Svenskarnas sammanlagda skulder hos Kronofogden nu uppe i 101 miljarder kronor

De flesta har vid det här laget börjat känna av att vi befinner oss i en kris och det räcker att titta på de senaste månadernas elräkningar, drivmedelskostnader eller matutgifter för att få dåndimpen. Med tanke på hur regeringen hanterar situationen, lär antalet skuldsatta svenskar dessutom öka ytterligare de kommande åren.

Sedan 2016 har den totala skuldmängden i Sverige ökat varje år och svenskarnas skulder till Kronofogden är redan på rekordnivåer. Nya siffror från myndigheten visar att det totala skuldbeloppet för första gången passerat 100 miljarder.

De som redan är ekonomiskt utsatta är de som drabbas värst. Vid årsskiftet hade det totala skuldbeloppet ökat med 7,4% jämfört med året innan och svenskarnas sammanlagda skulder hos Kronofogden är nu uppe i 101 miljarder kronor – en ökning med drygt sju miljarder sedan förra året, eller närmare 20 miljoner om dagen.

En stor del av ökningen beror på att skulderna växer på grund av räntorna, men även att myndigheten får in fler skulder på högre belopp.

Majoriteten av skulderna utgörs av det myndigheten kallar enskilda mål med konsumtionsskulder, lån- och kreditskulder till banker samt olika typer av abonnemangsskulder. Det är också de enskilda målen som ökat allra mest under 2022.

Även antalet personer med skulder hos Kronofogden ökade något under föregående år, men den ökningen motsvarar befolkningsökningen i stort och visar att det i huvudsak är de redan skuldsatta som nu fått det ännu värre.

Kronofogden har tidigare förespråkat en lagändring som innebär att de skuldsatta i högre utsträckning ska kunna betala av på grundskulden, det så kallade kapitalbeloppet, i stället för på räntorna eftersom räntorna i många fall har passerat kapitalbeloppet många gånger om. I vissa fall har man betalat av motsvarande grundskuld i löneutmätningar, men det har bara dragits på räntan.

Branschorganisationen Svensk inkasso har dock motsatt sig en sådan lagändring då man anser att det riskerar att hota betalningsmoralen.

Våra styrande är så klart helt nöjda med utvecklingen som följer deras agenda eftersom det är mycket lättare att styra människor som står i skuld. Dessutom finns det en anledning till att Sverige, trots kritik från bland annat Konjunkturinstitutet, är det enda land som inte genomfört en markant sänkning eller tagit bort energiskatten som gav makthavarna ett tillskott på drygt 46 miljarder förra året och som skulle underlätta för hushållen – man måste försörja elefanten i rummet som fortsätter svälla för vart år som går. Men sådant pratar vi inte om.

#söndraochhärska

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/svenskarnas-skulder-uppe-pa-nya-rekordnivaer-1

5 reaktioner till “Svenskarnas sammanlagda skulder hos Kronofogden nu uppe i 101 miljarder kronor

 1. Den svenska Elefanten i rummet är som Patrik Engellau på sajten Det goda samhället myntat, Det välfärdsindustriella komplexet.
  Komplexet löser solidariskt alla världens problem med höjda skatter.
  Efter kriget Nr2 då Sveriges så kallade period av gyllene år var till ända, full industriell sysselsättning med stor export, samt miljonprogrammet färdigställt.
  Proppen gick här ur svensk ekonomi, arbetslösheten var eskalerande.
  Svenska kronjuveler, företag/industrier såldes ut på världsmarknaden (Lars Bern)
  Problemen som hopade sig genom ökad arbetslöshet löstes genom politikernas satsning, utbildning, kunskapssamhället växte fram, all sköns yrkesutbildningar som absolut inte genererade exportinkomster, däremot skattehöjningar.
  För att vara flisig blev sverige ett land av universitetsutbildade journalister, socialarbetar, statsvetare och spelutvecklare.
  Universiteten poppade upp som svampar över vårt avlånga land.
  Nu löser Sverige sina och världens problem med allt högre skatter på energi.
  Satsar desperat på vindkraft, vätgas, grönt Co2-fritt, dyrt stål för avsalu på världsmarknaden med svenska folkets rabatterade stöd, kan tänka.
  Sverige är nu ett land med hög BNP (siffror)
  Till skillnad Ryssland som har för Väst åtråvärda resurser att köpa upp.

