Blind ideologi är det första och främsta kriteriet för beslutsfattande i EU

Inför årsdagen av att Ryssland gick in i Ukraina, kan man konstatera att svenska mediehus inte lärt sig någonting om saklig rapportering, utan sin vana trogen fortsätter rapportera ensidigt istället för att vara neutrala och hålla sig till fakta, på fredag lär vi garanterat få se propagandamaskinen i sitt esse.

Som komplement kommer här en läsvärd artikel från kolumnisten Rachel Marsden om hur vår egen Captain America, Joe Biden, sett till att ”stå upp” för Europa – för att bana väg för USA.

——————————————–

”I sitt State of the Union-tal tidigare denna månad hänvisade USA:s president Joe Biden till Europa flera gånger och det underliggande budskapet var alltid detsamma: Captain America har svept in för att rädda sina västerländska allierade från ett hemskt öde.

”Vår nation arbetar för mer frihet, mer värdighet och mer fred, inte bara i Europa, utan överallt,” sa Biden. Wow, sakta ner din roll där, big guy. Världen kan inte hantera så mycket ”frihet” efter de senaste krigen i Afghanistan, Syrien, Libyen och på andra håll.

Europa var faktiskt en ganska chill plats när det gällde konflikter, ända tills Washington bestämde sig för att sätta upp ett övernattningsställe för sig själva i Ukraina för att bättre hålla koll på Ryssland och sedan lyckades övertyga sina europeiska NATO-allierade att komma och hjälpa dem att flytta in samt ge lite vapen som inflyttningspresenter.

Resultatet för Ukraina? ”Ett mordiskt överfall som framkallar bilder av döden och förstörelsen som Europa drabbades av under andra världskriget”, beskrev Biden, bekvämt att ignorera det faktum att den här gången var det Washingtons NATO-allierade som tränade nazisterna. ”Kanadas Joint Task Force Ukraina producerade till och med en briefing om Azovbataljonen, som erkände dess kopplingar till nazistisk ideologi”, enligt Ottawa Citizen.

När Ryssland till slut drog gränsen och konflikten blev glödhet, var Biden snabb att ta över den till Bryssel för att ta den smutsiga auktoritära ryska gasen ur Europas händer för att istället ersätta den med molekyler av frihet. Captain America skulle rädda dagen och europeiska byråkrater ignorerade det faktum att USA-märkt frihet har en prislapp.

Till att börja med har det kostat Europa ett belopp flera gånger det typiska inhemska marknadspriset som betalas för amerikansk flytande naturgas. Amerikansk gasexport till Europa har ökat med 148% från år till år. Biden pressade också Europa att bli ”grönt” som ännu en anledning att aldrig mer vända tillbaka till rysk gas. ”Idag har vi kommit överens om en gemensam spelplan mot det målet samtidigt som vi påskyndar våra framsteg mot en säker framtid för ren energi. Detta initiativ fokuserar på två kärnfrågor: En, att hjälpa Europa att minska sitt beroende av rysk gas så snabbt som möjligt. Och för det andra att minska Europas efterfrågan på gas totalt sett, sa Biden i mars förra året under sitt EU-besök.

Men nu har USA:s president ändrat sin hållning. ”Vi kommer fortfarande att behöva olja och gas ett tag,” förklarade Biden och gick av manus för att säga den tysta delen högt i sitt State of the Union-tal. ”Vi kommer att behöva olja i ytterligare ett decennium. Och utöver det.”

Åh wow, i så fall borde kanske Europa vända på Nord Streams pipeline av billig rysk gas igen så att europeiska regeringar kan sluta skyffla ut pengar genom dörren i ett försök att hindra deras industri och ekonomi – för att inte tala om konsumenterna – från att krossas av orimliga energikostnader. Hoppsan, rörledningarna sprängdes på ett mystiskt sätt.

”Om Ryssland invaderar – det betyder att stridsvagnar eller trupper korsar gränsen till Ukraina – så kommer det inte längre att finnas en Nord Stream 2. Vi kommer att få ett slut på det”, sa Biden i februari förra året. En ny rapport av Pulitzer och Polk Prize-vinnande journalisten Seymour Hersh tillskriver nu terrordådet till en hemlig amerikansk operation i samarbete med Norge, vars försäljning av gas till Europa har ökat från 27 miljarder dollar 2021 till 109 miljarder dollar förra året, med Polens premiärminister Mateusz Morawiecki som anklagar Oslo för krigsvinst. Båda länderna har förnekat anklagelserna.

Men även utan billig gas, som Biden ser det, har Europa en ljus framtid. ”Gång på gång samlades demokrater och republikaner… för att försvara ett starkare och säkrare Europa”, sa han i sitt årliga tal. Kanske dela det med franska och tyska ekonomiministrar som nyligen var i Washington för att säga till det stora tvåpartiska Team America att säga upp Europa och sluta stänga ute europeisk import enligt den nya Inflation Reduction Act som gynnar ”made in America”-produkter – särskilt gröna. Att köra över EU för, hej, ”affärer är affärer” är ett av de mycket sällsynta begreppen som både demokrater och republikaner verkar vara överens om.

