Penningtvättmaskinen i Kiev kostar amerikanska folket mer än det misslyckade kriget i Afghanistan

USA spenderade nästan 1 biljon dollar, ca tusen miljarder kronor, under det tjugo år långa kriget mot talibanerna i Afghanistan. Enligt uppgifter som sammanställts av det tyska forskningsföretaget Statista, visar det sig nu att president Joe Bidens administration har lagt ut mer pengar på militärt bistånd för att hjälpa Ukraina att bekämpa Ryssland än vad USA spenderade årligen för att utkämpa sitt eget krig i Afghanistan.

USA:s militära hjälp till Ukraina fram till mitten av januari, som sträcker sig över de första 11 månaderna av konflikten, uppgick till 46,6 miljarder dollar enligt Statista, med hänvisning till data från Kiel Institute for the World Economy. Det jämfört med en genomsnittlig årlig militärutgift på 43,4 miljarder dollar under de första tio åren av Afghanistankriget.

Totalsumman för Ukraina inkluderar inte ytterligare vapen och utrustning till ett värde av 5 miljarder dollar som Pentagon skickat till Kiev. Siffrorna exkluderar också icke-militärt bistånd, såsom de 4,5 miljarder dollar som Biden lovat att finansiera pensioner, statlig lön och andra offentliga utgifter med.

Sammantaget har Washington hittills tilldelat 113 miljarder dollar i Ukraina-stöd, och flera administrativa tjänstemän har lovat att fortsätta stödja Kiev ”så länge det tar”.

Vissa lagstiftare i Washington, som representanten Seth Moulton från Massachusetts, en demokrat, och Georgia-republikanen Marjorie Taylor Greene, har kallat Ukrainakrisen för ett ”proxy-krig” som USA och NATO för mot Ryssland.

Även utan att officiellt placera ut några trupper i Ukraina eller förklara sig vara en direkt part i konflikten, spenderar USA således mer än det delade ut för att finansiera sitt eget krig – i själva verket det längsta kriget i nationens historia.

Amerikanska skattebetalare måste skratta gott och göra tummen upp – eller inte, vanliga amerikaner skulle nog föredraga att deras politiker fixade sin egen sönderfallande infrastruktur först tillsammans med andra otaliga problem, istället för att lägga sig i allas affärer för att bevara deras så kallas ”inflytande” som åsamkar vanligt folk lidande.

Detsamma kan appliceras på vår egen svenska regering som med all tydlighet visat att man sätter Natomedlemskap och krig före att rädda sitt eget land med dess medborgare som får ta smällen när beslutsfattarna kryper för såväl Bryssel som Washington istället för att se om sitt eget hus.

#followthemoney

https://www.rt.com/news/572074-us-ukraine-spending-tops-afghan-war/

9 reaktioner till “Penningtvättmaskinen i Kiev kostar amerikanska folket mer än det misslyckade kriget i Afghanistan

 1. 1 Billion(engelska)=1 Miljard (svenska) Du och en del tidigare riksdagsledamöter från SD verkar ha lite svårt för matte och språk.

  Gilla

  1. Det är klurigt med billion dollar eftersom, det skiljer sig åt.
   Här står att en biljon är tusen miljarder
   https://www.iklartext.se/hur-mycket-ar-en-biljon/

   Den meningen med 10.000 miljarder är från en SVT-artikel om kriget I Afghanistan, men jag antar att de skrivit fel då det torde vara drygt 10 miljarder kronor och inte 10.000 miljarder.

   För övrigt behöver du inte vara så spydig när du kommenterar ”Siv”.

   Gillad av 2 personer

   1. Jennypiper6 februari 26, 2023 kl. 20:04
    Det här är knepigt, för det finns flera definitioner. ”Billion” 1,000,000,000, nio nollor, och 1,000,000,000,000, 12 nollor. Från början ska billion ha betyd en miljon två gånger, alltså med 12 nollor. Standard idag tycks vara 9 nollor, men som alltid, smaken är delad.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Billion

    Gilla

  2. Ser inget sådant misstag i JP´s post…. var syns det? Är du ens så kunnig i matte som ”en del tidigare riksdagsledamöter från SD”… som jag får ihop det så slår dessa dig i just matte…. frågan är om ”Siv Svensson” har samma tillkortakommande som Johnny? Dock definitivt vänster där finns ingen tvekan……

   Gilla

 2. Man börjar kunna läsa om andra alternativ än bara vinst för Ukraina och väst, fler och fler börjar ta höjd för en annan utgång än den som väst/Nato så gärna vill se.
  ”Det är viktigt att inse att Ukraina kan förlora det här kriget. Alla i väst säger att vi kommer att stödja Ukraina så länge som det krävs, vad de än behöver. Men vi vet såklart inte om det är sant”, säger säger den amerikanska statsvetaren Ian Bremmer.
  Ian Bremmer pekar också ut det amerikanska skuldtaket som ett hot för Ukraina. Den amerikanska kongressen måste enas om att höja eller skjuta upp skuldtaket, det vill säga gränsen för hur mycket landet får låna. Annars väntar politiskt drama, stora och farliga marknadsrörelser och massiva besparingar för landet.
  https://www.di.se/nyheter/experten-ukraina-kan-forlora-det-har-kriget/

  Gillad av 1 person

 3. 1.000miljarder… 200miljoner amerikaner som jobbar visserligen men 5.000 per person är ändå kännbart….. i dessa tider speciellt…. USA´s stadsskult 1 miljon per capita dvs vad man gjort det senaste året kan inte gömmas…… speciellt då man bara köper på kredit….. kanske kriga igen?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s