Ballonggate – ren och skär fokusförlyttning

Cirkusen kring Ballonggate framstår mest som en pinsam incident för USA som försöker få det till att den nu nedskjutna ballongen var en kinesisk spionballong istället för en väderballong som hamnat ur kurs som Kina har uppgett.

Är det inte märkligt att ballongen kunde glida genom tre lager av amerikansk radardetektering utan att bli upptäckt? Man kan med all rätta fråga sig om inte USA tillät ballongen att komma in på det amerikanska fastlandet för att skapa en geopolitisk incident.

Varför skulle Kina skicka en spionballong över USA när de precis som andra länder har högteknologiska satelliter som kan se allt av intresse i spektakulära detaljer? Ingen skickar upp en ballong för att övervaka något viktigt.

Ballongens hemlighet sjönk dock i Atlanten efter att en missil för 1 MUSD skjutit ned ballongen, så det går inte att verifiera om det verkligen var en spionballong som USA påstår eller en väderballong som Kina proklamerat. Vilken otur! Ännu ett frågetecken att lägga till handlingarna likt 9/11 och den ganska färska attacken mot Nord Stream.

Incidenten kommer lite väl lägligt samtidigt som USA ska skicka ännu mer pengar till Ukraina när det egna folket precis som i Europa bara får det sämre. Ren fokusförflyttning med andra ord.

#balloongate

18 reaktioner till “Ballonggate – ren och skär fokusförlyttning

 1. Varför skulle någon idag med satelliter och andra typer av övervakningsmöjligheter använda en ballong man inte kan styra? Kinesiska väderballonger har synts över Sydamerika också och ingen där bryr sig för man vet att det just är väderballonger på avvägar. USA-propagandan blir alltmer desperat och löjlig ju sämre krigen går på alla fronter.

  Gilla

 2. USA generar sig själva på bästa sändningstid, de gör allt för att måla upp en väderballong till något helt annat. Frågan är hur i hel-ete gränsmyndigheten kunde låta en väderballong av den storleken glida igenom deras radarskydd, antingen är det ett mänskligt fel eller så är det så enkelt att deras skydd inte är bättre. Nu hade USA tur när de sköt ner ballongen vilket innebär att USA kan fortsätta bygga vidare på lögnen och hävda att de är en spionballong, håller verkligen med dig när det gäller fokusförflyttning och ingen media har ifrågasatt USA utan som vanligt köper all media det som chefen säger.

  Hoppas alla läser dina inlägg och inser hur bra de är, Tack för att du orkar och tar dig tid, vi är många som uppskattar det du skriver//Gringo

  Gillad av 2 personer

  1. @Gringo februari 5, 2023 kl. 13:14
   Dessa ballongerna är gjorda av konstfiber, alltså plast, och det reflekterar inte radarvågor. Dom blir alltså osynliga för radarvågor. Det enda som reflekterar är metallföremål ombord, och dom är mycket små jämfört med till exempel flygplan eller drönare som radarn skall upptäcka.

   Gilla

  1. @SasjaL februari 5, 2023 kl. 13:47
   Vi vet att ballongen var från ett fullt officiellt forskningsprogram om klimatet som drevs av Kinas meteorologiska institut. Chefen som tappade bort ballongen har fått sparken.

   Gilla

 3. Luftrummet avsöks med radar så högt som lygplan går, ballongen gick högre. Väderballong? Tja varför förnekade Kina förstd att den var Kinesisk? Vad för sorts utrustning den hade lär vi få veta relativt snart då delarna landade i havet på ett djup mellan 10-20 m, alltså ganska lätt bärgat! Absolut inte första gången som ballonger används vid spionage, finns en hel del saker som satteliter inte kan användas till, men som fungerar utmärkt med ballong, dessutom kan dessa ballonger styras om än inte lika bra som ett flygplan. Om det nu var en vädeballong, varför rapporterade då inte Kina att den var på väg in över Usa?

  Gilla

  1. Så satelliter söker inte över det luftrum som du anger, konstigt?! Om det är som du säger, har ballonger och liknande fritt spelrum – låter inte särskilt troligt.

   Gilla

   1. Jenny, de söker av olika saker, satteliter fungerar dåligt för tex signalspaning, det är bla därför Sverige har ett skitdyrt signalspaningsplan som flyger i Östersjön! Flygplanen tar dock var upp de signaler de får, och de kommer från västra delarna av Ryssland! Skicka in en ballong på hög höjd över ett land samlar in betydligt mer info! Finns förmodligen mer info som rätt utrustning under en ballong kan samla in.

    Gilla

   2. @Robert Olsson februari 5, 2023 kl. 21:02
    Satelliter är betydligt bättre för signalspaning. Satelliter arbetar i pack, när en satellit försvinner från området tar nästa över uppdraget. Däremot är det en dyr lösning som Sverige inte tillämpar. Sverige förlitar sig på jänkarnas system. Mig veterligt äger Sverige inga satelliter av något slag. Sedan beror det på utrustningen. Ett signalspanings fartyg kan bär hundratals ton utrustning och antenner med stor personal. En ballong ett par ton, och en satellit några kilo.

