Den multipolära värld som börjat växa fram 2022 är här för att stanna

Dagens stora snackis verkar vara att flera länder – däribland Norge, USA och Tyskland – kommer skicka stridsvagnar till Ukraina, vilket spås bli en vändning för Ukraina och Zelensky har redan aviserat segervittring. Personligen förstår jag inte de stora förväntningarna eftersom det dels krävs lång träning för att hantera tekniken och dels lär det generera stora påfrestningar på infrastrukturen, dessutom lär väl ryssarna skjuta ned även dessa. Det är för övrigt tyst i västmedia om att Ukraina lidit stora nederlag de senaste dagarna och dragit sig tillbaka från Soledar.

Japans tidigare premiärminister Yoshiro Mori sade något väldigt förnuftigt vid ett möte i samband med Japan-India Association i Tokyo i dag.

-”Är det bra att lägga så mycket kraft och pengar på att stödja Ukraina? Det är nästan helt otänkbart att Ryssland förlorar.”

Men sådana ifrågasättanden vore så klart en omöjlighet hos politikereliten i väst som varje vecka bränner otaliga miljarder på proxykriget som indirekt finansieras av folket.

Intressant i sammanhanget är att den inflytelserika amerikanska tidsskriften Foreign Affairs, har publicerat en artikel som beskriver hur sanktioner snabbt förlorat sin effektivitet som ett vapen för Washingtons globala arsenal.

Slutsatsen är att amerikanska sanktioner blir allt mer ineffektiva och har fått såväl Kina som Ryssland att skapa alternativa globala finansiella strukturer för att isolera sig själva samt andra från dessa straffåtgärder. Dessutom bedömer man att Washington och dess medhjälpare inte längre kommer att kunna tvinga länder att göra som de vill – än mindre förstöra oliktänkande stater.

Artikeln i Foreign Affairs slår fast att regeringar och de länder de representerade har blivit sanktionerade för att ha fört ”fel” politik, vägrat att störtas i USA-stödda kupper och militära interventioner samt visat självständighet i sina inhemska eller utländska affärer. Under processen har miljoner dött och ännu fler liv har förstörts utan goda skäl. Detta tillvägagångssätt har nu slagit tillbaka.

Ett exempel är Kina och Ryssland som skapat egna finansiella innovationer som minskar USA:s fördel, skapar en rad valutaswapavtal, alternativ till SWIFT samt digitala valutor som fungerar som förebyggande åtgärder mot alla potentiella straff längs linjen.

Valutaswappar, som kopplar centralbanker direkt till varandra och eliminerar behovet av dollarstödda transaktioner, har ivrigt anammats av Kina som har tecknat avtal av det här slaget med mer än 60 länder över hela världen, vilket gör det möjligt för dem att kringgå amerikanska finansiella kanaler när de vill.

År 2020 gjorde Kina mer än hälften av sin årliga handel med Ryssland i andra valutor än dollarn, vilket gjorde majoriteten av dessa transaktioner helt immuna mot amerikanska sanktioner – den siffran har bara stigit sedan dess.

Enligt Foreign Affairs har det amerikanska imperiets tvångsmässiga beroende av sanktioner nu skapat en Catch-22-situation. De redan fientliga förbindelserna mellan USA, Kina och Ryssland betyder att Kina och Ryssland går vidare med sin revolutionära ansträngning oavsett. Om saker blir värre, kommer de helt enkelt att fördubbla sina ansträngningar för att gardera sig mot sanktioner samt ta med sig fler och fler länder.

Dessa innovationer ger i allt högre grad länder möjligheten att genomföra transaktioner genom sanktionssäkra kanaler, en trend som enligt tidningen verkar oåterkallelig. Allt detta betyder att inom ett decennium kan USA:s unilaterala sanktioner ha liten påverkan.

Det är all denna utveckling tillsammans med Moskvas ekonomiska svängning österut samt utvecklingen mot självförsörjning av energi, livsmedel och andra viktiga resurser som förklarar misslyckandet med de USA-ledda sanktionerna mot Ryssland.

Västerländska ledare, akademiker, journalister, förståsigpåare och ekonomer lovade som bekant att när dessa sanktioner infördes så skulle de snart leda till Rysslands totala politiska, ekonomiska samt militära kollaps. Det har de inte gjort, vilket visar att eliten i Europa och Nordamerika inte förstår den globala ekonomin de påstår sig styra.

En multipolär värld har börjat växa fram samtidigt som intresset för BRICS ökar och kanske är den här för att stanna. USA:s hegemoni 1991-2022 som präglats av girighet och destruktivitet ser ut att ha nått vägs ände och det är nog många världen över som gläds åt att USA inte längre kan sätta den globala politiska dagordningen på samma sätt.

#followthemoney

https://www.rt.com/news/569926-us-sanctions-not-work/

9 reaktioner till “Den multipolära värld som börjat växa fram 2022 är här för att stanna

 1. Nya vapen i händerna på orutinerade kan bli t.o.m. farligt för dem själva. Det tjänar en fiende på. Spelar dock ingen roll här, då pengarna som betalar vapnen hamnar i några ytterst få, redan rejält överfulla fickor. Det är syftet, för att sänka västvärlden ekonomiskt, men varför är det fortfarande så få som begriper det …?

  Gillad av 3 personer

 2. Apropå stridsvagnar….. det kommer förluster från båda sidorna i detta krig och en första gissning är att förlusterna är ganska lika…. kan givetvis skilja beroende på risk–nytta osv… men just stridsvagnar tusentals sägs vara förstörda….. osså blir det stort i pressen med några hundra….. några tusen och några hundra….. för om några tusen förstörts är några hundra inte mycket….. och om man hade från början tusentals, vilket man hade, osv….. är detta ända sedan Minskavtalen ett sätt att vinna tid…. och bygga upp Ukrainas försvar…… ?

  Gilla

 3. Det är inte bara Kina och Ryssland som skapat egna finansiella innovationer. Indien är med på tåget alltmer nu. Ryssland försäljning av energi har ökat 33-faldigt enligt vissa rapporter.
  —Russia offers SWIFT alternative for dollarless trade with India — report
  https://www.rt.com/business/552993-russia-india-swift-alternative-trade/
  —India to double trade with Russia – media
  https://www.rt.com/business/566443-india-russia-trade-double/
  Vad som är allt mer intressant, och vad media mörkar, är att Kina i Hong Kong nu utvecklar nya finansiella system som inte behöver några banker. Liknande Bitcoin, men betydlig mer avancerat. Finansvalparna flyr Hong Kong, och ersätts av högt kvalificerade ingenjörer som utvecklar nya system. Själv använder jag knappas baner all längre. Även internationellt.
  Detta medför även att USA lämnas utanför och kan inte snoka i mina privara affärer, som dom tidigare kunde.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s