Sjukhusens återkommande underskott lär bestå så länge ingen sätter press på beslutsfattarna

I går gick det inte att öppna en svensk tidningssida utan att marineras i propaganda om Ukrainakonflikten i en sällan skådad onyanserad rapportering, som dessutom kröntes av en manifestation i centrala Stockholm i går för att manifestera årsdagen av kriget där bland andra statsminister Ulf Kristersson, oppositionsledaren Magdalena Andersson och Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman talade – ett tydligt bevis på att maktens människor lyckats bra med sin hjärntvätt.

I dag fortsätter nyhetsrapporteringen i våra inhemska medier på samma sätt, blandat med artiklar om Melodifestivalen, för vi pratar inte om våra egna problem i det här landet. Men jag lyckades hitta en artikel på SR som belyser ett av alla våra skriande problem – nämligen den krisande svenska sjukvården.

Många sjukhus i landet ser ut att gå med underskott i år enligt Sveriges Kommuner och Regioner, där exempelvis Skånes universitetssjukhus beräknas gå med ett rekordstort underskott på nästan 1,5 miljarder kronor, vilket kan få konsekvenser både för patienter och personal enligt Vårdförbundet.

Men detta är definitivt inget nytt problem för alla landets större sjukhus har i åratal kämpat med ekonomiska underskott bland annat pga bemanningsproblem, ökade personalkostnader, ersättningssystem, reviderade statsbidrag osv. Ändå kan svindyra konsulter fortsätta mjölka regionerna på pengar eftersom beslutsfattarna hellre skär ned på vårdpersonal, vårdplatser och vårdkvalitet än att spara på den egna politiska organisationen – inklusive mängder av onödiga mellanchefer och pappersvändare där nepotism tycks styra.

Inför varje val lovar dock våra politiker att de nu ska få ordning på vården och de lättlurade väljarna sväljer betet varje gång trots att historiken talar sitt tydliga språk. Men om man inte redovisar exakt hur illa det är blir det så klart lättare att få gehör för sin kampanj. 2014 uppmanades till exempel tjänstemän inom Stockholms landsting att inte redovisa prognoser för sjukhusens ekonomiska underskott förrän efter valet.

Men medan det saknas pengar till såväl vården som skolan – med svåra och långvariga konsekvenser som följd för oss alla – finns det alltid pengar till elefanten i rummet och så klart till Ukraina, pengar som för övrigt inte går till det ukrainska folket utan för att gynna krigsindustrin. Folket klagar dock inte, utan gör som de blivit drillade och inbillar sig att man gör en god gärning.

Vi betalar för vår naivitet, våra barn och barnbarn kommer definitivt att betala priset för vår dumdristighet, medan den politiska eliten som aldrig ifrågasätts lutar sig tillbaka och smörjer kråset.

#vibetalar

https://sverigesradio.se/artikel/underskott-vantar-manga-sjukhus

https://sverigesradio.se/artikel/5894680

3 reaktioner till “Sjukhusens återkommande underskott lär bestå så länge ingen sätter press på beslutsfattarna

 1. Är i behov av operation, är utredd och placerad på lista för åtgärd som kan anstå.
  Denna lista har ingen turordning.
  Listan har mer en funktion av svensk sjukhus-akut, betyder ingen aning när det blir min tur, allt viktigare går före.
  Det handlar om halvår, år, eller än längre.
  Vid förfrågan inget besked.
  År för år försämras landstingens ekonomi, belastningen på sjukhusen ökar, Fn vet när det då blir av?

  Gillad av 1 person

 2. Om man har en persistent skuld med en årlig kostnad på 300miljarder och ökande med 20-30milöjarder persistent årligen….. well tillväxten är ju inte som på 1960-70 talet…. där man kunde låna till saker från framtiden tack vara tillväxten….. Finns ett riktigt fint sjukhus iofs även det lite till åren men dock i mina trakter….. i samma kommun byggde man en skola åk 1-6 (på den tiden) 6 klassrum etc. man hade ganska få barn och sjunkande dock trummade det på…. centraliseringen och den storskaliga industrin har tagit död på det mesta av folkhemmet Nu skickas medel till Malmö i stället….. nu är det inte en fråga OM utan NÄR saker rasar fullständigt….. Libanon t.ex. Alla regioner 300miöljarder årligen??? min gissning… well….

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s