Våld och trakasserier från judiska ultranationalister riktas mot kristna i Jerusalem

För att ge lite perspektiv på den bild vi i regel matas med där muslimer attackerar kristna minoriteter på olika håll i världen, rapporteras det nu om våld samt trakasserier mot kristna i Jerusalem som utförs av judiska ultranationalister och den nya regeringen tycks inte bry sig nämnvärt.

Enligt medlemmar av det lilla kristna samfundet i Jerusalems gamla stad, har man i flera veckor varit under press från vad de säger är växande trakasserier och hot från våldsbejakande judiska ultranationalister. Tidigare den här månaden brottade man ned en man som senare av kyrkans myndigheter identifierades som en judisk radikal, då han ska ha vandaliserat en staty av Jesus i Church of the Flagellation. Kyrkan står på den plats där Kristus anses ha tagit korset efter att ha blivit dömd till döden genom korsfästelse.

Den händelsen följde på en rad andra, inklusive graffiti med texten ”Död åt armenier” och ”Död åt kristna” som klottrades på hebreiska på väggarna i det armeniska klostret Sankt Jakob i början av januari.

Miran Krikorian, en restaurangägare i Gamla stan, kommenterar händelserna: -”Under de senaste två månaderna, skulle jag säga, sedan början av den nya regeringen, har attacker som denna blivit väldigt, väldigt vanliga. Och problemet är att vi känner att det inte finns något vi kan göra åt det.”

Förutom förnedring av statyn, sade det latinska patriarkatet i Jerusalem (kontoret för den romersk-katolske ärkebiskopen av Jerusalem), att det hade förekommit minst fyra andra rapporterade incidenter av vandalism eller våldsamma trakasserier.

I den ena hade en grupp religiösa judar kastat stolar och bord runt ett område nära högkvarteret för vårdnaden om det heliga landet, vilket skapat en ”stridsplats” i det kristna kvarteret. I en annan vandaliserades en kristen kyrkogård i Jerusalem.

Ingen kommentar var tillgänglig från en talesman för Itamar Ben-Gvir, den ultranationalistiska judiska bosättaren med ansvar för polisen i premiärminister Benjamin Netanyahus sex veckor gamla regeringskoalition – även om man har lovat att skydda alla medborgare.

Fader Aghan Gogchian, kansler för det armeniska patriarkatet i Jerusalem:

-”När det inte finns någon strikt reaktion från regeringen, är det inte bara en uppmuntran till dessa människor att bete sig på samma sätt, utan det ger oss också en känsla av att regeringen vill agera mot de kristna minoriteterna på det här sättet.”

Israelisk polis säger att de har intensifierat patrulleringarna runt kristna platser i Jerusalem när kyrkor rapporterar övergrepp av judar. På frågan från Reuters tog polisen inte direkt upp anklagelserna om att antikristna incidenter var på uppgång, men de sade att arresteringar hade utförts och några åtal väckts i alla de citerade fallen.

Religionsfrihet för alla eller bara för några få – att få alla religiösa utövare att samsas på en begränsad plats är en utmaning och påminner om hur farliga religiösa fanatiker är.

Sverige kännetecknas fortfarande främst av sekularisering tack och lov, även om debatten de senaste månaderna visar att röster höjs även här för att begränsa oss. Extra obehagligt blir det när även politiker med makt avser att leda in oss på den vägen. Må de misslyckas med sitt kuragelösa ställningstagande.

https://english.alarabiya.net/News/middle-east/2023/02/13/Jerusalem-Christians-say-they-feel-growing-harassment

2 reaktioner till “Våld och trakasserier från judiska ultranationalister riktas mot kristna i Jerusalem

  1. Skillnaden mellan militanta judar och militanta muslimer är namnet på deras gud…Det mest komiska är att enligt religiösa experter är det samma gud! Religiös extremism är världens farligaste rörelser…

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s