I Sverige straffas lärare som reagerar när elever inte gör som de blir tillsagda

Detta återkommande daltande med skolelever är så typiskt Sverige och man blir lika irriterad varje gång man läser om en situation där en lärare reagerat när elever sätter sig på tvären, men sedan straffas för att de faktiskt agerat istället för att låta eleverna styra.

Lärarvikarien Hans Olofsborg är en som drabbats. När han bad eleverna i en klass på en högstadieskola i Göteborg att lägga bort sina surfplattor vägrade en av eleverna, men Hans stod på sig och tog till slut eleven i armen för att visa honom ut ur klassrummet. Eleven mordhotar då läraren och säger att ”Min pappa kommer att klippa dig”, något som också stöds av andra elever i klassen som hörde bråket.

Hans polisanmäler eleven för olaga hot, men anmäls också i sin tur av elevens pappa några dagar senare med motiveringen att Hans misshandlat eleven när han tog honom i armen.

Trots att båda polisanmälningarna lades ned, meddelar arbetsgivaren Hans att han inte kommer få jobba vidare eftersom han inte följt den ”lågaffektiva metoden” – som man för övrigt inte ens visat hur det går till innan anställning påbörjades – men enligt skollagen har en lärare rätt att ingripa fysiskt mot en elev som stör ordningen.

Larisa Muslijovic, chef på bemanningsenheten, vill inte kommentera enskilda ärenden, men säger att beslut om att inte ge fler uppdrag till en lärare alltid grundas på en samlad bild. Myndighetssnack…

Samtidigt framkommer det att tystnadskulturen hotar att ta över svensk skola när lärare undviker ”känsliga” ämnen i klassrummet som abort, klimat och sexuell läggning.

Man undrar när vi någonsin ska få ordning i den svenska skolan som präglas av brist på disciplin, när flathet och rädsla för att kränka andra tycks vara de ständiga ledorden. Det vore på tiden att de vuxna återtager kontrollen i den svenska utflippade skolan.

#onlyinsweden

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/hans-mordhotades-av-elev-blev-sjalv-av-med-jobbet

https://www.svd.se/a/O8jb7b/skolminister-lotta-edholm-tystnadskultur-far-inte-ta-over-i-skolan

4 reaktioner till “I Sverige straffas lärare som reagerar när elever inte gör som de blir tillsagda

  1. Lilla Hasse har nog själv röstat för detta samhälle. Hasse fick för tillfället vad han röstat för och framöver hoppas vi att han kommer på bättre tankar.

    Gilla

  2. Misshandlad? Då finns det blåmärken. Undantag finns, men jag tvivlar på att någon gammal hederlig telefonbok, utgiven av Televerket/Telia, fanns tillgänglig. Det handlar mer om att skolan missat att lära ut ordförståelse till berörd elev. Något som verkar allt mer bli en norm …

    Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s