  Gillad av 2 personer

 2. Piper skriver…
  ”Majoriteten av skulderna utgörs av det myndigheten kallar enskilda mål med konsumtionsskulder, lån- och kreditskulder till banker samt olika typer av abonnemangsskulder.”
  Det är väl ändå så att det är individen själv som är ansvarig för sin överkonsumtion, att upprätta en budget (‘rätta mun efter matsäcken’)?
  Följande får mig att undra…
  ”Kronofogden ökade något under föregående år, men den ökningen motsvarar befolkningsökningen i stort”
  … om invandrare (godtycklig definition) är överrepresenterade. Jag gissar att befolkningsökningen beror i huvudsak på invandringspolitiken.
  — Svenskar har som bekant (PEW Research?) en ovanligt stor tillit till folk och stat, (att göra rätt för sig; undantagen har varit tillräckligt få för att inte orsaka problem) i jämförelse med framför allt folken i Mellanöstern och Afrika, och östeuropa.
  Det är därför inte så konstigt att (om det nu är (del)förklaringen) skulderna hos Kronofogden ökar, som är ytterligare ett samhällsområde som får problem, utöver våldet, bidragsbedrägerierna, skolresultat och brister i samhällsservicen… och gemenskapen/sammanhållningen.
  Det är oansvarigt att samhällsplanerarna (politiker) inte har planerat för denna befolkningsökning (2 miljoner på 20 år?):
  Riksrevisionens granskning år 2017 av migrationspolitiska beslut konstaterad att det hade ”saknats ekonomiska analyser, trovärdiga skattningar av antalet asylsökande samt beskrivningar av hur förslagen påverkar MÄNNISKOR [dvs. integrationen, Mina versaler], myndigheter, kommuner och landsting”, och fortsätter ”i mer än HÄLFTEN AV FALLEN saknas beskrivningar av möjliga kommunala konsekvenser”.
  Med ett enda ord beskriver Riksrevisionen det viktigaste av allt för ett samhälle: ”människor” och hur de kan leva samman, vilket var så som Olof Palme (S, 1927–1986) beskrev svenskars syn på/förhållande till främlingar i ”Gäst hos Hagge [Geigert]” 1977…
  – ”vi svenskar är inte alls lätta att leva samman med” (SVT Play, YouTube)
  … och några år tidigare av författaren och historieskildraren Vilhelm Moberg (1898–1973)…
  – ”Han [den svenska bonden] har genomgått [sedan 500 f.Kr] den ensamboendes härdning fysiskt och psykiskt. […] På en punkt är alla utlänningar eniga i sin karakteristik av oss: vi [svenskar] har kontaktsvårigheter.”
  (— Min svenska historia, del 1, 1970)
  … som bekräftas några decennier senare av ”The Local” (tidskriftspriset 2018, Sveriges Tidskrifter: ”Årets Digitala Tidskrift Populärpress”):
  ”Sweden ranked worst place to make friends… again” (2017-09-07)
  Jag gissar att invandrare har upptäckt att svenskar inte känner sina grannar (men känner till och hälsar, dock inte alltid), oavsett om de är svenskar eller invandrare… som borde visa att det är så här som svenskar alltid har förhållt sig till främlingar, långt innan Sverige blev ett invandrarland, när främlingen var en annan svensk, varför det är fel att tro att svensken är ”rasist”/har ”rasistiska” motiv (i jämförelse med vilka då? somalier i Somalia?, irakier i Irak?), vilket är svensk historias största felbedömning… och fall.
  Sverige kommer med all sannolikhet att upphöra att vara ett svenskt land, framför allt i tätorter:
  – ”I Malmö har enbart 32 procent av grundskoleeleverna två svenskfödda föräldrar, i Göteborg och Stockholm är motsvarande siffra 46 respektive 50 procent – och de blir färre för varje år.
  (— Hanif Bali (M?), Expressen 2022-12-11: ”Vem ska lära barn svenska när det är slut på svenskar?”)
  Det tycks som om de flesta (men bara i Sverige? [*]) tycker att Sveriges svenska karaktär inte har något värde att bevaras för eftervärlden (men Somalia och Irak har?). Är inte detta en tragedi? Att jordens stora mångkultur förlorar en av dess beståndsdelar?
  [*]
  ur brevet 2020-09-28 från Dalarnas Studentkår till skolledningen:
  – ”To experience its [Sveriges] rich culture and traditions, Dalarna is certainly a place for this. It is with this view that students enrol at Dalarna University.”
  – ”The first impression of every student both national and international is ‘Oh! Where are We [Tjärna Ängar]? Is this Sweden?’.”
  (Wikipedia: Tjärna Ängar, Borlänge: ”Området kallas ibland för Lilla Mogadishu på grund av den höga andelen invandrare från Somalia”)

  Gilla

  1. @villvaraanonym januari 26, 2023 kl. 11:02
   Individen har ofta inte ett fritt val att bestämma. Individen är ansvarig, men kan inte bestämma. Du måste hålla en bil, och den kostar så mycket att köpa och driva, saten ser till att inga billiga alternativ finns, för då förlorar som inkomster. Samma sak med bostäder.
   Svenskar har som bekant en ovanligt stor tillit till folk och stat, helt rätt, svenskarna är rent kriminellt naiva och godtrogna. I en stad omkring 20 mil söder om Chongqing för tio år sedan i västra Kina gick myndigheterna emot folkviljan. Det resulterade i tre dagars upplopp. Ingen skadades och skadorna var mycket måttliga, men meddelandet till politikerna var kristallklar. Lyssna och följ, annars riskerar ni revolution, och det kommer int att finnas tillräckligt med batonger och tårgas i världen för att stoppa den. Svenskarna behöver lära sig.

   Gilla

 3. Sedan skall vi kanske komma ihåg att det var svenska ingenjörer som en gång byggde välfärden, nu är dom ersatta av dessa snarast parasitiska icke-yrken. Journalister, socialarbetare, statsvetare, spelutvecklare, jurister, besserwissers, yrkestyckare och politiker, etc.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s