Konsten att lova fler donationer till Ukraina trots att man inte kan försvara sitt eget land

Medan allt starkare röster väcks i USA med krav på att bromsa såväl finansiellt stöd som vapenleveranser till Ukraina, syns desperationen bland EU-länderna allt tydligare när man fortsätter komma med löften om nya donationer trots att man inte längre är kapabla att försvara sitt eget land.

Ett färskt exempel är vårt grannland Danmark, där partierna i det danska parlamentet den 19 januari enades om att donera alla försvarsmaktens 19 fransktillverkade Caesar-haubitsar till Ukraina. Ett vapensystem som det danska försvaret har väntat på i åratal.

I onsdags förra veckan motiverade försvarsministern Jakob Ellemann-Jensen (V) regeringens vägran att gå i bland annat Norges och USA:s fotspår genom att även skänka stridsvagnar med att Danmark behöver dem för att utbilda soldater.

-”Danmark kommer inte att skicka vårt totalförsvar och det tror jag att de flesta människor kan förstå.”

I en intervju i TV 2 NEWS-tidningen ‘Lippert’ samma dag argumenterade försvarsministern också emot att skänka stridsvagnar.

-”Tankarna inte bara är något vi har till prydnad, utan de används avskräckande eftersom vi har baltiska allierade med en väldigt, väldigt stor granne som har visat sig attackera sina grannar. Det krävs utrustning om Danmark ska fortsätta kunna utbilda soldater. Det finns ett massivt behov av att stärka det danska försvaret som i dag inte kan försvara Danmark. Danmark måste kunna försvara kungariket Danmark, Östersjöregionen och danska intressen utanför världen, samtidigt som vi också måste kunna bekämpa pirater och stödja Danmarks allierade.”

Försvarsministern tillade att en framtida donation inte kan uteslutas om Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy direkt bad om det.

Förfrågan kom i måndags under statsminister Mette Frederiksen (S), försvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) och utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (M) hemliga besök i Ukraina mitt i brinnande krig 🤔.

Under en presskonferens tittade den ukrainske presidenten Zelenskyj på den danske premiärministern, som just fått frågan av en journalist varför Danmark inte skänker stridsvagnar till Ukraina och påpekade att han hade samma fråga till premiärministern.

Den ukrainske presidenten gjorde heller ingen hemlighet av att han förväntar sig fler danska donationer:

-”Jag tror verkligen att vi inom en snar framtid – inom en snar framtid, herr premiärminister – kommer att få mer hjälp.”

På tisdagen ville TV2 fråga Jakob Ellemann-Jensen om Danmark efter måndagens besök i Ukraina har kommit närmare en donation av stridsvagnar, men det har inte gått att få en intervju. Försvarsministern har istället skickat ett skriftligt citat där han bland annat skriver: ”Det finns ingen tvekan om att det kommer att finnas ett behov av fortsatt danskt stöd till Ukraina. Danmark överväger kontinuerligt donationer av både militär utrustning, finansiering och annan utrustning som kan stödja Ukrainas kamp mot Ryssland.”

På Instagram har Ellemann delat en bild på sig själv tillsammans med president Zelenskyj. Här skriver han att Ukraina ”måste veta att Danmark är redo både med fler vapendonationer för kampen för att befria sitt land och med stöd för att återuppbygga Ukraina.”

Jösses vilken fars detta är och alla länder har samma typ av problem – pengarna behövs hemma och vapenlagren sinar, men vi ska ändå fortsätta göda Ukraina.

Är det ingen som undrar vart alla vapen och pengar tar vägen? Varför ifrågasätter inte fler hur det är möjligt att konstant kräva mer vapen än väst kan producera och hur är det tänkt att man ska vinna ett krig när vapenarsenalen aldrig tycks räcka till?

Snart är det väl återigen dags för Sverige att skina, som redan lovat både det ena och det andra.

Det korrupta EU-styret kan säkert skaka fram lite mer resurser och som av en händelse ska EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen samt EU:s rådsordförande Charles Michel på fredag hålla toppmöte med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kiev med fokus på Ukrainas försök att ansluta sig till EU. Vilka fler som ska deltaga är inte officiellt av säkerhetsskäl. Återigen – är det inte fullt krig i landet och människor flyr i tiotusentals? Men EU-eliten kan tydligen resa dit och ha möte.

Vi kan glömma att man tänker diskutera en fredsuppgörelse, snarare lär syltryggarna stoltsera med nya löften om vapen och pengar innan helgen är här. Är det för övrigt inte på tiden att någon ställer frågan om hur EU-länderna ska ha råd att finansiera Ukrainas medlemskap?

