Att bränna heliga böcker väcker debatt – torahn tycks dock klara sig den här gången

Enligt uppgift planerar den 34-årige egyptiske författaren och debattören El-Hawari, boende i Sverige, att bränna judarnas heliga skrift Torahn vid en demonstration i närheten av Israels ambassad som ett svar på koranbränningen av dansksvenske Rasmus Paludan utanför Turkiets ambassad nyligen.

Ansökan har lämnats in och planen är att bränna en Torah utanför Israels ambassad och Bibeln på Sergels torg.

Kritiska röster från bl.a. Judiska centralrådet, World Jewish Congress samt muslimska debattörer har fördömt den planerade demonstrationen innan den ens ägt rum och Israels FN-ambassadör har krävt att den svenska regeringen måste ingripa. Enligt mannen hat även Islamiska förbundet i Stockholms moské avrått honom från att genomföra aktionerna med motiveringen att det är mot islam.

Enligt artikel i SvD var det två personer som ansökt, varav den ena av dem har fastnat i byråkratin och den andra återkallade sin ansökan, så huruvida det ens blir någon torahbränning är högst oklart.

Enligt artikel i DN säger mannen att det är en vidrig handling att bränna heliga böcker, men att han är arg och gör det för att få en diskussion.

Jag håller helt med honom i detta – man ska inte bränna böcker och det är en onödig provokation att ge sig på skrifter som för många anses vara heliga, men vi har yttrandefrihet i Sverige som borde prövas åt fler håll så på ett sätt är det lite synd att det inte blir av eftersom det hade varit intressant att se reaktionerna och diskussionerna efteråt. Hade den judiska communityn reagerat på samma sätt som den muslimska världen med upplopp, mordhot, demonstrationer och hot om bojkott, eller hade de bara använt ord för att stillsamt fördöma aktionen?

Det verkar som vi inte får veta det. Däremot ska muslimer retas upp även i dag då Paludan ska bränna koraner både vid fredagsbönen utanför moské i Köpenhamn samt utanför Turkiets ambassad i Köpenhamn. Lite väl påpassligt att flytta fokus från Sverige till Danmark – man undrar vem som egentligen betalar honom.

https://www.varldenidag.se/nyheter/uppgift-egyptier-vill-branna-torahn-vid-israels-ambassad/repwax!@DUqSu7nid6iaFxTw0ttSQ/

https://www.dn.se/sverige/israels-fn-ambassador-svenska-regeringen-maste-ingripa/

https://www.svd.se/a/ab4GrL/torahbranning-vid-israels-ambassad-fastande-i-byrakratin

5 reaktioner till “Att bränna heliga böcker väcker debatt – torahn tycks dock klara sig den här gången

 1. Splittringen i Sverige är total och man undrar vad och vem som kan ens folket. En yttre fiende eller ett yttte hot brukar ju vara det klassiska sättet att ena men jag tror inte att ens det funkar längre. Folk bryr sig inte längre. Bryr jag mig? Inte ett skit ärligt talat. Den verkliga fienden är våra styrande sedan decennier tillbaka. Röda,gröna,blå så tjänar de samma husse. Sverige behöver hjälp utifrån men av vem och av vilket skäl? Vem bryr sig om oss?

  Gillad av 1 person

  1. Jag håller med om allt vad ”Rolf” skriver, förutom ”Den verkliga fienden är våra styrande sedan decennier tillbaka” då dessa har motvilligt röstats fram av den egentliga ”fienden”: t.ex. hans grannar och arbetskollegor, det vill säga folket. Motvilligt, därför att folk är rädda för rasiststämpeln: –”Hade kvinnorna vågat åsiktsrösta i lika hög grad som männen, utan att ta hänsyn till vad andra tycker, hade SD enligt gängse väljarmodeller med råge varit Sverige största parti.” (Expressen Debatt 2016-01-27, forskare vid Göteborgs universitet). — — — Av detta kan konstateras att i Sverige råder åsiktsförtryck, varför den demokratiska processen inte fungerar, och varför Sverige har haft (och har) åtminstone två odemokratiska valda regeringar. — — — Jag bryr mig, men det är hopplöst, och jag är rädd (röstade på AfS). Vem ska hjälpa Sverige? ”Vem bryr sig om oss”? [*] är en bra… nödvändig/avgörande fråga som alla ska ställa sig: –Har Sveriges svenska karaktär ett värde att bevaras för våra efter­kommande? Om inte, kommer jordens stora mångkultur att förlora en av dess minsta beståndsdelar… för Sveriges mångkulturs skull? (Demografi.nu) — — — [*] Utrikesstudenter bryr sig om oss. Ur brevet 2020-09-28 från Dalarnas Studentkår till skolledningen: –”To experience its [Sveriges] rich culture and traditions, Dalarna is certainly a place for this. It is with this view that students enrol at Dalarna University […] The first impression of every student both national and international is ‘Oh! Where are We [Tjärna Ängar]? Is this Sweden?’.” — — — (Wikipedia: Tjärna Ängar, Borlänge: ”Området kallas ibland för Lilla Mogadishu på grund av den höga andelen invandrare från Somalia”)

   Gilla

   1. Har något någonsin blivit vad politrukerna utlovat innan val?
    I min bok spelar det ingen roll vem//vilka som håller i trådarna.
    $ame $hit diffrent day.

