Miljökatastrof i Östersjön efter terrorattacken mot Nord Stream och Ungern kräver utredning av attacken

Enligt en ny rapport från danska, polska och tyska vetenskapsmän ledde terorattacken utanför Bornholm till fler allvarliga konsekvenser än förstörelsen av Nord Stream 1 och 2 som avbröt flödet av rysk naturgas till Västeuropa, det dödade och förgiftade dessutom redan hotade fiskar samt marina däggdjursarter i Östersjön.

De fyra explosionerna rörde upp den omgivande havsbotten, inklusive området som tidigare användes för att dumpa giftigt avfall, enligt en studie utförd av Aarhus Universitet i Danmark, vilket kan innebära att fiskar som har exponerats för ämnen som bly och TBT blir sjuka. En del av dem kommer att dö och andra kommer ha svårt att fortplanta sig.

Forskarna uppskattade att en kvarts miljon ton förorenad havsbotten, ett område dubbelt så stort som ön Bornholm, kan ha upprörts av explosionerna, vilket har hotat bestånden av torsk och tumlare i Östersjön som har häckningsplatser i närheten. Explosioner kan ha dövat alla tumlare inom 50 kilometer från explosionerna, medan de inom 4 kilometer troligen dödades. Bo Oksnebjerg från Världsnaturfonden (WWF) konstaterar att det verkligen var på den värsta tänkbara plats det skedde eftersom naturen där redan är helt på knäna.

Är det nu Miljörörelsen och de gröna partierna kommer agera och kräva handling av FN? Greta är redan på väg med stort pressuppbåd? Det har jag svårt att tro eftersom hela händelsen har det stora locket på och det var för övrigt länge sedan de gröna engagerade sig i våra akuta miljöfrågor när ”klimathotet” tar all deras tid som ger mest publicitet.

Som bekant har Danmark, Sverige och Tyskland vägrat lämna ut någon information om deras undersökningar av Nord Stream-sabotaget, trots Rysslands upprepade förfrågningar. Förra veckan bad Moskva FN att inleda en undersökning av den internationella terrorhandlingen efter avslöjandet av den Pulitzer-prisbelönade undersökande journalisten Seymour Hersh som pekade ut USA tillsammans med Norge som ansvariga och nu kräver även Ungern att FN ska agera.

Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto sade i en intervju i går att FN bör tillhandahålla ett ramverk för att utreda förra årets attack mot Nord Streams gasledningar. Han kallade händelsen skandalös och sade att Budapest ville gå till botten med detta.

-”Det här är i princip första gången en så stor europeisk kritisk infrastruktur attackerades. Av vem som helst – men den attackerades. Det bör betraktas som ett terrordåd. Budapest stödjer en omfattande, djup, strukturerad och detaljerad undersökning av vad som hände. Ungern vill veta vem som begick det och varför. FN borde ha en roll i att utreda sabotaget eftersom organisationen inte skapades som en integration av likasinnade länder, utan som en plattform för länder att prata med varandra, som till och med betraktar varandra som fiender. Jag tycker att FN borde ge ett ramverk för en sådan typ av utredning oavsett vem som initierar en.”

Szijjarto var verkligen i gasen i går och hävdade också att västerländska sanktioner mot Ryssland och militärt stöd till Kiev inte kommer att åstadkomma något när det gäller att få ett slut på Ukrainakonflikten.

-”Internationella samfundets främsta plikt måste vara att rädda människors liv. Detta mål kan inte uppnås genom sanktioner eller vapentransporter, utan endast genom att nå en fredsuppgörelse. Moskva och Kiev bör gå med på en omedelbar vapenvila. Det är bedrövligt att när någon står för fred så stämplas de omedelbart som en rysk supporter. Budapest står inte på ryssarnas sida utan snarare på fredens sida, eftersom man inte vill att fler ska dö. En rationell dialog om att lösa Ukrainakonflikten skulle kunna ge vissa resultat, men de nuvarande förhållandena gör chanserna till en fredlig lösning osannolik.”

Szijjarto kritiserade även EU:s senaste sanktioner mot Ryssland, där man svartlistar ryska journalister och påpekade att EU:s uttalade stöd för mediefrihet krockar med dess agerande på ett förvirrande sätt. Utrikesministern sade också att den ungerska regeringen kritiseras av Bryssel för att den påstås inte skydda media.

-”Den enda anledningen till denna kritik är att till skillnad från alla andra delar av Europa är media verkligen färgstarka i Ungern. Om du ser dig omkring i Europa är 98% av media liberala och resten är de andra. I Ungern är media grovt uppdelad i två halvor, mellan liberala och konservativa medier, men västvärlden och liberala medier anser att det visar på bristande pressfrihet, så de som dömer oss för mediefrihet är de som sätter upp journalister på en sanktionslista. För mig är det lite förvirrande.”

I intervjun upprepade Szijjarto också Ungerns åtagande att lägga in sitt veto mot alla försök att sanktionera den ryska kärnkraftsindustrin.

Ungern får nog vakta sin rygg framöver eftersom kurage och rättframhet inte är egenskaper som faller i god jord varken hos makteliten i USA eller EU.

#followthemoney

https://cphpost.dk/2023-02-27/news/nord-stream-explosions-severely-impacted-maritime-life-report/

https://www.rt.com/news/572118-hungary-nord-stream-investgiation/

https://www.rt.com/news/572115-hungary-ukraine-weapons-sanctions/

7 reaktioner till “Miljökatastrof i Östersjön efter terrorattacken mot Nord Stream och Ungern kräver utredning av attacken

 1. En radda länder som vill påtvinga sin hegemoni på resten av världen kan omöjligt erkänna en terrorhandling. För att få bli en del av denna fina gäng kommer aldrig Sverige att avslöja vad man vet. Det skulle inte förvana mig om man i framtiden får reda på att Sverige var inblandad eller informerad.
  Tystnaden oroar och öppnar för misstankar och konspirationsteorier.

  Gillad av 2 personer

   1. Bettan februari 28, 2023 kl. 23:33
    Själv tror jag att det var Sverige som placerade ut sprängämnet. Sverige är nämligen det enda landet i världen som har ubåtar som kan slappa ut och ta ombord dykare i undervattensläge, och lasta av gods i undervattensläge. SAAB A96, och vi vet att en svensk ubåt var på den platsen innan sprängningen, med avstängda transpondrar.
    https://navalpost.com/wp-content/uploads/2021/03/A26-Kockum-submarine-696×492.jpg

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s