Risk för elbrist i Sverige från 2027

Som alltid när artiklar handlar om Sverige är man inte nådig i kommentarsfälten på RT, där många olika nationaliteter samlas för att ta del av och diskutera nyheter från världens alla hörn – varav många inte hamnar i vår styrda MSM eftersom det inte passar narrativet.

I dag var det Sveriges begynnande energiproblem som var i fokus, där vi kommer att behöva räkna med elbrist från och med 2027 eftersom efterfrågan på industrikraft växer snabbare än energiproduktionen.

Det hela härrör till den senaste rapporten som har tagits fram av energimyndigheten i samarbete med statliga tillsynsorgan som Transportstyrelsen, Energimarknadsinspektionen och Svenska kraftnät, som visar att efterfrågan på el i Sverige kan fördubblas till 2035. Totalt kommer det tillgängliga elöverskottet i Norden enligt uppgift att minska från 38 TWh 2023 till 13 TWh 2027.

Chefen för elmarknadsanalys på Svenska kraftnat, Mattias Jonsson, uttalade sig till SVT. -”Vi ser en risk i att stora industriinvesteringar inte blir möjliga om vi inte får igång en snabbare utbyggnad av elproduktionen.”

Analytiker förväntar sig att landbaserad vindkraft är tekniskt och ekonomiskt genomförbar på kort sikt, men lyfter fram att det på sikt kommer att behövas nya kärnkraftsanläggningar.

Med all rätt hånar läsare av artikeln Sveriges dumhet som följer Bryssels och Washingtons minsta vink, suger ut befolkningen trots att ryska gasledningar finns inom räckhåll till en mycket mindre kostnad samt att vi intalar oss att den ”gröna” energin kommer rädda oss. Men den roligaste kommentaren var helt klart den om att Greta – vår räddare i nöden – inte blåser tillräckligt hårt. 😄

Men skrattet fastnar lätt i halsen när man tänker på att vi är en del av galenskapen som styrs av våra kuragelösa politiker och att vi ska stå för notan i slutändan. Det är nog för övrigt ingen slump att rapporten slår fast att det behövs ”mycket” havsbaserad vindkraft.

#followthemoney

https://www.rt.com/business/570990-sweden-electricity-shortage-energy-production/

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/industrisatsning-i-norr-hotas-av-langsam-vindkraftsutbyggnad

12 reaktioner till “Risk för elbrist i Sverige från 2027

  1. Det påstår jag inte i mitt inlägg, de är lika seriösa som vilken annan styrd media i till exempel Sverige. Men de räds inte att rapportera om det som händer i världen även om det går emot det narrativ som sprids av västmedia, de klarar av att belysa Ukrainakonflikten utan att vara ensidigt partiska och de levererar kritiska analyser från journalister i internationell media som vågar ifrågasätta EU, FN, Nato m.fl.

   De artiklar jag delar grundar sig för det mesta på nyheter som kommer från exempelvis Bloomberg, Financial Times, EU-källor eller studier, så det är inte taget ur luften. Men det kvittar nog hur man än motiverar det, för gemene man är så indoktrinerad i att allt som kommer därifrån är fake news. Om de skulle läsa själva under en veckas tid hade de nog fått en annan bild, men just det – EU har censurerat nyheter därifrån av en anledning.

   Gillad av 2 personer

  1. Ebba Bush går från oklarhet till oklarhet sas…. om man inte kan göra kalkylen om vindkraft kanske man skall studera lite mer…. eller också fortsätta i planekonomin….. inte ens gamla sovjet hade så medioker träffsäkerhet med sina planer…..

   Gillad av 2 personer

 1. Visst!
  Håller med också artikelns slutkläm, våra politikers galenskap som i gammalt tal surrar oss vid masterna, förlita sig på ”bygga mycket havsbaserad vindkraft” havsbaserad ett magiskt ord.
  Politikerna surrar som sagt oss konsumenter vid masten, detta leder endast till att vi inte omedelbart går i kvav.
  Vi kokas långsamt som grodor med stigande elnätskostnader.
  Sveriges tidiga kärnkraftsutbyggnad löste EL-distributionsproblem när de strategiskt placerade kluster av få kärnkraftreaktor fördelade på några platser nära förbrukarna vilket gav få transportförluster via kraftledningar.
  Med havsbaserad och även landbaserade vindmöllor läggs ett intrikat sammanbindande spindelnät med stora effektförluster som formuleras…Elnätkostnad på våra fakturor.
  Detta borgar för allt högre El-räkningar framgent.
  Inget våra politiker förklarar.
  Detta är bara en bråkdel av nackdelar med vindkraften generellt.

  Gillad av 2 personer

 2. Att bygga ett kärnkraftverk i Sverige tar omkring 12 år. I Kina bygger man ett på 7 år, skillnaden är att Kina har standardiserat mycket långt, och har mindre byråkrati. Kina bygger nu små modulära kärnkraftverk på mellan 3 till 5 år. Man använder standard tillverkade komponenter och bara skruvar ihop dom. Nästa år tror man att Kina kommer att kunna serieproducera torium kraftverk. Dom behöver inte vara större än att dom ryms i en standard container. Om 5 år räknar man med att tillverka fusionskraft. Sverige är upptagen med utredningar för att något skall hända.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s