Dags även för Finland att hamna ute i kylan?

Samtidigt som mycket tyder på att Finland är redo att gå in i Nato utan Sverige om Turkiet säger ja till ett finskt Natomedlemskap – även om Finland officiellt håller fast vid vikten av att Finland och Sverige ska gå med i krigsalliansen tillsammans – kommer uppgifter om att en demonstrationen hållits i finska Uleåborg tidigare i dag, där en docka föreställande Turkiets president Recep Tayyip Erdogan skjutsades runt av demonstranter med krav på att PKK-grundaren Abdullah Öcalan skulle friges efter att ha suttit fängslad sedan 1999.

Initiativtagaren till manifestationen, Árpád Kovác, hävdar att det är Erdogan som är den riktiga terroristen och inte Öcalan. Han anklagar Erdogan för terrorism, folkmord, krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten.

Den finländska polisen har tidigare nekat demonstranter att använda PKK-flaggor, men i kväll vajade flaggorna fritt.

Återstår att se vad Turkiets svar blir på det här utspelet och hur mycket finska politiker ska gå upp i limningen över risken att det blir käppar i hjulet på Natoprocessen. Kanske kommer även Finland att hamna ute i kylan efter det här och Natodiskussionerna för de två nordiska länderna kan dumpas där de hör hemma – på soptippen. Önska kan man alltid, även om det tyvärr är föga troligt att det infrias.

Noterar för övrigt att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ska ut och resa igen mitt i brinnande krig och kommer besöka EU-toppmötet i Bryssel på torsdag, där han ska tala under Europaparlamentets extrainsatta möte.

Räkna med fanfarer, jubel och klang samt framförallt tårar och stående ovationer!
Vad ska han be om den här gången då och hur mycket ska den politiska eliten lova bort nu? 🤦‍♀️😂 Det är sådan parodi att man bara kan skratta åt eländet. Jag tyar inte mer…

#vibetalar

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/zE8W9w/erdogandocka-upphangd-i-finland

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/uppgifter-finland-ar-redo-att-ga-med-i-nato-utan-sverige

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/74d9445d-6c3f-4fc0-aab7-235d08068520

2 reaktioner till “Dags även för Finland att hamna ute i kylan?

 1. Något utanför ämnet…
  *
  Piper skriver:
  ”… han [Zelenskyj] ska tala under Europaparlamentets extrainsatta möte.”
  *
  Europeiska unionen (EU) kan inte ha ett parlamentet/riksdag (lagstiftande församling). Endast nationer/stater kan. EU är inte en nation (t.ex. en federal nation (U.S.A.) eller förbundsstat (DE), varför den heller inte kan stifta lagar.
  *
  EU är en överstatlig union: ‘samman­slutning av själv­ständiga parter för visst syfte’ (Svenska Akademiens ordbok, SO), som har valspråket ‘Förenade i mångfalden’.
  *
  Alla svenska medborgare som röstar (2014, 2019, 2024) för fortsatt EU-medlemskap överlämnar/ger upp alla svenska medborgares nationella självbestämmande och den demokratiska rätten/processen att delta/påverka det egna landets politik, samhälle och framtid till denna överstatliga union, trots att den inte har beslutanderätt över Sverige och dess medborgare.
  *
  — Om till och med Piper kan bli indoktrinerad (dvs. i huvudsak av journalister och politiker) finns det inte mycket hopp för det tidigare suveräna landet (Konungariket) Sverige.
  *
  Indokteineringen (eller ‘hjärntvätt’ som jag tror Piper har benämnt det) gäller även andra frågor.
  Till exempel:

  1. att svenskar är ‘rasister’/främlingsfientliga (i jämförelse med vem/vilka? somalier i Somalia?, irakier Irak?);

  2. att nuvarande planer/mål för digitaliseringen (tillgängligheten) av samhället är förenlig med den analoga demokratin (nya former av diskriminering av den ointresserade, den med bristande kunskaper, den med liten ekonomi — t.ex. pensionärer, som alla hävdar är värda högaktning och respekt då de byggde det bäst fungerande (statsförvaltning) och tryggaste (tillit) och mest jämlika landet i världen);

  3. att klimatförändringar utgör ett hot mot den framtida (5 10 30 50? år; när alla beslutsfattare är döda) välfärden/levnadsstandarden (jorden har aldrig varit så kall eller haft så litet koldioxid i atmosfären som de senaste 100 miljoner åren, varför det inte finns anledning till oro).

  4. att det som injiceras mot covid19-sjukdom har en vaccinerande funktion/är ett vaccin (SAOL: ‘preparat som till­förs kroppen för immunisering’; immun: ‘o­emottaglig för smitta’);

  5. att Sverige är en demokrati/har en fungerande demokratisk process (riksdagsval, folkrepresentation): –”Hade kvinnorna vågat åsiktsrösta i lika hög grad som männen, utan att ta hänsyn till vad andra tycker, hade SD enligt gängse väljarmodeller med råge varit Sverige största parti.” (Expressen Debatt, 2016-01-27, forskare vid Göteborgs universitet);

  6. att det i Sverige råder yttrandefrihet: –”Jag vågar inte längre säga vad jag tycker av rädsla för att bli utfryst” (Göteborgs-Posten Debatt, 2022-06-30, kvinnlig polisinspektör);

  7. att mångfald och mångkultur är berikande
  — ett statligt ‘dekret’: SO: ‘tvingande befallning från myndighet’, det vill säga att om du inte håller med staten är du en ‘rasist’: –”Jimmie Åkesson (SD) kallar invandrare för ‘kulturell belastning’ […] SD är och förblir ett tvättäkta rasistiskt parti.” (fd. justitieminister Johansson (S), 2021-02-19 Twitter), som är ett moraliskt/medmänskligt värdegrunds-brott som bekämpas av staten, utan rättsväsendets inblandning: ”Samlat grepp mot rasism och hatbrott – Nationell plan mot rasism, liknande former av fientlighet och hatbrott” (Justitie- och Kulturdepartementet 2017-01-04)
  — och en styrka (Vattenfall AB: ”Våra olikheter är vår styrka.” 2018-09-25) som förenar (enl. EU:s valspråk ovan) människor med olika bakgrunder
  (–”Nej, jag [Yusuf Abdalla, restaurangägare] visste inte det. Vi trodde att det var olagligt i Sverige att bränna Koranen och andra religiösa skrifter. NITTIO PROCENT av alla som bor här tror det.” (Dagens Nyheter, 2020-09-11 ”Järvas ledare manar till lugn när högerextrema vill bränna Koranen”).
  *
  Listan över indoktrinerade folk (t.ex. gårdagens tyskar, ryssar och kineser) har fått ett tillskott: svenskar (morgondagens ‘jag’ kommer inte att veta om jag fick rätt eller fel; det är rätt skönt).

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s