Vi betalar för Riksbankens dåliga affärer

Riksbanken gjorde förra året en förlust på 80,7 miljarder kronor och det egna kapitalet uppgår nu till -18 miljarder. Vem ska betala för den förlusten? Jo staten, dvs vi medborgare som behöver tillföra medel motsvarande cirka 1% av BNP.

Vi betalar alltså för Riksbankens dåliga affärer medan de plockar ut bonus. Sverige töms ånyo på kapital och vi skeppar pengar till Riksbankens egentliga ägare – amerikanska investeringsbanker.

Dessutom stod det i dag klart att regeringen kan ha förlorat miljarder i intäkter från elbolagen genom ”slarv”.
EU-ländernas energiministrar enades nämligen i höstas om att elbolagens intäkter över en viss nivå kommer att tas om hand av staten och omfördelas till elkunderna. Taket började gälla den 1 december 2022 i hela EU – utom i Sverige, där det börjar gälla den 1 mars.

Förseningen kan göra att Sverige går miste om flera miljarder enligt beräkningar som Svenska kraftnät och Energimarknadsinspektionen har gjort på uppdrag av Regeringskansliet.

Vad ska man säga?! Sverige är fantastiskt och den kuvade befolkningen har fortsatt förtroende för de inkompetenta makthavarna, så hushållen öppnar därför gång på gång börsen utan protester trots att hålen blir allt större.

#vibetalar

https://www.di.se/nyheter/staten-far-tacka-upp-efter-riksbankens-monsterforlust/

https://www.expressen.se/nyheter/sveriges-dyra-elmiss-gar-miste-om-miljarder/

6 reaktioner till “Vi betalar för Riksbankens dåliga affärer

 1. När jag läser och man inser vad som har hänt så kan man likna det vid det ”perfekta brottet” där man som brottsling lyckas med brottet samtidigt som chansen att åka fast är obefintlig, som vanligt skriver de att det är staten som får betala!! Vem är staten? Det är inte staten som betalar utan det är alla VI som betalar skatt, men framför allt blir det våra barn och barnbarn som betalar för att vi inte gör något åt situationen.

  Gillad av 1 person

  1. I Sverige tror ”svennebanan” att man är immun mot ekonomiskt förfall och ett land i kaos! Ändå är vi på väg dit med stormsteg men tydligen måste det vara ett faktum innan svensken agerar och då är det försent sedan länge att vända skutan…”Det sovande folket” det enda som Ruinfeldt fick rätt om….

   Gilla

   1. Det man får inte glömma är att ingen som är född från 90-talet och framåt har varit med om någon räntehöjning än mindre om inflation, allt de har blivet matade med är låga räntor, lån och falska löften både från bankerna som har varit med att driva på denna sjuka utvecklingen men framför allt så har politikerna ljugit för en hel generation av svenskar, sen kan man alltid diskuterar hur mycket ansvar dessa belånade svenskar har för det räcker egentligen med att öppna i princip vilken ekonomisk bok så inser man att den utveckling vi har haft i många år skapar just inflation och ett av mest effektiva sättet att få ner inflationen är just högre ränta, jag tror precis som dig att det är försent att vända skutan,,,svenskarna är ett av världens mest belånade folk och de kommer att svida och skapa panik hos många men som sagt vad som man bäddar får man ligga.

    Gilla

 2. Hur vet du att RB verkliga ägare är am investeringsbanker ?
  Kul läsa dina funderingar men håll dig gärna till enklare ämnen.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s