USA säger sig inte bedriva ett proxykrig i Ukraina men kontrollerar varje skott som skjuts?

Det senaste året har den amerikanska regimen godkänt militärt stöd till Ukraina för över 30 miljarder dollar i form av tunga vapen och annan utrustning. Ändå säger sig såväl USA som dess allierade i väst som också bidragit med vapen och pengar i mängder att man inte bedriver ett proxykrig, nej man är inte alls inblandad i kriget.

Det är därför intressant att ta del av en rapport som publicerats i Washington Post som beskriver hur den ukrainska militären begär exakta koordinater från Pentagon för nästan varje raket som avfyras från USA-tillverkade artillerisystem samt att de inte skulle få skjuta ett skott utan att få dem.

Tre ukrainska tjänstemän och en hög amerikansk tjänsteman talade anonymt med tidningen om USA:s inblandning. En ukrainsk källa antydde att Washington har det sista ordet om varje åtgärd.

-”De kontrollerar varje skott i alla fall, så när du säger: ‘Vi är rädda att ni kommer att använda det för andra ändamål’, ja, vi kan inte göra det även om vi vill.”

Den amerikanska tjänstemannen hävdade dock att Ukraina valt ut mål och att den amerikanska sidan helt enkelt tillhandahållit underrättelser för att på bästa sätt kunna använda den GPS-styrda ammunitionen, men den ukrainska tjänstemannen sade att när USA misslyckas med att tillhandahålla koordinater som begärt, öppnar ukrainska trupper helt enkelt inte eld.

Vi är inte en del av kriget, vi bara levererar vapnen och bestämmer vad de ska skjuta på – logik?!

Detta innebär indirekt att varje gång ett sjukhus, en skola, en marknadsplats eller ett hotell attackeras djupt inne i Donetsk, Lugansk, Cherson, Zaporozhye eller Krim, är USA direkt involverade och medansvarigt för dessa dåd, så nog är de en del av proxykriget även om de inte vill skylta med det offentligt. Så är även EU och övriga G7-länder, där folkets pengar används för att bedriva krig i annat land.

En annan faktor som kan eskalera kriget ytterligare är rapporter om att USA försöker återupptaga sina ”tophemliga program” i Ukraina, vilket definitivt skulle innebära direkt amerikansk inblandning i konflikten. Rapporten som publicerades i Washington Post i går, sade att Pentagon kan komma att återupptaga sina hemliga operationer i Ukraina.

Rapporten noterade att militära tjänstemän nu ”manar kongressen” att godkänna finansiering för topphemliga program som pausades efter att konflikten med Ryssland startade för nästan ett år sedan. Även om inget beslut väntas förrän i höst, hoppas Pentagon enligt uppgift kunna återupptaga projekten 2024.

Trots västs regelbundna vapenleveranser till Ukraina är det dock inte tillräckligt, utan ses av den ukrainska regimen som för sent, för lite och för långsamt. Nu flaggar man dessutom för brist på ammunition (likt de flesta länder i EU).

I en intervju med Bloomberg i torsdags, sade Igor Zhovkva, biträdande chef för den ukrainska presidenten Vladimir Zelenskys kontor, att dess militär nästan har slut på ammunition med lager som inte fylls på i tid. Han uppmanade också väst att förse Kiev med långdistansartillerisystem, stridsvagnar och stridsflygplan.

Zhovkva uttryckte hopp om att det kommande mötet i Ramstein den 14 februari ska leda till att Ukrainas västerländska supportrar lovar fler vapen och förhoppningsvis stridsflygplan.

Det är tydligt att Storbritannien, USA och EU blir allt mer involverade i konflikten, där gränsen mellan indirekt och direkt engagemang håller på att försvinna. När ska man sluta hyckla kring det faktumet? En befogad fråga är också hur mycket av vapenleveranserna som faktiskt kommer fram eftersom det ständigt tycks råda brist?

Världens krigsindustrier klappar dock händerna åt den fortsatt goda prognosen för behov av krigsmateriel. Det är självklart ingen tillfällighet att Saab gjorde en miljardvinst under det sista kvartalet förra året och att orderingången var särskilt stark i Sverige samt Europa. Den politiska elitens ihärdiga krigshetsande driver nu upp efterfrågan ytterligare.

#followthemoney

#klartext

https://archive.ph/xuGha

https://www.rt.com/russia/571265-us-coordinates-ukrainian-strikes/

7 reaktioner till “USA säger sig inte bedriva ett proxykrig i Ukraina men kontrollerar varje skott som skjuts?

    1. Jaa vad pågår nu? Väst både USA och EU fyller lastbåtar med fordon, tanks, drivmedel, reservdelar osv…. ja man började ju med detta tidigt i SMO faktiskt….. ju verkar det ju vara ganska säkert att väst kommer att skicka 300 tanks…. och redan om ett par år…. Dock verkar Ukraina ta i med hårdhandskarna nu…. 16-åringar tas in till armen…. pigga gossar…. väl skolade som soldater… nja….. eller är verkligheten sådan att just nu så håller väst på att takta ner… well det visar sig….. om verkligheten eller dagstidningarna har rätt?????

      Gilla

  1. Måste vara en sjuk känsla som politiker att kunna ”kräva” att ett annat lands militärer ska offras som Aztekerna offrade till gudarna, eller har jag missuppfattat allt, är politikerna de ”nya” gudarna som kräver offer, ska fan vara Ukrainare när politiker i väst bestämmer vem som ska få leva eller dö.
    De som är riktigt sjukt är att ingen medborgare i det berörda länderna verkar bry sig, alla verkar tänka att ”våra hönshjärnor” till politiker gör jobbet så bra de bara kan….en ännu hemskare tanke.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s