerländska sanktioner som införts mot landets affärsmän.

Vladimir Potanin, ägaren till gruvjätten Norilsk Nickel, leder återigen rankingen som den rikaste ryska affärsmannen på listan med en förmögenhet beräknad till 28,5 miljarder dollar. Leonid Mikhelson, delägare i Rysslands näst största naturgasproducent Novatek, kom på andra plats och har enligt uppgift tjänat 516 miljoner dollar, vilket ger en nettoförmögenhet på upp till 25,1 miljarder dollar. Vladimir Lisin, majoritetsägare i det ryska stålföretaget NLMK, rankades som den tredje rikaste ryska affärsmannen och har tjänat 905 miljoner dollar sedan början av året samt därigenom ökat sin förmögenhet till 20,8 miljarder dollar. Lisin följdes av Alexey Mordashov, styrelseordförande för ståljätten Severstal på fjärdeplatsen med totalt 20,2 miljarder dollar, vilket genererade att hans nettoförmögenhet ökat med 1,54 miljarder dollar. På femteplats Usmanov, delägare i mobiloperatören Megafon, som ökat sin förmögenhet med 738 miljoner dollar under de senaste två månaderna till 19,2 miljarder dollar. Slutligen Lukoils ex-chef Vagit Alekperov, som noterade den största vinsten sedan början av året och lade till 2,43 miljarder dollar till sin förmögenhet på 17,8 miljarder dollar.

Bloomberg Billionaires Index är en rankning av världens 500 rikaste personer och beräknas utifrån aktiekursen på de företag de äger. Listan omfattar för närvarande 22 ryssar.

Har EU någon trovärdighet kvar när man ser hur de hanterat Ukrainakrisen, energikrisen, Covid-19 och klimathysterin, där ett signum är att man leker med befolkningens skattemedel samt i praktiken suger ut oss? Ja tyvärr, är det fortfarande en stor del av medlemsländernas invånare som hyser stort förtroende för de korrupta makthavarna och vägrar se deras grumliga agenda eftersom det är tryggare att stanna kvar i filterbubblan.

#vibetalar

https://www.rt.com/business/572402-russian-billionaires-get-richer/

2 reaktioner till “EU:s plan att sänka oligarkerna misslyckades

  1. Detta är för jävligt hur dom korrupta väst politikerna förstör våra länder.
    Detta utan att folket inte reagerar, men uppvaknandet kommer att bli smärtsamt när Ryssland har knäckt Ukraina 😪

    Gillad av 2 personer

  2. Oaktat R vs U så har vår elite sedan många år eroderat många länder i Europa….. de stora skor sig på de små och våra politiker får en massa deg utan att göra ett dugg…. en massa prat…bara

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s