Sedan när bestämmer Turkiet över hur andra länder hanterar yttrandefrihet?

I dag blev den norska ambassadören i Ankara uppkallad till ett möte med Turkiets utrikesminister med anledning av en planerad koranbränning i Oslo i morgon.

Minister Mevlüt Çavuşoğlu varnade Norge för att tillåta manifestationen:

-”Det betonades för ambassadören att vi starkt fördömer Norges tillvägagångssätt att inte förhindra den planerade provokativa handlingen, som uppenbarligen är ett hatbrott, denna inställning är oacceptabel och vi förväntar oss att denna handling inte kommer att tillåtas.”

Senare bekräftade utrikesministern för reportrar att Norge återkallat tillståndet för koranbränningen.

Norsk media skriver att det norska Utrikesdepartement bekräftat att samtalet ska ha handlat om en demonstration som var planerad i Oslo i morgon och det rör sig om en aktion av gruppen ”Stopp islamiseringen av Norge” (Sian), som skulle bränna en koran utanför Turkiets ambassad. Sian har tidigare gjort sig kända för att arrangera manifestationer där man bland annat bränner koraner, vilket tidvis lett till våldsamma motdemonstrationer. Norska tidningar bekräftar nu att polisen stoppar den planerade demonstrationen av ”säkerhetsskäl”.

Norska UD:s pressekreterare Mathias Rognstrand säger att den norska ambassadören under mötet hänvisade den turkiska utrikesministern till att yttrandefriheten är lagstadgad i Norge och att norska myndigheter varken stödjer eller står bakom den planerade demonstrationen.

Det måste vara en slump att norsk polis som är vana att hantera koranbränningar stoppade demonstrationen efter mötet i Ankara. Som synes av turkisk medias rubriksättning framstår det hela som en framgång för Turkiet, vilket kommer väl till pass för Erdogans valrörelse där han behöver framstå en stark landsfader.

Man behöver inte gilla att det bränns koraner, men det är tillåtet och bara att acceptera. När länder i väst börjar tumma på demokratiska grundpelare som yttrandefriheten för att blidka andra lättkränkta länder är det illa. Att se hur Turkiet nu ska lägga sig i och börja diktera villkoren för vad vi får göra, säga, eller skriva är en skarp varningssignal. Det vore på tiden att någon sade ifrån ordentligt istället för att låta sig hunsas.

#freespeech

https://www.dailysabah.com/politics/diplomacy/norway-cancels-quran-burning-after-reaction-from-turkiye

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/APpwgj/sian-planlegger-korandemonstrasjon-tyrkia-kaller-norsk-ambassadoer-inn-paa-teppet

5 reaktioner till “Sedan när bestämmer Turkiet över hur andra länder hanterar yttrandefrihet?

 1. Turkisk lag gäller inte här! Ockupanten & Co verkar inte heller inse att det hela handlar om symptom. Det är alltid bättre att agera på orsaker …

  Gilla

  1. SasjaL februari 3, 2023 kl. 01:01
   Vad du tycks säga är att turkarna inte skall lägga sig i svenska interna angelägenheter, och det håller jag med om. Glöm inte samtidigt att svenskarna är bland de värsta i hela världen att lägga sig i andra länders interna angelägenheter, och dessutom intensivt sprider propaganda och falska rykten.

   Gilla

 2. Turkiet har inget rätt att bestämma över svensk yttrandefrihet, men vad hela den muslimska världen gör är att klaga över missbruket av den. Det är inget som hindrar dig att lyssna på musik, men om du spelar den på högsta volym klockan tre på morgonen, då kommer grannarna att klaga. Detta är inte konstigare.

  Sverige är numera en del av en global by eller samhälle, antingen dom vill eller inte. I den globala byn kan man inte längre göra precis som man vill, det krävs respekt mot andra. Den som inte visar respekt kommer att uteslutas, isolerad och ställas utanför. Det är vad som håller på att ske med Sverige, och det gäller inte bara muslimska länder, utan även länder som Kina.

  Andra länders folk börjar alltmer tröttna på den svenska busens respektlösa och förolämpande uppträdande. Business Sweden och Visit Sweden har uppenbar redan känt av den isoleringen och utanförskapet, även om dom ännu inte tycks ha förstått orsaken.

