Orban förespråkar ett europeiskt Nato utan USA och pekar på bakgrunden till konflikten

Den enda europeiska ledaren med förnuftet i behåll – Ungerns premiärminister Viktor Orban – sade många kloka saker i en intervju med den schweiziska veckotidningen Weltwoche i går, där han bland annat förespråkar ett europeiskt militärblock utan amerikanskt inflytande.

-”Europa behöver ett eget militärblock, ett som är fritt från amerikanskt inflytande. USA drar in Europa i en konflikt som inte går att vinna och riskerar ett globalt krig. Lösningen skulle vara ett europeiskt NATO. USA:s önskan om ytterligare expansion av sitt inflytande är faktiskt det som har lett till spänningarna mellan väst och Ryssland.”

Enligt Orban är Ryssland oroade över att Nato expanderar längre österut in i Ukraina och Georgien, något som tydligt framkom när Orban träffade Rysslands president Vladimir Putin bara veckor innan den pågående konflikten mellan Ryssland och Ukraina bröt ut i slutet av februari 2022.

-”Putin berättade för mig att hans problem var de amerikanska missilbaserna i Polen och Rumänien samt eventuell NATO-expansion i Ukraina och Georgien. Putin var oroad över att USA skulle kunna placera ut sina vapen i dessa nationer. Detta var en av de bakomliggande orsakerna till den pågående konflikten i Ukraina. Jag förstår vad Putin sade. Jag accepterar inte vad han gjorde.”

Intressant ordval av Orban i slutet med tanke på att det inte bara är den rysktalande minoriteten i Ukraina som i åratal utsatts för etnisk rensning, även ungrare boende i landet har fått sin beskärda del och som bekant har ryssarna i flera år flaggat för vad som kommer ske om Nato fortsatte expandera närmare Rysslands gränser och ingen lyssnade, men Orban måste väl balansera på en tunn linje i det här läget.

Enligt Orban ska Ungern hålla sig utanför denna konflikt och han påpekade också att Budapest utsattes för konstant tryck eftersom andra västerländska nationer vill dra in landet i kriget med alla möjliga medel eftersom EU tjänar USA:s intressen på bekostnad av sina egna.

-”Beslut som fattas av Bryssel återspeglar amerikanska intressen oftare än europeiska. Västerländska nationer måste på riktigt visa önskemål och vilja för fred om de vill att det ska uppnås i Ukraina. Det är den viljan som saknas idag, åtminstone i väst.”

Tidigare i veckan sade Orban att de pågående fientligheterna inte gynnade någon i världen och Ungern är också den enda Nato-nationen som stödjer Kinas fredsplan för Ukraina.

Ungern har upprepade gånger krävt fred mellan Ryssland och Ukraina samt kritiserat de västerländska sanktionerna mot Ryssland och de vapenleveranser som väst återkommande skickar till Ukraina.

Kriget på kredit fortsätter för övrigt och i dag kommer USA tillkännage ett nytt vapenpaket till Ukraina, huvudsakligen bestående av ammunition och krigsmateriel till ett värde om ca 400 miljoner dollar, motsvarande 4,2 miljarder kronor. Vägen mot fred är spikrak!

#followthemoney

https://www.rt.com/news/572360-europe-nato-without-us-orban/

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Rr77qd/aftonbladet-direkt?pinnedEntry=1066528

3 reaktioner till “Orban förespråkar ett europeiskt Nato utan USA och pekar på bakgrunden till konflikten

 1. Intressant intervju med Orban i Schweiziska veckotidningen Weltwoche.
  Här refereras något av samtalet, skulle vilja lösa hela.
  Orban formulerar sig väl på den vassa eggen, kantad av galna underdåniga EU-slavar.
  Mvh Hans Hellsing Älvsjö
  Skickat från min Galaxy

  Gillad av 2 personer

 2. ”Europa behöver ett eget militärblock, ett som är fritt från amerikanskt inflytande. USA drar in Europa i en konflikt som inte går att vinna och riskerar ett globalt krig”. I dags läget bestämmer USA/Nato om EU ska strida själva eller med USA/Nato, gissa vad USA/Nato vill offra först? Vad Viktor Orban tänker eller önskar sig är ren och skär utopi, detta kommer USA/Nato aldrig tillåta.

  För vilka ska dö om inte EU med sina Nato stater som får offra sina soldater och människor först? USA offrar INGA soldater innan EU har förlorat sina, innan dess agerar inte USA. Den som tror att Nato är räddningen tror helt fel, allt det innebär är att liksäckarna från våra svenska soldater kommer komma allt tätare än dagens samarbetade med Nato.

  Sen kan ju alla fråga sig vad som hände med Sveriges ståndpunkt att inte sälja vapen/militära enheter till stridande land? Vi har nekat stridande parter i 80 år men just i år så släpper vi alla tankar, känslor, åsikter eller föreställningar om krig bara vi får sälja vapen,,,nu finns det inga tankar på fred, solidaritet, ansvarighet eller att man inte ska gynna de som krigar. Bara Ukraina vinner kriget,,,och detta kommer inte hända. Det är som att tro att USA kommer att förlora mot Island det kommer ALDRIG att hända.

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s