Pentagonfinansierad tankesmedja slår fast att en förlängning av proxykriget aktivt kommer skada USA och dess allierade

Intressant angående Ukrainakonflikten, är att RAND Corporation – en mycket inflytelserik elittankesmedja för nationell säkerhet som finansieras direkt av Pentagon – har publicerat en landmärkerapport som slår fast att en förlängning av proxykriget aktivt kommer att skada USA och dess allierade samtidigt som man varnar Washington för att de bör undvika en utdragen konflikt i Ukraina.

Rapporten har en otvetydig titel, ”Avoiding a long war: US policy and the trajectory of the Russia-Ukraine conflict”, som ger en stark indikation på dess innehåll.

Det börjar med att slå fast att striderna representerar den viktigaste mellanstatliga konflikten på decennier och att dess utveckling kommer få stora konsekvenser för Washington, vilket inkluderar att USA:s ”intressen” aktivt skadas.

Rapporten gör det mycket tydligt att medan ukrainare har utkämpat striderna, deras städer jämnats med marken och ekonomin decimerats, är dessa intressen inte synonyma med Kievs.

Om USA omedelbart upphör med sitt ekonomiska, humanitära samt särskilt militära stöd skulle Ukraina kollapsa fullständigt och RAND nämner flera skäl till varför det skulle vara förnuftigt att göra det – inte minst för att en ukrainsk seger betraktas som både otrolig och osannolik pga rysk beslutsamhet samt dess militära mobilisering.

Ur perspektivet USA:s intressen, varnar RAND för att även om Kreml inte har hotat med att använda kärnvapen, finns det flera frågor som gör rysk användning av kärnvapen till en oerhört viktig faktor som Washington måste ta hänsyn till när man ska bestämma konfliktens framtida bana.

Tankesmedjan anser vidare att Bidenadministrationen har gott om skäl att göra förhindrandet av rysk användning av kärnvapen till högsta prioritet. I synnerhet bör den försöka undvika ett direkt kärnvapenutbyte med Moskva och en direkt konflikt med Ryssland – alternativt ett vidare ”NATO-Ryssland-krig”.

Den sista punkten oroar RAND eftersom USA:s general Mark Milley krävt att konflikten ska stanna inom Ukrainas geografiska gränser, vilket är på gränsen till att respekteras eftersom omfattningen av Natoallierades indirekta inblandning i kriget är hisnande i omfattning – inklusive vapen och annat bistånd till ett värde av tiotals miljarder dollar samt taktisk underrättelsetjänst, övervakning och spaningsstöd som tillsammans uppgår till miljarder dollar varje månad i direkt budgetstöd till Kiev. Intensiteten i det militära bistånd som ges till Ukraina av dess västerländska stödjare närmar sig redan en ohållbar nivå, medan såväl USA:s som de europeiska vapenlagren börjar bli låga.

Rekommendationen är således att undvika ett långt krig och att USA tar till åtgärder som gör slut på konflikten, inklusive utfärda försäkringar om landets neutralitet – något som Moskva begärt redan innan konflikten började men inte fått gehör för.

Plötsligt kan man skymta en vändning och det ska bli intressant att se vad det här mynnar ut i. Alla som helt och fullt stött det narrativ som mediapropagandan basunerat ut det senaste året och klankat ned på oss som försökt belysa båda sidor kan nog börja skruva på sig lite nu.

#followthemoney

https://www.rt.com/news/570618-rand-came-up-with-solution/

https://www.rand.org/pubs/perspectives/PEA2510-1.html

3 reaktioner till “Pentagonfinansierad tankesmedja slår fast att en förlängning av proxykriget aktivt kommer skada USA och dess allierade

  1. Skarp analys…. Ukraina, väst, håller på att tappa greppet och de har ingen livlina kvar inte ens kärnvapen. Och de missiler Ryssland har har varken motsvarighet eller försvar i väst….. en klump som kommer med flera gången ljudhastigheten gör många stora amerikanska städer till Irak (kunde inte hålla mig) och USA gjorde det så de vet ju hur det blir…. OCH väst har bråttom för snart blir det åka av om man inte hittar en diplomatisk lösning…. bara så himla synd att vi i EU sitter med svarte Petter och inte bara ett kort utan alla….. och tyvärr Sverige sitter bland de sämre osså….. och Kina, Indien osv har inte tagit parti IRL ännu men skulle USA få detta problem på halsen så att de inte kan försvara Taiwan kommer Iphone et. al. att bli dyra…. kinesiska i princip volontärer sitter och löder ihop 1miljarder telefoner, dessutom en massa andra avancerade kretsar…. ska vi gissa på 5-10ggr högre pris för en lur? Dålig blåskontroll straffar sig långsiktigt….. Min gissning är att väst inte hittar en lösning där man säger ”vi vann” utan man får ta skammen över att man var så kaxig…… och varför skulle EU få billig gas? Ryssland, USA et. al. vill naturligtvis klämma ut så mycket deg det bara går….. de kan ju t.o.m. bli så illa att det inte finns ett marknadspris på olja och gas utan två…… för länge sedan talade man om ”The pacific basin” nu verkar vi röra oss ditåt … Och klumpetossen EU som har större huvud än kropp sjunker då snabbt…..

    Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s