    Gilla

  2. @Robert Olsson februari 5, 2023 kl. 16:39
   Kina (regeringen) förnekade först att den var kinesisk för dom visste inte om den. Regeringen i Kina, militären och Kinas SÄPO var inte ens informerade. Dom var lika förvånade som amerikanarna. Vi vet vad som fanns ombord, för Kina har ett flertal sådana forskningsballonger som används för klimatforskning.
   Ballonger användes för spionage under första världskriget, men teknologin har utvecklats en del sedan dess. Ballonger kan inte styras, bara stiga eller sänkas genom att fjärrstyrt släppa barlast eller gas. Man har alltså mycket begränsade möjligheter att flytta dom vertikalt mellan olika luftströmmar.
   Kina, regeringen/UD, rapporterade inte ballongen för man visste inte ens om den. Dessutom flög den på en höjd där normalt LOS satelliter (Low Orbiting Satellite) flyger. Det är alltså ovanför vad man normalt kallar territoriellt luftrum. Det meteorologiska institutet som driver forskningsprojektet hade tydligen tappat bort den. Inte heller dom visste var ballongen var på väg.

   Gilla

  3. Som vanligt dyker dessa ”USA-nissar” upp oavsett vilken blogg eller sida det är frågan om och ska desinformera för att skapa förvirring! ”Robert” din ”teori” är på mellanstadienivå och är bara ett hopkok av den löjliga USA-propagandan och okunskap! Ballonger för ”spioneri” är andravärldskrig-teknologi och går inte alls att styra! Det är mycket enklare för kinesiska staten att använda någon av dessa tusentals forskare Kina har i USA för informationssökande. Kina rapporterade inte om väderballongen över Sydamerika heller men där är ingen intresserad av propaganda mot Kina, man bryr sig helt enkelt inte.

   Gilla

 4. Genom sig själv känner man andra säger talesättet.
  Kanske inte så konstigt att USA kom fram till att det var en spionballong.

  Gilla

 5. Är det någon som tror på allvar att vi kommer att få veta vilken sort ballong det var? Efter några månader har vi inte fått veta vem som sprängde Nordstream 2. Hemska tanke: inte var det ryssar men väl polacker, balter, engelsmän, amerikaner. Alla dessa var emot projektet från första ögonblicket och därför locket på.

  Gillad av 2 personer

 6. Ballongen ingick i ett stort och känt forskningsprojekt att kartlägga luftströmmarna på jorden för att bättre förstå klimatet. De luftströmmarna flyttar energi, värme och kyla, från och till platser på jorden. Idag vet vi mycket lite om dom. Sedan sträcker sig ett lands nationella luftrum inte till oändlig höjd. Det finns inga internationella överenskommelser, bara praxis, och i USA måste all civil lufttrafik flyga under 40,000 fot. Dessa ballonger flyger upp till 122,000 fot, så dom rent juridisk tillhör klassen av satelliter.
  Nu vet vi förstås att USA är totalt ointresserad av internationella lagar och regler, utan skapar sina egna, ”regelbaserad ordning”, som man anser att hela världen skall följa, och ändra sina regler som det passa USA vid varje tillfälle.
  Förmodligen hade forskarna tappat kontakten med ballongen och visste inte ens var ballongen befann sig. Det är vanligt. Ballongen kan inte styras mot en viss plats eller område, det finns vissa mycket begränsade möjligheter att ändra höjden genom att fjärrstyrt släppa ut barlast eller gas. Detta är ingen spionballong, det är en civil standard forskningsballong, och en mycket vanlig sådan som används flitigt över hela världen, även i Sverige. Vem som helst kan köpa den och flyga den.
  USA kunde naturligtvis inte motstå frestelsen och tillfället att missbruka detta för att dra igång en större propaganda kampanj för att svartmåla Kina. Om Kina hade velat dölja ballongen hade man inte låtit en vara vit, utan i en färg samma som himlen.
  När skall vi få läsa om det mycket omfattande spionaget mot Kina. Om USAs spionsatelliter som alltid hänger över Kina, om USAs spionplan som dagligen stryker runt Kinas gränser, om USAs spionfartyg som dagligen stryker runt Kinas kuster, om USAs rekrytering av spioner i Kina, och här talar jag av egen erfarenhet, om USAs fem ögon, om USAs stora spion centraler i Nya Zeeland, vid Waihopai Station nära Blenheim, i Auckland och Northland Varför tiger journalister och media.

  Gillad av 1 person

 7. Delarna efter ballongen sägs ligga på 14 meters djup inom ett område på 200 – 200 meter. På det djupet är det fullt dagsljus dom kan hitta mycket av delarna med vanliga scuba dykare. Sedan beror det på vad man berättar.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s