Danskarna protesterar mot beslut om att dra in helgdag för att öka landets försvarsutgifter

Minst 50.000 personer samlades i centrala Köpenhamn i dag för att demonstrera mot att regeringen tar bort en helgdag, den så kallade bönedagen som infaller fjärde fredagen efter påsk, i syfte att kunna öka landets försvarsutgifter.

Enligt regeringen kommer det generera motsvarande 4,5 miljarder svenska kronor till statskassan – pengar som behövs för att öka den danska försvarsbudgeten till 2% av BNP per år från och med 2030, vilket Nato angett som nivå för sina medlemsländer.

Utöver manifestationen på Slotspladsen, har man även samlat in 461.000 underskrifter för att bevara ”Store bededag” som infördes som helgdag den 27 mars 1686.

Många vill ha en folkomröstning om saken, men politikerna säger sig vara helt ointresserade av att låta folket få säga sitt – något som känns igen även på vår sida om sundet där den svenska regeringen tryckt igenom en Natoansökan utan att ha låtit folket tycka till.

I folkhavet syns även banderoller med befogade slagord som ”Stoppa Nato och EU” – roten till så mycket ont.

Tänk om något liknande hade kunnat ske i grannlandet Sverige där man inte bara har ett oskäligt Natomedlemskap att invända mot, utan otaliga anledningar att gå man ur huse för att protestera mot syltryggarna som styr landet käpprätt åt helvete på vår bekostnad. Men icke… vi är de goda och våra politiker jobbar för oss – snart är det dessutom helg igen med Talang, fredagsmys, grogg och Melodifestivalen.

#viharvälingaproblem

https://nyheder.tv2.dk/samfund/2023-02-05-titusindvis-moedte-op-men-det-var-ikke-en-demonstration-der-vaeltede-koebenhavn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s