Viktigare att politiker skor sig än att ge god vård till invånarna?

Region Skåne har släppt sitt preliminära bokslut för 2022 och målet med en dryg miljard kronor i överskott toppades med ett resultat på 2.897 miljoner kronor som ger ett välkommet överskott inför ett potentiellt krisartat 2023 kan man tycka.

Men i budgeten för 2023 får hälso- och sjukvården i Skåne bara en ökning med 2%, som knappt täcker stigande löner och priser. Samtidigt ökar kostnaden för den politiska organisationen i Region Skåne med nära 7% till 170 miljoner kronor.

Regionfullmäktige har 149 ledamöter, som får mötesersättning, men i politikbudgeten ingår också höjda arvoden, politiska sekreterare, partistöd samt utbildningsstöd.

Därtill en helt ny politisk nämnd med sammanlagt 28 nya ledamöter och ersättare som får mötesarvoden samt dessutom ökade arvoden i en rad nämnder och styrelser. Ordföranden i sjukhusstyrelsen för Sus får exempelvis 30.000 kronor mer i månaden och påökning ges även till sjukhusordföranden i Helsingborg respektive Kristianstad.

Den underbetalda vårdpersonalen då som ständigt lider brist på resurser? Snart stundar lönesamtal, men som alla andra år har man redan aviserat att det ser illa ut även i år och vi får se hur liten potten blir att dela på.

Vad sänder det egentligen för signaler när de styrande hela tiden belönas, medan de som gör det viktigaste jobbet att ta hand om patienterna istället belönas med ett slag i ansiktet år efter år?

Man vet redan nu på ledningsnivå att det inom några år kommer att behöva anställas ett stort antal personer för att täcka de kommande pensionsavgångarna inom vården och redan nu har man stora problem med att såväl rekrytera som bibehålla personal. Vad gör man då åt detta – ser man till att höja vårdpersonalens löner och förbättra deras arbetsschema? NEJ. Man tittar bara på medan problemen växer och patientsäkerheten blir ett allt större aber.

Duktiga sköterskor som egentligen trivs med sitt jobb inom sjukvården väljer andra alternativ. Ett exempel är att många undersköterskor går från sjukhusen till hemtjänsten, som är betydligt mindre utmanande, eftersom kommunen betalar bättre lön och erbjuder bättre schema. Men ingen i ledningen tycks vilja driva på för att förändra arbetsvillkoren och lönerna, utan låter det ske samtidigt som i många fall mindre kvalificerad personal tas in som ersättare.

Läser exempelvis i dag att Inspektionen för vård och omsorg (IVO) efter en granskning av Ystad kommuns särskilda boenden konstaterar att det finns en risk att människor skadas när de vårdas pga för låg kompetens, språksvårigheter och brister i dokumentation som utgör faror för patientsäkerheten.

Det är en bedrövlig situation och patienterna är de som drabbas i längden. Se bara på psykiatrin där barn i behov av vård väntar i åratal på behandling samt sedermera övergår i vuxenpsykiatrin eftersom de inte fått hjälp i tid och i en del fall hinner de ta sina liv.

En befogad fråga är om det är mer prioriterat att våra politiker och tjänstemän skor sig, än att patienter erbjuds den bästa vården av personal som känner sig nöjda med tillvaron? Varför bantas aldrig den politiska organisationen? Hur kan vi år efter år acceptera att man drar in på välfärden som vi betalar hög skatt för, medan beslutsfattarna bara får det bättre?

Noterar också att utredningen om misstänkt mutbrott där förre regiondirektören Alf Jönsson var en av de misstänkta tydligen lagts ner eftersom bevisningen inte räcker för att gå vidare. Jönsson fick för övrigt 4,7 miljoner i fallskärm.

#vibetalar

https://www.sydsvenskan.se/2023-01-27/kostnaden-for-regionpolitikerna-okar-med-sju-procent-medan-sjukvarden-far-tva

https://www.sydsvenskan.se/2023-01-26/29-miljarders-overskott-for-region-skane

https://www.sydsvenskan.se/2023-01-24/mututredning-mot-forre-regiondirektoren-laggs-ner

https://www.ystadsallehanda.se/ystad/hard-kritik-mot-aldrevarden-personalen-saknar-kunskap-och-kan-for-lite-svenska-64ef5721/

5 reaktioner till “Viktigare att politiker skor sig än att ge god vård till invånarna?

 1. Vi kan ju fråga vår egna ”hobbypolitiker” uppstigersolen och höra hur han ser på saken eller han väljer kanske hellre att fortsätta nynna på Imse vimse spindel.

  Det är fruktansvärt, de är så lågt att jag har svårt att finna ord för det. Blir alltid lika förbannad när just detta kommer upp, att politikerna har mage att sko sig själva och väljer att inte se problemen de själva har skapat.

  Min fru arbetar själv inom vården och vi pratar väldigt mycket om hennes och hennes arbetskamrater arbetssituation, det som behövs göras i nutid är bättre och rättvisa scheman, högre lön, bättre förmåner, mer personal och att deras röster blir hörda när det gäller deras arbetssituation. Vi kan börja där och samtidigt säga upp de politiker som inte sätter folket i första rummet.

  Gillad av 2 personer

 2. Dagens sk politiker ser bara hur mycket man kan sko sig,parasiter inom offentliga förvaltningar,bryr sig inte det minsta om samhället.

  Gilla

 3. Detta gäller för svensk politik överlag! Att sko sig på medborgarnas pengar görs på alla nivåer från kommunpolitiker till riksdagspolitiker. Rättsrötan i Sverige är legendarisk och så systematisk att ingen ens längre tänker på att det är korruption på alla nivåer. Och det är skattesystemet som så försåtligt via olika regimer, oftast sossar, som skapat detta dysfunktionella samhälle.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s