Bryssel kunde åtminstone ha slutat sanktionera sin egen naturresursförsörjning från Ryssland om man hade insett, som Biden just medgav, att fossila bränslen fanns här under överskådlig framtid. Men det skulle innebära att man skulle behöva krypa för Rysslands president Vladimir Putin.

Om EU:s engagemang för sina fantasier om grön energi som skadar sin egen ekonomi har bevisat något, så är det att blind ideologi är det första och främsta kriteriet för beslutsfattande i EU. Så EU håller kursen, medan USA aktivt arbetar för att förföra sin industri att flytta över havet där det fortfarande finns gott om energi eftersom – till skillnad från Europa – är USA inte tillräckligt dumma för att faktiskt anpassa verkligheten med deras höga retorik om det skulle innebära detsamma som ekonomiskt självmord.

Det råder ingen tvekan om att Europa gör sitt yttersta när det gäller USA:s intressen. Washington planterade idén om en skilsmässa från Ryssland i Bryssels öra och rusade sedan in för att ta Moskvas plats innan bläcket ens var torrt. Europa är knappast mer fritt än det var när det åtminstone hade möjligheten att spela på båda geopolitiska sfärernas planhalva. Nu är det helt beroende av Washington med europeiska medborgare som subventionerar amerikansk storhet och frihet på bekostnad av sin egen.”

https://www.rt.com/news/571766-biden-europe-us-sotu/

http://www.rachelmarsden.com/

7 reaktioner till “Blind ideologi är det första och främsta kriteriet för beslutsfattande i EU

 1. Läser man mellan raderna så har USA stora problem de har en statsskuld som skenar, just nu överstiger den 30 biljoner dollar bara detta i sig själv borde vara en enorm rödflagg för oss alla om Amerikas framtida ekonomiska hälsa, generationsjämlikhet och roll i världen, de har i princip inga naturtillgångar kvar i USA, de är färre som utbildar sig framför allt inom de högre studierna, de lönar sig inte att utbilda sig längre eftersom kostnaderna inte betalar sig, knarkepidemier skenar i varenda stad i USA, fattigdomen ökar, ojämlikheten ökar, ohälsan ökar och en kollapsad samhällsgemenskap.

  Väldigt många pekar redan idag att ett inbördeskrig kan blossa upp i USA, bara under 2020 hamnade 8 miljoner amerikanare under gränsen till fattigdom, ökningen gick från 47 till 55 miljoner människor, eller från 15 till 16,7 procent av befolkningen, ändå finns de svenskar som väljer att se USA som den enda räddningen för väst, när de borde vara tvärtom detta land har verkligen visat att de inte kan regera som ett land ett folk ett samhälle.

  Har svårt att hitta ett land som har skapat så mycket elände, oro och bedrövelses som USA ändå är de detta land våra politiker ser upp till, fast landet snart är ett U-land, att våra politiker med sina hönshjärnor inte kan räkna ut detta förstår jag de får betalt för att inte förstå, men svenska folket behöver snart vakna annars går de inte bra,,,

  Gillad av 2 personer

 2. Är den här smörjan direkt från ryska amb ?
  Vem betalar RM för liknande fantasier?
  Tycks vara en sympatisör till dig !

  Gilla

  1. Fantasier? Smörja? Biden har sagt det som skrivs, Seymour har avslöjat attacken mot Nord Stream-ledningarna signerade USA/Norge och EU har gjort precis som beskrivs, så vad är det som är felaktigt enligt dig förutom att du ogillar att någon säger som det är?

   Gillad av 1 person

 3. Varför läsa Jenny Pipers blogg som saknar relevans? Bättre att läsa Lars Vilderängs Cornucopia. Där får man reda på hur illa ryssarna bär sig åt. Vad det gäller Nordstream kan man läsa följande:
  -Tidigare höll tyska Uniper att gå omkull eftersom Gazprom sedan 2021 inte levererat den gas man sålt på kontrakt sedan Putin började använda gasvapnet för att sätta press på EU inför och under invasionen av Ukraina. Uniper räddades av tyska staten genom ett förstatligande och stämde Gazprom för skador i hundramiljardersklassen.

  En läsare i gasindustrin meddelar nu att även ENGIE nu stämt Gazprom för kontraktsbrott.

  Gazprom har nu dock triumfkortet att sedan Nordstream sprängdes kan de hävda force majeure och slippa undan.

  Förhandlingarna sker dock bakom lyckta dörrar så hur det går i stämningarna är inte känt och sådant här brukar sluta med förlikning innan domstol.

  Som tidigare påtalat är den stora vinnaren på att spränga Nordstream i själva verket ryska Gazprom som därmed slipper undan hundratals miljarder i stämningar för kontraktsbrott.

  Gilla

  1. Varför skriva på Jenny Pipers blogg och göra reklam för en annan blogg – behöver Vilderäng fler läsare?

   Lars Vilderäng är öppet anti-Ryssland och därmed inte opartisk. Dessutom livnär han sig som författare och är beroende av att folk köper hans böcker. Skulle inte lita på allt som han skriver, men det är ditt val.

   Adjöken.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s