Ytterligare obalans på den globala energimarknaden från och med i morgon

Efter långdragna förhandlingar blev EU i går klara med nästa omgång av pristak för rysk olje- och bränsleexport – sanktioner som syftar till att begränsa Moskvas energiintäkter (G7-länderna och Australien har redan infört pristaket). Detta träder i kraft i morgon, då även EU:s handelsförbud mot ryska oljeprodukter startar.

Enligt tjänstemän i Bryssel fastställs priset på raffinerade petroleumprodukter som importeras från Ryssland till 100 dollar per fat för diesel och 45 dollar per fat för eldningsolja. Pristaket införs två månader efter det ursprungliga pristaket på 60 USD på sjöburen råolja.

Att EU förbjuder diesel från Ryssland kommer dock påverka priset negativt för slutkonsumenten.

Rysslands svar är att förbjuda försäljning av olja och petroleumprodukter till alla som väljer att följa pristaket, vilket är en god nyhet för Asien, Afrika och Latinamerika.

Sverige, som för närvarande innehar EU-ordförandeskapet, kallar överenskommelsen ”ett viktigt avtal som är en del av det fortsatta gensvaret från EU och dess allierade på det ryska angreppskriget mot Ukraina”.

Marknadsanalytiker är dock skeptiska. En analytiker sade till den amerikanska kanalen CNBC på fredagen att embargot har varit ganska oviktigt hittills och en annan noterade att den ”uppfanns av byråkrater med ekonomiexamen som inte förstår oljemarknaderna” och som har ”misslyckats helt”.

Men den politiska eliten i Bryssel tror sig veta bättre och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen proklamerade i går vid en presskonferens efter ett toppmöte mellan EU och Ukraina i Kiev, att ett tionde EU-paket med sanktioner mot Ryssland är på väg samt beräknas vara klart den 24 februari.

Intressant i sammanhanget är också att Kanada inte kommer förse Europa med gas enligt den ursprungliga planen.

När EU tillkännagav att de avsäger sig ryska gasleveranser som svar på kriget i Ukraina våren 2022, berömde alla europeiska regeringar övergången till flytande naturgas – även känd som LNG-gas – som ett bra (och mycket dyrare) alternativ.

USA och Kanada, bland annat, utropades som leverantörer som borde träda in för att kompensera för de sanktionerade ryska gasleveranserna. Kanada deltog i ett möte den 24 mars med Internationella energiorganet förra året och gav där ett uttryckligt löfte att det skulle hjälpa Europa att ersätta ryska leveranser av kol, olja samt naturgas. Nu har det dock visat sig att Kanada inte längre håller fast vid sina tidigare biståndsåtaganden, då landet inte vill bygga omlastningsterminaler för transport av LNG-gas till Europa med hänvisning till oro för ”klimatskydd”.

Det borde inte råda någon tveksamhet kring att Big Oil är de stora vinnarna här. Amerikanska oljeproducenter har fått in mer än 200 miljarder dollar i vinst på grund av västerländska sanktioner som fått de globala energipriserna att skjuta i höjden.

Det kinesiska utrikesdepartementets taleskvinna Mao Ning påpekade några intressanta punkter nyligen.

-”USA är de som utlöste Ukrainakrisen. USA var också den största faktorn som underblåste krisen. Genom att förse Ukraina med tunga och offensiva vapen, förlänger och intensifierar USA konflikten.”

Det går inte att blunda för det faktum att eliten i USA är boven i dramat som dessutom tjänar mest på konflikten. Så länge dess allierade – inklusive EU – springer dess ärenden, kommer vi utarma oss själva samtidigt som vi medverkar till att förlänga kriget i Ukraina med otaliga onödiga dödsoffer.

Ryssland är heller ingen förlorare i det hela. De kommer inte sälja till dessa länder och kommer ta igen de förlorade intäkterna genom att sälja till andra länder (Indien och Kina jublar över idiotin i EU). Dessa asiatiska länder säljer sedan vidare raffinerad rysk olja tillbaka till EU till ett högre pris. Europeiska tankfartyg blandar rysk råolja med olika råoljor och byter namn på den. Andra tankfartyg överför helt enkelt rysk olja till andra tankfartyg utanför Greklands kust och säljer den fortfarande till EU. Det är uppenbart vem som är förloraren här!

Det är tydligt att ordet ”sanktion” gör västvärlden lycklig, trots att det inte uppnår någonting. Det indoktrinerade folket tycks dock inte se vad som försiggår framför näsan på dem, trots att det är de som ska stå för fiolerna.

För övrigt höjs nätavgifterna i Sverige ännu en gång och elbolagen tjänar miljarder på sina monopol. Men vi knyter bara näven i fickan och betalar som vi alltid har gjort.

#vibetalar

#followthemoney

https://nyheder.tv2.dk/udland/2023-02-04-vestlige-lande-vedtager-prislofter-pa-russiske-braendstoffer

Canadian ‘solidarity’ means no LNG for EU

https://www.dn.se/ekonomi/elnatsbolagen-skyller-hojda-priser-pa-utbyggnad-men-miljarder-gar-till-agarna/

6 reaktioner till “Ytterligare obalans på den globala energimarknaden från och med i morgon

 1. Jaa vi får se och avvakta…. för nu börjar USA ”tappa orken” Kollade… USA har typ 100ggr Sveriges militärbudget MEN samtidigt har de skickat mer än 10% av sin budget i vapen till Ukraina…. RAND har kommit med en rapport nyligen och de tycker att man ska avsluta detta tivoli nu inte av humanitära skäl utan fastmer att man dels ser inte att man kan villa (iaf inte enkelt) sedan har van ju lite grytor på spisen redan Syrien väl? Jemen? Myanmar? svårt och ha koll på alla och en del är väl dolt osså…. OCH Kina som inte är att leka med, tvärtom, tror man på ön där har viktig tillverkning som naturligtvis är mums för Kina att ta över……. då får vi prisgolv på nallar….. ett högt sådant….. Kan man känna en viss oro att kvartalsekonomin tappar höjd? Trist att sitta i EU som bara rör till det osså NATO på det……

  Gilla

 2. Ibland undrar man ju om inte hela Ukrainakriget är en enorm komplott mot folken i världen för att klå oss på pengar? Storbolagen runt om i världen tjänar enorma pengar på att vi utarmas ekonomiskt. Det hela är nog en djävulsk plan för att omfördela mer pengar till de superrika. Enligt uppgift ska Soros planerat kriget i Ukraina i mer än 30 år!

  Gillad av 2 personer

 3. Ju mer dom strular och bökar, ju värre kommer det att bli. Allt tycks gå ut på att undvika Kina och Ryssland, vilket in te går, men innevånarna få betala mycket dyrt.

  —USA satte sanktioner mot Kina, Europa och USA fick betala.
  —Man förbjöd man Huawei, det dubblade kostnaderna.
  —Sedan ströp USA sanktionerna energin från Ryssland. Priser och kostnader skenar.
  —Sedan sprängde USA gasledningen, alla vet, få vågar säga det,
  —Nu skall man konkurrera med USAs bidrag för att locka företag.

  Var kommer alla pengarna ifrån. Skatter, priser på el, mat, värme, transporter, sjukvård, produktion, osv. Du betalar. Mer kommer. Konkurserna skenar.

  Samtidigt spår ekonomer att uppblåsta länder som Sverige, Kanada, Australien, Holland och Nya Zeeland där lånen är så fanatiska kan komma att krascha hel världens finansiella system.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s