Har det internationella samfundet tid att bry sig om något annat än Ukraina?

Medan miljarder dollar i form av pengar och vapenstöd regnat över Ukraina det senaste året i en sällan tidigare skådad uppslutning från västs sida som suger ut ländernas resurser och inte tycks ha något stopp, får andra konflikter runt om i världen stå i skuggan eftersom inget annat lands öde tycks engagera på samma sätt som penningtvättmaskinen Ukraina.

Ett exempel är Jemenkriget som jag skrivit om flera gånger tidigare och ett annat är Myanmar, kallat ”helvetet på jorden”, där Rohingya-muslimer i årtionden drabbats av våld, diskriminering och förföljelse. Den största utvandringen började den 25 augusti 2017, efter att Myanmars militär inlett brutala operationer riktade mot dem i norra delstaten Rakhine som resulterade i allvarliga brott enligt internationell lag. Juntan tände eld på hela byar och tvingade över 700.000 människor, hälften av dem barn, att fly till Bangladesh, där nästan 1 miljon rohingyer nu bor i överfulla flyktingläger vid Cox Bazar.

Sedan militären kom till makten har minst 2.900 människor dött, 17.500 människor är politiska fångar och minst 38.000 hem, kliniker och skolor har bränts ner till grunden. Dessutom har totalt 1,1 miljoner människor fördrivits, mer än 4 miljoner barn har inte tillgång till formell utbildning och 17,6 miljoner människor förväntas behöva humanitärt bistånd i år.

Den oberoende FN-experten Tom Andrews, med uppgift att undersöka situationen i Myanmar, har uppmanat det internationella samfundet att göra mycket mer för att skydda den utsatta rohingyabefolkningen i landets Rakhine-stat. Andrews varnar för att om vi inte agerar är risken stor att vi får se ett nytt 2017. Samma styrkor som begick folkmord har nu kontroll över landet och deras prioritet är inte de mänskliga rättigheterna för rohingyafolket.

Enligt Andrews fortsätter mer än 600.000 rohingyer att leva i Rakhine State, 130.000 av dem i tillfälliga interneringsläger. Även de som bor i byarna är omringade. Folket är fångar i sina egna hembyar med praktiskt taget inga som helst rättigheter.

Andrews säger att frustrationen och ilskan bland rohingyasamfundet över bristen på ansvar för de grymheter som har begåtts mot dem är genomgripande. Om det internationella samfundet inte är villigt att skapa rättvisa, kanske de bara glömmer vad som hände som ett resultat av kuppen och budskapet blir att det internationella samfundet helt enkelt inte bryr sig.

Medias hjärntvätt har varit framgångsrik och det internationella samfundet stödjer helhjärtat Ukraina samtidigt som man är blind för alla oegentligheter som pockar på uppmärksamhet samt vilka kopplingar den politiska världseliten har till den ditsatta regimen och hur landet plundras på naturtillgångar.

Så självklart finns det inte utrymme för att engagera sig i att stoppa människors lidande i andra delar av världen – särskilt inte när det varken finns pengar att tjäna eller godhetspoäng att vinna på att agera i dessa områden.

#hycklare

#followthemoney

https://www.arabnews.com/node/2243271/world

4 reaktioner till “Har det internationella samfundet tid att bry sig om något annat än Ukraina?

 1. Japp det är skillnad på folk och folk….. Varför skickade inte väst vapen till Irak då USA och England? anföll ett suveränt land maldes ner till öken på kort tid…. 1 miljon döda…. osså sade man att det fanns WMD där attans att man inte hittade ett enda…… verkar som att det var en spik att hänga hatten på……… Hörde på Alexanders pod att Sverige var i recession….. varför talar inte våra politiker om detta för oss? menar de har ju spenderat 600miljarder på förkylningen och sedan morfin och lugnande till de äldre äldre som skulle skyddas…. osså skickar man vapen för miljarder till Ukraina och fast det inte sägs i MSM så är det nog många som flytt från Ukraina hit… osså 140k typ BUT, kostnad 20-30miljarder netto persistent, fast man har vetat hela året vad som skulle komma som följd av SMO’n i Ukraina…… detta är värre än vallöften osså gnäller sossarna i kör….. fast det har störst ansvar för att man inte i tid stoppade flödet…. hade man i mars satt stopp hade läget varit bättre… och de flesta som dyker upp är ju inte flyktingar utan ekonomiska lycksökare…..

  Gillad av 2 personer

 2. Militären tog makten i Myanmar efter att USA försökt köpa kontroll över landet genom att lova ”investeringar” till Aung San Suu Kyi, dock med villkoret att USA skulle ta över kontrollen av Myanmar och dess naturrikedomar. Det skulle även innebära att USA skulle ta över kontrollen Kinas stora investeringar i landet. Kina och Myanmar har en mycket lång mycket god historisk relation. Aung San Suu Kyi är en snäll men otroligt naiv populist. Hon ville ta emot erbjudandet, och på så sätt hade Myanmar blivit en vasall och lydstat till USA, och USA hade plundrat landet. Kontrakt hade getts till endast amerikanska företag, efter känd modell. Det klassades som ett mutförsök och högförräderi berott. Det gav henne 20 år i fängelse.
  Det är identiskt samma metod USA använde för att en gång försöka ta kontroll över Kinas fordonsindustri. Den händelsen var jag själv mitt i när jag då arbetade med att utveckla el fordon i Chongqing för 20 år sedan.
  När det gäller Rohingya-muslimerna vet jag inte så mycket annat än att dom uppträtt mycket militant och våldsbejakande expansivt mot urbefolkningen. Dom söker ”lebensraum”Dom är illegala immigranter från Bangladesh.
  Svälj inte USA propagandan. Även om den kommer från USAs FN experter.

  Gilla

   1. @jennypiper6 februari 3, 2023 kl. 12:16
    Ja – men glöm inte att det är bara väst propaganda vi får höra. Ingenting får vi veta om hur muslimerna behandlar andra. Jämför med flyktinglägren i Mellanöstern. Dom som håller alla dessa muslimska IS krigare. Förhållandena där är desamma. Så vad är lösningen?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s