  Det är inte en fråga om att begränsa yttrandefriheten, det är en fråga om att stoppa missbruket.

  H&M hamnade i konflikt med allmänheten i Kina efter att ha spridit förfalskade politiska rykten som retade upp hela Kina, precis som koranbränningen nu retat upp den muslimska värden. Flera av H&M butiker bojkottades och tvingades stänga, ägare till deras lokaler sa upp kontrakten, webb företag tog bort deras produkter.

  H&M har inte avvecklat sin verksamhet Kina utan försöker återetablera sig, men framgångarna har uteblivit. Nu har man växande finansiella problem. Enligt rapporter på Weixin-WeChat köper H&M fortfarande bomull från Xinjiang, men har lagt på locket. Kina, allmänheten, har gjort klart för H&M att är dom i Kina för att driva politik genom att vägrar köpa bomull från Xinjiang-regionen då kan H&M packa och åka för dom kommer inte att tjäna ett öre i Kina.

  Sverige och svenskarna får bestämma sig och själva fatta besluten. Konsekvenserna följer.

  Gilla

 3. Det är inte konstigt att Turkiet och övriga muslimska länder reagerar negativt på religionskritik då de har haft en annan samhällsutveckling än Europa: socialt, kulturellt, politiskt och religiöst.
  Piper avslutar:
  ”Det vore på tiden att någon sade ifrån ordentligt istället för att låta sig hunsas.”
  Mitt förslag (gällande Sverige) är att regeringen skriver ett regleringsbrev till Justitiedepartementet med instruktionen att berörda muslimer/islamister (dvs. dem som kräver Sverige och svenskarnas anpassning) inte ska ges rätten till rättslig prövning, med motiveringen att synpunkter och kritik gällande religioner och dess utövare är en demokratisk (dvs. högre prioritet än brotten ‘Förolämpning’ och ‘Hets mot folkgrupp’) och laglig rättighet, och med hänvisning till att i Sverige råder svenska förhållanden/synsätt på offentlig religionsutövning/markering: det är en privatsak.
  (Se exempel på domar till fördel för ‘kränkta’ islamister — benämningen används för att särskilja dem från muslimer, vilka inte kräver Sverige och svenskarnas anpassning — i slutet av min kommentar till inlägget ”SD: förbjud slöja inom polisen” 2022-12-11 hos bloggen ”Petterssons gör Sverige lagom!”.)
  Jag tror även att det är nödvändigt att svenskar (med stöd av invandrare) överkommer rädslan för rasiststämpeln (och oron för att registreras i brott- och straffregistret) och vågar uttrycka tyckanden/synpunkter eller kritik mot enskilda muslimer (som ger uttryck för sin privata religiösa övertygelse i offentligheten) i vardagen, den ‘plats’ där integrationen sker.
  Ett möjlighet för den enskilde kan vara att ställa frågan om införandet av hädelselag till en muslim (som skyltar (beteende, attribut) med sin religion), där ett jakande svar som då kritiseras (det är osvenskt och odemokratiskt) rimligen inte kan vara föremål för fällande dom om ‘Förolämpning’ eller ‘Hets mot folkgrupp’.
  *
  Det är djupt tragiskt och omänskligt att svenskar inte vågar reagera på främlingar. Det gör ju alla jordens människor, i alla länder (t.ex. muslimer i den muslimska världen, vilka jag inte betraktar som ‘islamister’, det vore respektlöst) … om de känner sig fria.
  Jag tror att ‘slaget’ om Sverige faktiskt är förlorat, till exempel när statsministern (Kristersson, M) uttalar sig mot koranbränning, som ger mod åt islamister och rädsla hos svenskar.
  Piper skrev: 2019-03-10 ”Roten till Sveriges tillstånd handlar i grund och botten om rädsla!”
  – ”Däri ligger roten till det passiva tillstånd som Sverige befunnit sig i under alltför många år – rädslan att bli kallad rasist eller förknippas med främlingsfientlighet och nazism.”
  Hur ska denna trend kunna stoppas? Är det över huvud möjligt?
  PS
  Om islamisterna hade varit några få, hade Sverige och svenskarna inte haft några problem med vara förstående och visa hänsyn.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s