    Gilla

 2. (jag använder tre — — — för att göra texten mer lättläslig då radbrytningar inte längre fungerar) — — — Piper skriver: ”Däremot ska muslimer retas upp även i dag då Paludan ska bränna koraner” — — — Piper gör antagandet att Paludans syften är att reta muslimer, när den mer troliga orsaken är irritation (och kanske t.o.m. ilska) över vissa muslimers oförskämdhet och respektlöshet att kräva att Danmark och Sverige och dessas folk anpassar sig. — — — I Sverige får dessutom dessa islamister (ordet och personen muslim ska vara neutralt) moraliskt stöd av offentligheten (t.ex. ”Statsministern kryper för den muslimska världen” (Piper 2023-01-22) och tidigare Laila Freivalds (S) 2006 om muhammedbilder). — — — Och, islamister kan använda svenskt rättsväsende när de känner sig ledsna och kränkta. T.ex. den svenska som år 2020 dömdes och hamnade i brott- och straffregistret när hon uttryckte synpunkter på en apoteksanställds slöja. — — — (Se 9 exempel på liknande domar i slutet av min kommentar hos ”Petterssons gör Sverige lagom!” 2022-12-11 ”SD: förbjud slöja inom polisen”…) — — — Och, islamister kan hävda (ett mod och bemyndigande som de har fått av det offentliga Sveriges moraliska stöd, bl.a. av statsminister Kristersson, M) att slöjdebatten handlar om rasism, vilket är ett ord som får svenskar att hålla tyst med sitt tyckande i vardagen, varför integrationen uteblir, och som skapar en situation där svenskarna tvångsanpassas… i sitt eget land: dvs. omvänd integration, eller s.k. islamisering. — — — (Se min 52-punkterslista hos Fristad.eu/Hans Li Engnells text ”Ingen vann” från 2022-09-12.) — — — Om dessa muslimer hade varit några få, hade Sverige och svenskarna inte haft några problem att visa hänsyn. Nu har dessa blivit så många att de förändrar Sverige ‘i grunden’ (boken ”Saknad” 2022, Barrling/Garme), likt invandrarna i Amerika, som i dag inte är ett indianska land. — — — Ett exempel på det stora antalet är att 15 [!!!, hur många 1.000? 10.000-tals? medlemmar, bara i Stockholm?] muslimska församlingar i Stockholm kräver hädelselag, och att –”Nej, jag [Yusuf Abdalla, restaurangägare] visste inte det. Vi trodde att det var olagligt i Sverige att bränna Koranen och andra religiösa skrifter. NITTIO PROCENT AV ALLA SOM BOR HÄR TROR DET.” (DN. 2020-09-11 ”Järvas ledare manar till lugn när högerextrema vill bränna Koranen”). — — — Lägg därtill att mer än 250.000 svenska medborgare lever under det av muslimer medtagna hedersförtrycket (Aftonbladet 2017-05-29). Det är rimligt att anta att ”förövarna” är dubbelt så många. Det vill säga varannan muslim (det finns c:a 1.000.000 muslimer i Sverige). — — — Det är orimligt att tro att detta stora antal kan anpassa sig till svenska förhållanden (dvs. synsätt, värderingar, kläd- och beteendekoder) då viljan av naturliga skäl saknas, varför återvandring tycks vara den enda lösningen. Men, det är alltför få svenskar som har vågat rösta på de partier som skulle ha gjort detta möjligt… på grund av rädsla för rasiststämpeln (Expressen Debatt 2016-01-27 ”SD kunde vara störst – om kvinnorna vågat”). — — — Det kan inte vara lätt, i synnerhet för kvinnor, att ha arbetskollegor som bär slöja, där dilemmat är att visa respekt eller våga… kväva sin rädsla och uttrycka vad man tycker (dvs. att aktivt delta i integrationsarbetet). T.ex. för att visa solidaritet med de som dagligen är utsatta för hedersförtryck. (Är slöjbäraren förtryckt eller ”förövare”, eller blundar, av gillande eller ogillande?) — — — Och, tillhör denna/dessa en muslimsk församling som kräver hädelselag? Och, har hon och hennes barn och bekanta slängt sten på poliser? — — — Så länge folk och fä (offentligheten) är rädda för att säga ifrån, säga Nej, säga vad man tycker (dvs. yttrandefrihet) eller att visa alltför stor hänsyn/respekt i vardagen, kommer islamiseringsprocessen inte kunna stoppas.

  Gilla

 3. Även i Sverige bränner vi böcker, ”Botkyrka kommun skriver i sitt pressmeddelande att man gallrat vissa utgåvor av ”Pippi i Söderhavet” där det ”förekommer föråldrade uttryck som kan uppfattas som rasistiska.” Man har ersatt dessa med en ny utgåva från 2015, där ordet ”negerkung” bytts mot ”Söderhavskung” Detta är bara en av flera censurerade böcker Sverige, Tintin är en annan, men även här hade man kunnat förklarat för barnen/läsarna att man beskriver inte någon idag med dessa termer, vilket hade skapat en liten diskussion med barnen där man hade haft en möjlighet att förklara hur allt hänger ihop, min undrar är varför kan man inte ha samma diskussion och be att de som läser koranen har samma förståelse som vi får ha för alla andra böcker eller har man inte kommit längre när det gäller upplysningen i världen? Eller går det bra att bränna vissa böcker medan andra böcker är heliga? Allt som allt är det bara böcker.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s