#followthemoney

#vibetalar

https://nyheder.tv2.dk/politik/2023-01-31-vi-kan-ikke-forsvare-os-selv-nu-sagde-ellemann-fem-dage-senere-bad-ukraine-om

https://www.expressen.se/nyheter/eu-toppmote-ska-hallas-i-kiev/

8 reaktioner till “Konsten att lova fler donationer till Ukraina trots att man inte kan försvara sitt eget land

 1. Jaa lyssnar på Alex och Alexander, MacGregor, Scott Ritter, osv för att få en vy från den ”andra” sidan. Och om det stämmer, viket verkar troligt så kommer det för att tillverka nytt pang, med dagens takt (USA) ta 5år innan man ersatt det man använt…… Länderna i EU kommer ett efter ett land att hamna i DDS för Sveriges del 600miljarder i pandemitrams sedan kommer nu detta krig där det väl inte blir lika mycket sedan detta med elpriserna….. och allt har politikerna skapat för oss som betalar…. Såg att USA börjar sätta ner fötterna nu… inga F16…. kanske något annat EU-land har några…. och nu verkar den ryska ”meatgrindern” vara i drift…. och tror att det bara är lite provkörning fortfarande…..

  Gilla

 2. Nato är en ”pappersprodukt” vilket innebär att ingen ansvarig vet något om verkligheten, alla tror sig veta hur verkligheten ser ut, Nato har aldrig testats i ett skarpt läge tidigare i sin historia, som vanligt när saker styrs som en ”pappersprodukt” så finns det ingen som vill ta ansvar över besluten utan alla vill göra som alla andra och som vi har sett så många gånger innan, vill alla göra som alla andra, det finns heller inget ”konsekvenstänk” utan allt handlande är emotionellt där känslor får styra tankarna och då räknas inte pengar, vapen eller bidrag som något viktigt eftersom ”tanken om det goda” vinner över allt annat.

  Gilla

  1. Gringo februari 1, 2023 kl. 07:12
   NATO är ingen pappersprodukt, det är USAs krigsförberedelser för att ta över Ryssland för att plundra landet, och senare Kina. NATO avtalet placerar svenskarna som USAs legosoldater och förbruknings soldater, precis som ukrainarna idag. Det är svenskar som skall komma hem i liksäckat, inte amerikanare som i Vietnamkriget. NATO är USAs attackstyrka, bombningen av Bosnien ett exempel. Libyen ett annat.

   Gilla

   1. Karl W du har rätt i mycket bla att Sverige kommer stå för ”USAs legosoldater och förbruknings soldater”, visst är det så att det är svenska soldater som kommer komma hem i liksäckar, hur tror du att opinionen ser ut då? Hur tror du opinionen ställer sig till att skicka iväg fler soldater till kanonmat? Ryssland sitter säkert såvida inte Nato skickar in atombomber över dem, har väldigt svårt att se de omvända, skulle Ryssland falla(vilket inte kommer att ske) så stor i mitt tycke världens bästa militär och väntar på Nato, nämligen dina kompisar Kinas militär och de är en makt du inte vill leka med.

    Pappersprodukt innebär att de har aldrig testat sina marksoldater, vapensystem osv i skarpt läge utan allt bygger på hypoteser som i bästa fall gynnar Nato på pappret, eftersom ingen har testat dem i skarpt läge. Även jag kan drömma och skriva ner mina drömmar och ge falska förhoppningar så folket köper det du vill sälja in, detta kallas för ”falskmarknadsföring” men det är inget som bekymrar vår regeringen, utan mycket av hoppet faller på en turk men även en enveten dansk ”pyroman” verkar spela en roll i detta skådespel.

    Gilla

   2. @Gringo februari 3, 2023 kl. 19:18
    ”hur tror du att opinionen ser ut då”. Du kan ju jämföra med Ukraina efter nio års krig. Det är inte Sverige som skickar legosoldater eller Ukraina som skickar legosoldater till kanonmat. Det är USA, för NATO avtalet ger USA rätt att göra det. Opinionen i varken Sverige eller Ukraina har någon betydelse.
    Jag tror inte NATO, läs USA, kommer att använda kärnvapen, för jag hoppas att USA förstår att det betyder att USA utplånas i vedergällning. USA har inget försvar mot både Ryssland eller Kinas höghastighetsvapen. Att Kina är den kraft som nu stabiliserar och förhindrar USA att använda kärnvapen håller jag med om.

    Gilla

 3. Jag tror att de vill tömma hela europa på krigsmaterial så att det inte finns något kvar som kan skada dem ifall det är någon globalist som får tanken att ta över hela unionen

  Gilla

 4. Sedan attackerade Ryssland inte Ukraina, utan man stoppade ett utrotningskrig och förintelse mot ryska folk i Ukraina. Dom ryska enklaverna hamnade under en utländsk stat, Ukraina, på samma sätt som Norge hamnade under Sverige i Kielfreden den 14 januari 1814. Norge tillfrågades inte, inte heller ryssarna i enklaverna. Norge befriades från Sverige 1905, fredligt. Tyvärr tillåter inte USA en fredlig befrielse i Ukraina.
  Zelensky är en amerikansk tillsatt nazist på samma sätt som Quisling var i Norge. Quisling avrättades när Norge befriades från Nazityskland. Kommer samma öde att mära Zelensky när befrielsen från USA är genomförd.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s