Mikroplast har hittats i mänsklig venvävnad

Enligt en ny studie gjord av en grupp forskare från University of Hull som publicerades förra veckan, har man för första gången funnit mikroplaster i mänsklig venvävnad.

Fem distinkta typer av mikroplast upptäcktes i prover tagna från saphenous (ben) venerna hos patienter som genomgått en bypassoperation.

Professor Jeanette Rotchell säger att de blev förvånade över att hitta dem.

-”Vi vet redan att mikroplast finns i blodet, men det var inte klart om de kunde passera blodkärl in i kärlvävnad och detta arbete tyder på att de kan göra just det.”

De brittiska forskarna fann en genomsnittlig koncentration av 15 partiklar av plast per gram venvävnad, liknande eller högre än nivåerna i lung- och kolonvävnad, men observerade att formen samt typerna av plast som hittats i kärlvävnaden markant skiljer sig från andra vävnadstyper.

De vanligaste plasttyperna som finns i proverna inkluderar alkydharts, som finns i syntetiska färger och fernissor, polyvinylacetat (ett lim som används i livsmedelsförpackningar och frakt), nylon och EVOH-EVA, som används för livsmedelsförpackningar samt vattentät laminering.

Rotchell betonade att ”vi ännu inte känner till konsekvenserna av detta för människors hälsa”, men erkände samtidigt att mikroplaster hade visat sig orsaka inflammation och stressreaktioner i laboratoriemiljöer.

Medförfattare professor Mahmoud Loubani tillade att närvaron av mikroplaster kan bidra till misslyckandet av kranskärlsbypass-operationer som involverar transplantat från saphenösa venerna, vilket tyder på att föroreningarna kan spela en roll för att skada insidan av venen som leder till att den blir blockerad med tiden.

Forskningsgruppen har tidigare upptäckt föroreningarna i såväl blod och lungvävnad som i kirurgiska operationssalar.

Enligt vissa uppskattningar kommer 15 ton plastavfall in i jordens hav varje minut, bryts ner till mindre partiklar och kommer in i människokroppen genom näringskedjan samt genom luften som människor andas.

Det borde inte vara en alltför vild gissning att konsekvenserna för människors hälsa kan vara cancer som tycks öka hela tiden. Obehagligt helt klart eftersom det är svårt att skydda sig mot och eftersom det säkert finns ekonomisk vinning i det hela lär ett förbud inte vara aktuellt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s