Norge ska enligt Hersh ha en grumlig historia med amerikansk underrättelsetjänst långt innan attacken mot Nord Stream

Den undersökande och Pulitzerprisbelönade journalisten Seymour Hersh släppte i går nya kommentarer om sitt gräv angående terrorattacken mot Nord Stream. Hersh hävdade som bekant tidigare denna månad att det var CIA som saboterade Nord Stream-ledningarna på USA:s president Joe Bidens order. Den norska underrättelsetjänsten och marinen ska enligt uppgift ha hjälpt CIA-dykare att välja rätt plats för att plantera sprängämnena samt fraktade ut amerikanerna på en båt till platsen nära Bornholm i Östersjön.

För att förklara varför USA valde Norge som samarbetspartner för att förstöra gasledningarna, sade Hersh i går att den norska flottan har en lång och grumlig historia av samarbete med amerikansk underrättelsetjänst.

Sex decennier tidigare försåg Norge nämligen CIA med tungt beväpnade båtar som de använde för att rikta in sig på Nordvietnam.

Historiska rapporter visar att Norge sålde ett antal snabba attackbåtar till den amerikanska flottan, som användes av CIA för att genomföra hemliga attacker längs den nordvietnamesiska kusten.

År 1964, innan USA:s officiella inträde i Vietnamkriget, hade åtminstone två norska sjömän erkänt att de deltagit i dessa räder samtidigt som obekräftade rapporter hävdade att norska officerare och besättningar bemannade några av dessa båtar. Men enligt Hershs källa inom underrättelsetjänsten, fick CIA fler båtar än vad som tidigare rapporterats.

Bemannade av norska sjömän inklusive befäl, bar dessa fartyg US Navy SEALs till uppdrag mot mycket mer aggressiva mål som inkluderade tungt försvarade nordvietnamesiska radaranläggningar. Medan CIA:s tidigare rapporterade hemliga attacker kontrollerades av det amerikanska befälet i Saigon, beordrades dessa mer aggressiva uppdrag av de gemensamma stabscheferna i Washington. Enligt Hersh var det ett hemligt krig inom ett hemligt krig, där minst två Navy SEALs sårades under dessa uppdrag och fick hedersmedaljen i hemlighet. Hersh ställer sig också en högst rimlig fråga:

-”Denna bit av topphemlig och hittills okänd historia väcker en uppenbar fråga hos mig – vad mer vet vi inte om den hemliga operation i Norge som ledde till förstörelsen av rörledningarna?”

Det hade varit intressant att höra vad Norge har att säga om saken, men hittills har man haft locket på efter Hershs avslöjande, så tror inte det kommer att kommenteras nu heller.

Uppenbarligen finns det en hel del att utreda kring Nord Stream-attacken och ett ekonomiskt motiv saknas sannerligen inte. Det är anmärkningsvärt att det inte är ett större ståhej när en grävande journalist fått fram oegentligheter som även påverkar samt inkluderar Sverige till viss del. Men när storebror USA säger stopp rätar alla in sig i ledet – även det ”opartiska” FN som synes.

#sakerviintepratarom

#followthemoney

https://www.rt.com/news/571942-nord-stream-norway-vietnam/

https://seymourhersh.substack.com/p/from-the-gulf-of-tonkin-to-the-baltic

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s